Belastingaangifte vergeten? Dit zijn de gevolgen

Bijgewerkt op 24 januari 2023
6 min  leestijd
14.656
Image
aangifte te laat

Wanneer je als ondernemer je belastingaangifte op tijd vergeet te doen, dan riskeer je een fikse boete. In dit artikel lees je hoe hoog deze boetes zijn, en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Belastingaangifte vergeten te doen, en heb je ook geen uitstel aangevraagd? Dan volgt een traject van waarschuwingen en boetes. Welke boetes zijn dat en hoe voorkom je die? In 6 handige hoofdstukken leggen we alles uit dat je hierover moet weten:

 1. Herinnering en aanmaning
 2. Verzuimboete
 3. Vergrijpboete
 4. Voorkomen van boetes
 5. Bezwaar indienen
 6. Veelgestelde vragen

1. Herinnering en aanmaning

Als het de eerste keer is dat je te laat aangifte voor de inkomstenbelasting doet, krijg je niet direct een boete. De Belastingdienst stuurt in eerste instantie een herinnering met het verzoek om zo snel mogelijk alsnog aangifte te doen.

Negeer je ook deze herinnering, dan krijg je vanzelf een aanmaning per post toegestuurd. Hierin staat dat je de aangifte alsnog binnen een bepaalde termijn moet insturen. Meestal wordt hiervoor een termijn van tien werkdagen gehanteerd. 

2. Verzuimboete

Overschrijdt je de termijn uit de aanmaning, dan kom je in de gevarenzone terecht. Alleen wanneer je de aangifte te laat hebt ingediend wegens overmacht, kan je een boete nu nog ontlopen.

Als je de aangifte na alle herinneringen en aanmaningen alsnog indient, krijg je een verzuimboete. Deze bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Als je helemaal geen aangifte doet, dan maakt de Belastingdienst een schatting van je inkomen. Je krijgt dan automatisch een belastingaanslag opgelegd. Daarnaast moet je ook de verzuimboete betalen.

Let op: Als je voor de vennootschapsbelasting niet, of te laat aangifte doet, dan is de verzuimboete zelfs minstens € 2.757. Deze boete kan oplopen tot € 5.514 als je meerdere jaren achter elkaar geen aangifte doet.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Vergrijpboete

De verzuimboete gaat er vanuit dat er geen opzet in het spel is. Als de Belastingdienst vermoedt dat de aangifte opzettelijk niet of te laat wordt ingestuurd of dat de aangifte bewust verkeerd is ingevuld, dan kan de dienst een vergrijpboete opleggen.

Vergrijp

Deze kan ook opgelegd worden bij een navorderingsaanslag, die je krijgt als een eerdere aanslag te laag was. Is die navorderingsaanslag het resultaat van het opzettelijk of door ‘grove schuld’ (nalatigheid) verstrekken van onjuiste of onvolledige gegevens, dan wordt dat als een vergrijp beschouwd.

Verschil tussen opzet en grove schuld

Bij het vaststellen van de hoogte van de vergrijpboete wordt er onderscheid gemaakt tussen 'opzet' en 'grove schuld'. Bij opzet bedraagt de boete 50% van de belasting die je bewust hebt verzwegen.

Bij grove schuld bedraagt de boete 25% van de niet opgegeven belasting. Heb je opzettelijk of met grove schuld inkomen uit sparen en beleggen niet of onjuist aangegeven? Dan is de boete 150% van de belasting die je opzettelijk hebt verzwegen. Bij grove schuld is dat 75%.

Voorkomen van boetes

De makkelijkste manier om een boete te voorkomen is door de aangifte op tijd én volledig in te dienen. Als je moeite hebt om zelf je administratie bij te houden, dan kan het verstandig zijn om een accountant in te schakelen.

Deze houdt je op de hoogte van de deadlines en geeft je een waarschuwing dat je voor een bepaalde datum alle administratie bij hem moet inleveren. Mocht dit niet op tijd lukken, dan vraagt hij voor jou uitstel van de aangifte aan. Zo loop je geen risico op boetes. 

Vrijwillige verbetering of de inkeerregeling

Als je wel aangifte hebt gedaan, maar (bewust of onbewust) verkeerde cijfers hebt ingevuld, dan kun je een boete voorkomen door de aangifte op tijd te verbeteren. Als je een dergelijke fout binnen twee jaar na je aangifte vrijwillig herstelt, betaal je geen boete. Dit is de zogenaamde 'Vrijwillige verbetering/inkeerregeling'.

Bezwaar indienen

Als je een boete krijgt, dan word je hier vooraf schriftelijk van op de hoogte gesteld. Kun je bijvoorbeeld aantonen dat je de aangifte per ongeluk te laat hebt ingestuurd, dan kun je de boete aanvechten. Dit doe je door een bezwaar in te dienen.  

Hiervoor stuur je een bezwaarschrift of een verzoekschrift naar de Belastingdienst. Ben je het niet eens met de beslissing op jouw bezwaarschrift? Dan kun je als laatste mogelijkheid tegen deze beslissing in beroep gaan. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen:

 • Wat zijn de gevolgen als je als ondernemer te laat belastingaangifte doet?
  De Belastingdienst kan verschillende boetes opleggen. Voor het zover is, zijn er echter nog andere maatregelen om ervoor te zorgen dat je alsnog betaalt. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van het niet of te laat betalen van belasting als ondernemer
 • Welke boetes krijg je als je als ondernemer te laat belastingaangifte doet?
  Eerst ontvang je een herinnering en een aanmaning als je geen aangifte van je omzetbelasting doet. Daarna kan er een verzuimboete en een vergrijpboete worden opgelegd door de Belastingdienst.
 • Kan ik mijn belastingaangifte nog verbeteren?
  Ja. Als je wel aangifte hebt gedaan, maar (bewust of onbewust) verkeerde cijfers hebt ingevuld, dan kun je een boete voorkomen door de aangifte op tijd te verbeteren. Als je een dergelijke fout binnen twee jaar na je aangifte vrijwillig herstelt, betaal je geen boete. Dit is de zogenaamde 'Vrijwillige verbetering/inkeerregeling'.

 

Lees ook

Checklist: alles over de btw-aangifte
Btw-aangifte gemist? Lees hier wat je moet doen
Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Zo haal je meer voordeel uit de belastingaangifte
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

Meer over belasting voor zzp'ers

Meer over belasting voor zzp'ers
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten