Weegschaal juridisch prinsjesdag

Het goede en slechte nieuws van Prinsjesdag

Kleine lichtpuntjes, maar wel omgeven met veel onzekerheid voor ondernemers. Die conclusie trok ik naar aanleiding van Prinsjesdag. Gelukkig zitten de economie en koopkracht weer een beetje in de lift. Minder leuk nieuws is dat al deze lichtpuntjes snel kunnen omslaan als er iets gebeurt waarop de overheid zelf geen invloed heeft. 

Uit deze Prinsjesdag blijkt maar weer dat je ondernemers niet makkelijk over één kam kunt scheren. Zo krijgen de watermanagementsector, evenementenbranche en ICT in deze Miljoenennota een klopje op de schouder, evenals veel exporterende bedrijven naar groeiende markten. Deze ondernemingen zijn ongevoelig voor koopkrachtplaatjes en de economische groei in Nederland. Bij de detailhandel en horeca lijkt de situatie daarentegen wat negatiever te zijn. Die sectoren zijn dan ook sterk afhankelijk van de koopkracht van consumenten en de algemene economische groei en welvaart. 

ZZP en schijnzelfstandigheid

Veel startende ondernemers zijn ZZP'er of freelancer. Het baart de overheid zorgen dat 'schijnzelfstandigheid' vaker wordt gesignaleerd. Het gaat dan om zelfstandigen die eigenlijk als 'werknemer' werkzaamheden verrichten, omdat dit voor de werkgever goedkoper is. De overheid heeft een grootschalig onderzoek aangekondigd naar de positie van ZZP'ers op de arbeidsmarkt.

De VAR-verklaring in 2015

Het aantal ZZP'ers in Nederland blijft groeien. Om die reden was de overheid van plan om een zogenaamde VAR-Webmodule in te voeren. Een systeem waarmee de ZZP'er online zelf zijn VAR-verklaring zou kunnen regelen. Omdat er twijfels ontstonden over de effectiviteit van dit instrument, wordt de invoering opgeschort om eerst met ZZP-organisaties in gesprek te kunnen gaan. Het gevolg hiervan is dat alle VAR-verklaringen uit 2014 ook in 2015 geldig zijn, tenzij je andere werkzaamheden wilt gaan doen. In dat geval moet je wel een nieuwe VAR aanvragen. 

Inkomstenbelasting 

De eerste belastingschijf Inkomstenbelasting gaat met 0,25 procent omhoog ten opzichte van 2014. Weliswaar kondigt de regering een verlaging aan, maar dit is in feite het verlagen van de eerder geplande verhoging. Die verhoging wordt nu (zoals oorspronkelijk gepland) nog slechts doorgevoerd met 0,25 procent. Per saldo gaat het hier om een netto verhoging. De overige tarieven in de belastingschijven blijven gelijk aan de tarieven van 2014. Voor alle ondernemers is dat gunstig.

Bouwsector

ZZP'ers in de bouwsector kunnen tot 1 juli 2015 blijven profiteren van de lage btw (zes procent) op verbouwingen en renovaties. Onder deze regeling vallen trouwens ook de arbeidskosten van architecten en hovenierswerkzaamheden.

Kredietverlening MKB

Er komt een Toekomstfonds voor kredietverlening aan innovatieve MKB'ers. Hoe dit fonds precies gaat werken, is nog niet helemaal duidelijk. Wel wordt hier een bedrag van tweehonderd miljoen euro voor vrijgemaakt. De overheid heeft daarnaast 155 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor kredietverlening aan MKB-ondernemers. Ik vermoed echter dat vooral de grotere MKB-bedrijven hiervan kunnen profiteren. 

Lagere belastingen op arbeid

De arbeidskosten moeten omlaag. Daar is iedereen in de politiek het inmiddels over eens. Lagere arbeidskosten zijn goed voor de werkgelegenheid. De overheid wil dan ook honderdduizend banen scheppen door de belastingdruk hierop te verminderen. Hiervoor wordt op termijn vijftien miljard vrijgemaakt. Let wel: op termijn. Welk bedrag in 2015 hiervoor vrijkomt, is nog onbekend. De overheid verwacht echter dat juist kleine ondernemers door deze verlaging meer mensen in dienst zullen nemen.

Brug-WW

Ondernemers met een personeelstekort die graag werknemers uit andere sectoren in dienst willen nemen, kunnen de omscholingskosten uit de WW betaald krijgen. Deze regeling wordt de brug-WW genoemd. Naar mijn mening kan deze regeling interessant zijn voor kleine en innovatieve ondernemingen.

Ondernemerschap blijft uitdagend

Samenvattend bieden de plannen van de overheid genoeg uitdaging voor jonge ondernemers om succesvol te kunnen zijn. Wanneer je tussen de regels doorleest, kun je uit de Miljoenennota echter ook de les halen dat het verstandig is om ontwikkelingen in jouw sector goed te blijven volgen. Het economisch landschap verandert in een hoog tempo en dat kan snel gevolgen hebben voor individuele ondernemers. Wees daar dus alert op!

Kijk voor meer informatie over Antonie's recente werkzaamheden op zijn website: juridischebrieven.nl.

Bijgewerkt op: 18-09-2014 Gepubliceerd op:
19-09-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.