maan

Avon(d/t)uren

Het is bijna donker en de koffiekopjes staan al een uur klaar. Een beetje nerveus wacht ik op het moment dat twee koplampen de oprit komen oprijden. Helemaal klaar om dan quasi nonchalant door de showroom heen te lopen en verbaasd te kijken naar de steeds dichterbij komende lichtpuntjes. "Ach, is het al zó laat? Kom snel binnen!", repeteer ik stiekem de ontvangst.

De afgelopen maanden heb ik leren denken in dagdelen. Dat betekent dat mijn werkdag niet eindigt bij het afsluiten van mijn computer in Utrecht. Want als ik om zeven uur 's avonds de PC thuis opstart, liggen er nog een paar uren voor mij om rustig aan Beptekst te besteden. En als ik dan toch op kantoor zit, is het eigenlijk net zo efficiënt om klanten in de avonduren te ontvangen.

Mijn domein

Gelukkig mag ik gebruikmaken van mijn vaders robuuste vergadertafel, de koffieautomaat en een showroom die vol staat met telefoons. De eerste keer voel ik me echter heel misplaatst in deze grote en glimmende ruimte. Een heel uur ben ik bezig om de vergadertafel om te toveren tot tot mijn domein. Als ik mezelf maar prettig voel, komt het wel goed: zo luidt mijn motto. Net als ik nadenk over mijn openingszin, draait de auto van de mevrouw die ik ga interviewen de oprit op. Tijd om het gerepeteerde in praktijk te brengen.

Uitzwaaien

Natuurlijk werkt het zo niet. En na een paar keer ben ik dan ook helemaal gewend aan het snorrende gezoem van lampen, het krakende leer van onze fauteuils en de oorverdovende stilte als we even niets zeggen. Ik heb geen uren meer nodig voor het voorbereiden van een bezoek of gespreksvragen.

Het dagdeel 'avond' wordt eerder opgerekt met een uurtje uitwerken; dat blijkt veel effectiever! En ach, nog steeds sta ik met een halfvol dienblad te dralen bij de voordeur, wachtend tot mijn klanten hun TomTom opnieuw hebben ingesteld en al toeterend de oprit afrijden. In stilte hoop ik dan dat ze, na een fijn gesprek, mijn onhandige zwaai wel kunnen waarderen...

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
01-10-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x4
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.