marieke

In high speed of slow motion

Ik verloor een geliefd familielid, was jarig en kreeg twee nieuwe klanten. Ik liep stage en liet het studentenleventje achter me. Mijn afstudeertraject ging van start, deadlines voor artikelen stapelden zich op en mijn beste vriendin raakte overspannen. Nooit eerder wilde ik mijn leven in slow motion afspelen, maar voor deze blog zette ik mijn 'freelance-activiteiten' even op repeat.

Het zou niet eerlijk zijn om er niet over te bloggen. Afgelopen maand stond in het teken van hectiek, verdriet, spanning, maar ook fijne momenten. Een deadline in verdrietige dagen, een eerste stagedag na een week vol spanning, een verkeerde metro pakken en zonder waterdichte schoenen door de regen moeten teruglopen: het gebeurde allemaal tegelijk en precies op momenten dat we het allemaal niet zouden willen. "Dat is het leven", zei ik tegen mijn vriend en twijfelde of ik moest hollen of stilstaan. "Doe rustig aan", zei hij, waarop ik besloot mijn deadline en eerste stagedag te verschuiven.

Tafelkleedprincipes

Desondanks voelde ik mij een beetje schuldig; ik geef toe dat ik de afgelopen maand een aantal principes onder het tafelkleed heb geveegd. Een bekentenis: voor het eerst verstuurde ik een artikel zonder trotse glimlach. Voor het eerst verlangde ik naar een week 'niets doen'. Voor het eerst wilde ik heel even geen nieuwe opdrachten meer aannemen. Gelukkig moet ook een tafelkleed soms in de was, dus na een week of twee had ik ze gelukkig weer teruggevonden: mijn principes. Vanaf toen ging alles opnieuw in high speed.

Sneltrein

Letterlijk en figuurlijk, want toen ik een nieuwe klant moest ontmoeten, was ik iets te snel. In mijn enthousiasme nam ik een trein eerder en met meer dan 130 km/u reed hij mijn eindbestemming voorbij. Uiteindelijk kwam ik - met tassen vol papier en hollend op hoge hakken - ruim een kwartier te laat aan bij het stationscafé.

Terwijl ik met de verkeerde persoon een gesprek aanknoopte, kwam de klant in kwestie binnenwandelen. "Ik was nog van alles aan het doen en opeens was het al laat, de tijd vliegt en (…)", aldus de klant. Terwijl er een nieuwe trein voorbij denderde, schoot door me heen: "Life goes on" en wel weer met een daverende snelheid. De adrenaline deed zijn werk en vol goede moed nam ik plaats aan tafel. "Nou, zelf was ik ook te laat. Ik rende namelijk op het station en ik dacht nog van (…)."

[Press the 'Play'-button to continue]

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
05-03-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.