marieke

Groeien met incubators en accelerators

Ik ben eigenwijs, koppig en kan alleen goed werken wanneer ik mijn eigen doelen bepaal. Voor iemand met zulke karaktereigenschappen is ondernemer eigenlijk de enige geschikte 'baan'. Misschien zijn het ook wel de eigenschappen die nodig zijn om te kunnen ondernemen. Toch is het wel handig om af en toe eens naar een ander te luisteren.

Peerby.nl, de site waarmee je producten en/of diensten kunt lenen en huren door rond te vragen in jouw buurt, bestaat nu ongeveer een jaar. In deze periode hebben we al heel wat successen geboekt. Als ik een factor in dat succes zou moet noemen, zou ik zeggen dat we veel te danken hebben aan de incubator en de accelerator waaraan we hebben deelgenomen: het Founder Institute en Rockstart.

Twijfel

Ik vraag wel eens aan collega-ondernemers waarom zij niet meedoen aan zulke programma's voor startende ondernemers. Ik hoor dan argumenten als: "Ik moet teveel aandelen afstaan", "Het is maar de vraag of het echt wat oplevert" of "Ik weet toch al genoeg over ondernemen." Eerlijk is eerlijk: ik heb zelf ook een moment getwijfeld of ik het wel moest doen.

Holbewoner

Het Founder Institute is geen lichtzinnig programma. "Oh my god, my idea sucks!" was de titel van de presentatie die Adeo Ressi ons toonde op de eerste avond. De oprichter was speciaal komen overvliegen uit Silicon Valley voor de Amsterdamse lancering van dit wereldwijd aangeboden programma. "De komende maanden zullen jij en jouw idee zo'n grote ontwikkeling doormaken, dat je later op jouw huidige niveau zal terugkijken als een ondernemende holbewoner." Adeo's Amerikaanse stijl is niet voor iedereen weggelegd. Het programma heeft soms iets weg van een talentenjacht, maar hij had gelijk: zelden heb ik zo'n ontwikkeling doorgemaakt als in de vier maanden bij het Founder Institute.

Eigenwijs

Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen dat de koppige ondernemer die in zijn eentje blijft aanmodderen per definitie slechter af is dan de ondernemer die zich laat coachen. Zelfs als dat in ruil is voor een paar aandelen. Als ondernemer moet je eigenwijs zijn, maar je hebt ook een uitdagende omgeving nodig om die eigenwijsheid te kunnen toetsen.

-Daan Weddepohl

 


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
28-08-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x3
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Veel (startende) ondernemers vragen zich af: is een ondernemingsplan echt nodig? Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar blijkt in veel gevallen wel onmisbaar. IkGaStarten brengt in kaart wanneer je wat op papier moet zetten. Met handige tips, short-cuts en een voorbeeldplan.

Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?

Als ondernemer hoop je dat klanten of opdrachtgevers straks bij jou een product of dienst afnemen (en niet bij de concurrent). Met behulp van de marketingmix leer je hoe jij de doelgroep het best kunt benaderen.

Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan
Voeg een marketingmix toe aan je ondernemingsplan

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.