marieke

Groeien met incubators en accelerators

Ik ben eigenwijs, koppig en kan alleen goed werken wanneer ik mijn eigen doelen bepaal. Voor iemand met zulke karaktereigenschappen is ondernemer eigenlijk de enige geschikte 'baan'. Misschien zijn het ook wel de eigenschappen die nodig zijn om te kunnen ondernemen. Toch is het wel handig om af en toe eens naar een ander te luisteren.

Peerby.nl, de site waarmee je producten en/of diensten kunt lenen en huren door rond te vragen in jouw buurt, bestaat nu ongeveer een jaar. In deze periode hebben we al heel wat successen geboekt. Als ik een factor in dat succes zou moet noemen, zou ik zeggen dat we veel te danken hebben aan de incubator en de accelerator waaraan we hebben deelgenomen: het Founder Institute en Rockstart.

Twijfel

Ik vraag wel eens aan collega-ondernemers waarom zij niet meedoen aan zulke programma's voor startende ondernemers. Ik hoor dan argumenten als: "Ik moet teveel aandelen afstaan", "Het is maar de vraag of het echt wat oplevert" of "Ik weet toch al genoeg over ondernemen." Eerlijk is eerlijk: ik heb zelf ook een moment getwijfeld of ik het wel moest doen.

Holbewoner

Het Founder Institute is geen lichtzinnig programma. "Oh my god, my idea sucks!" was de titel van de presentatie die Adeo Ressi ons toonde op de eerste avond. De oprichter was speciaal komen overvliegen uit Silicon Valley voor de Amsterdamse lancering van dit wereldwijd aangeboden programma. "De komende maanden zullen jij en jouw idee zo'n grote ontwikkeling doormaken, dat je later op jouw huidige niveau zal terugkijken als een ondernemende holbewoner." Adeo's Amerikaanse stijl is niet voor iedereen weggelegd. Het programma heeft soms iets weg van een talentenjacht, maar hij had gelijk: zelden heb ik zo'n ontwikkeling doorgemaakt als in de vier maanden bij het Founder Institute.

Eigenwijs

Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen dat de koppige ondernemer die in zijn eentje blijft aanmodderen per definitie slechter af is dan de ondernemer die zich laat coachen. Zelfs als dat in ruil is voor een paar aandelen. Als ondernemer moet je eigenwijs zijn, maar je hebt ook een uitdagende omgeving nodig om die eigenwijsheid te kunnen toetsen.

-Daan Weddepohl

 


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
28-08-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

  • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
  • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
  • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
  • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
  • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.