marieke

Groene passie

Deze week ben ik in New York voor de finale van de Postcode Lottery Green Challenge, een competitie voor duurzame bedrijfsplannen. Meer dan vijfhonderd ondernemingen uit honderd landen stuurden hun idee in. Mijn bedrijf Peerby was een van de drie finalisten.

De prijsuitreiking vond maandag 23 september plaats tijdens het Clinton Global Initiative, een door Bill Clinton georganiseerde internationale conferentie waar oplossingen voor prangende wereldproblemen worden besproken.

Pak met das

Ik ben beland in een omgeving die volslagen nieuw voor mij is. Op de lunches en diners word ik omringd door internationale beroemdheden: ministers, presidenten en leden van koningshuizen. Terwijl je me normaal gesproken in een spijkerbroek en t-shirt - het onofficiële 'uniform' van de internet startup - kunt uittekenen, voel ik me nu toch het meest op mijn gemak in een pak met das.

Simpel

Waar heb ik het allemaal aan te danken? Ik had een simpel idee. Als mensen nou eens wat vaker iets van elkaar zouden lenen, zou dat niet veel socialer en beter voor het milieu zijn? Hoe kan het toch dat zo'n eenvoudig idee zoveel teweeg kan brengen? We zijn niet eens de eersten. We hebben alleen een manier gevonden om het écht te laten werken.

Passie

Zeker weten doe ik het niet, maar misschien heeft het iets te maken met passie, met er helemaal voor gaan. Met durven om een heel grote droom te hebben. Met voorwaarts blijven gaan door iedere dag nieuwe stappen te zetten. Misschien heeft het iets te maken met gesteund worden door fantastische mensen die in jou geloven en die je graag verder helpen. En misschien heeft het eerstgenoemde wel een heel sterke wisselwerking met het tweede.

Wisselwerking

Misschien is juist die wisselwerking wel essentieel: dat het de essentie is van wat je als ondernemer moet 'managen'. Dat je de juiste mensen om je heen verzamelt. Mensen die kansen zien, mensen die kunnen meegaan in de droom. Je moet leren het verschil te zien tussen mensen die kritisch zijn, omdat ze je willen helpen en mensen die jouw plannen afkraken zonder dat ze daar iets aan bijdragen. Als je over die vaardigheid - de kunst van selectief negeren en omarmen - beschikt, dan kun je een heel eind komen.

Bedankt, Green Challenge, voor de honderdduizend euro waarmee we Peerby verder kunnen ontwikkelen en voor het netwerk dat jullie ter beschikking stellen. Wie had gedacht dat zo'n eenvoudig idee het beste duurzame plan van Europa zou worden?

-Daan Weddepohl


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Bijgewerkt op: 28-01-2016 Gepubliceerd op:
25-09-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een goede SEO-strategie zorgt ervoor dat je website of webshop nog beter wordt gevonden. Van mobile first tot voice search: hier moet je op letten als startende ondernemer in 2020. En hou vooral rekening met BERT!

SEO-trends 2020
SEO-trends 2020

Eigen website

Een bedrijf starten zonder daaraan meteen een nieuwe zakelijke website te koppelen? Dat is in dit digitale tijdperk haast ondenkbaar. Potentiële klanten en opdrachtgevers vinden jouw product of dienst vandaag de dag nu eenmaal sneller online dan per telefoon of via mond-tot-mondreclame.

Met die wetenschap weet je wat je als starter te doen staat: een goede website (laten) bouwen. Op deze pagina's vind je informatie en tips over de ontwikkeling en het analyseren van de online vindbaarheid van jouw website. Daarbij kun je denken aan:

  1. Zo haal je het meest uit zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  2. Weten hoe je een website via Google Analytics continu optimaliseert
  3. Het opstellen van een Google Adwords-campagne
  4. Webshop beginnen: zo maak je een goede start

​Ga je zelf aan de slag? Lees dan hier hoe je op eigen houtje een website bouwt (en lanceert).

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.