marieke

Het overvolle mailbox-syndroom

Mijn zakelijke mailbox bevat elke dag van de week gemiddeld vijftig nieuwe e-mails. Maandag en dinsdag zijn topdagen. Dan zit ik vaak boven de honderd nieuwe mails per dag. Ik heb een prima spamfilter en krijg weinig nieuwsbrieven. Dus met een groot gedeelte van die berichten moet ik ook daadwerkelijk iets doen. Hoe manage je zoveel e-mail?

Een paar jaar geleden had ik een overvolle inbox en kwam de teller van ongelezen e-mails nogal eens boven de duizend uit. Ik verzaakte een deel van mijn taken en raakte volledig gestrest door het constant meedragen van het gewicht van die overvolle inbox op mijn schouders.

David Allen

Gelukkig ontdekte ik een tijd geleden de 'Getting things done'-methode van David Allen. Zijn methode komt - kort door de bocht - op het volgende neer. Bij iedere mail stel je jezelf de vraag: moet ik hier NU iets mee? Zo niet: deleten of archiveren! Vervolgens is de vraag: kan ik deze e-mail afwerken binnen twee minuten? Zo ja: doen! Zo niet: verplaats het bericht dan naar het mapje 'Acties' of de 'Nog te lezen'-folder.

Productiever

Sinds ik deze methode gebruik, staat de teller van mijn zakelijke inbox vrijwel iedere dag op nul. En dat is een heerlijk gevoel. Veel beter dan steeds te moeten bijhouden wat je allemaal nog moet doen door berichten op 'ongelezen' te zetten. En het vóelt niet alleen beter, ik bén ook productiever en kom mijn afspraken en voornemens beter na.

Actielijst

Met zo'n opgeschoonde mailbox ben je er natuurlijk nog niet. Er is meer te doen in het leven dan het beantwoorden van e-mails. Allen raadt bijvoorbeeld ook aan alle acties die je kunt bedenken in een actielijst op te nemen. Want: "Alles wat je op papier zet, is uit je hoofd", aldus zijn filosofie.

Juiste afweging maken

Het idee is dat je de lijst compleet maakt. Wanneer ik alle actiepunten op papier heb staan, betekent dit dat ik kan afwegen wat er op het moment écht moet gebeuren, zonder dat mij het gevoel bekruipt dat er nog duizend taken zijn die ik misschien ga vergeten. Wanneer je durft te accepteren dat er bepaalde categorieën op je actielijst staan waar je misschien pas over een paar jaar (of nooit) aan toekomt, gaat er een wereld voor je open.

-Daan Weddepohl

Tip: lees ook het how to-artikel 6 tips om uw inbox te organiseren

 


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
23-10-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Klanten en acquisitie

Als pas gestarte ondernemer of zzp'er sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan. Maar heb je al uitzicht op genoeg opdrachten om een vliegende start met jouw bedrijf te maken? Zonder klanten en opdrachtgevers kom je namelijk niet ver.

Een potentiële klant vinden is één ding, de klus ook daadwerkelijk binnenhalen is een ander verhaal. Op deze pagina's lees je onder andere tips over het vinden van klanten, het plegen van acquisitie en wat je wel (of juist niet) moet doen tijdens een pitch of verkoopgesprek.​

  1. Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  2. Checklist: klanten vinden doe je zo
  3. Cold calling eng? Zo kom je wel goed voor de dag (aan de telefoon)
  4. De grootste netwerkvalkuilen voor starters

Tip: krijg je een keer te maken met een ontevreden klant of opdrachtgever? Lees hier hoe je dit oplost.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.