marieke

Strategisch groeien

Of u nou een bedrijf begint om geld te verdienen of omdat u impact wilt maken: om echt iets te bereiken, moet u groeien. En om te kunnen groeien, moet uw onderneming schaalbaar zijn. Ik heb in de praktijk moeten leren wat dat betekent. Als u op het punt staat om te starten, is het goed om de schaalbaarheid van uw eigen bedrijf eens onder de loep te nemen.

Ik was 21 jaar toen ik mijn eerste bedrijfje opzette. Het was een eenmanszaak, zodat ik diverse ICT-klussen kon uitvoeren. Het kwam er in feite op neer dat ik het werk - wat ik voorheen in loondienst deed - nu als zelfstandige uitvoerde. Ik verkocht mijn eigen uren tegen een vast uurtarief.

Plafond

Mijn eerste bedrijf was het exact tegenovergestelde van wat een schaalbare onderneming moet zijn, omdat er aan de potentiële groei een duidelijke bovengrens zit. Ik kon per dag maar maximaal een bepaald aantal uur werken en daarnaast had ik qua hoogte van mijn uurtarief al snel een limiet bereikt. Mijn maximale aantal uur maal mijn maximale uurtarief was de bovengrens van wat ik met mijn onderneming kon bereiken.

Softwarebedrijf

De volgende onderneming (die ik samen met twee compagnons oprichtte) was een softwarebedrijfje. We verkochten websites en webapplicaties die we voor iedere klant op maat maakten. De onderneming was iets schaalbaarder dan de vorige. Ik hoefde niet meer zelf alle uren te draaien. We konden programmeurs in dienst nemen om het programmeerwerk te doen en onze manier van werken zorgde ervoor dat we niet alles steeds opnieuw hoefden te schrijven, maar dat we grote stukken konden hergebruiken. We konden groeien!

Groei

Toch was ook hier de groeipotentie niet onbeperkt. Voor iedere stap in de groei was meer personeel nodig; meer programmeurs, meer verkopers, meer projectmanagement. De toename van de hoeveelheid werk ging gelijk op met de hoeveelheid benodigde inspanning. Sterker nog: het managen van een grotere organisatie kostte meer energie en was riskanter dan bij een klein bedrijf, dus met iedere groeispurt moest ook ons uurtarief stijgen om de kosten te kunnen blijven dekken.

Verbonden

En toen we het bedrijf wilden verkopen, ontdekten we nog iets: zowel onze klanten als onze kopers vonden het belangrijk dat wij (als oprichters) ook na de overname aan het bedrijf verbonden zouden blijven. Het bedrijf was gebouwd op ons en onze relaties. Kortom: het bedrijf was uiteindelijk nog steeds niet schaalbaar.

Automatiseren

Ik nam mijzelf voor dat mijn eerstvolgende bedrijf niet meer van mij afhankelijk en volledig schaalbaar moest zijn. Ik wilde een systeem ontwikkelen, een product dat vele malen opnieuw kan worden ingezet zonder extra inspanning. En dat is waaraan ik nu werk. De diensten die Peerby.com biedt worden niet verzorgd door mensenhanden, maar door een computer.

We ontwerpen software die op meerdere servers tegelijkertijd kan draaien. We zoeken mechanismes om de acquisitie van nieuwe klanten te automatiseren via social media. Bij dat alles denken we na over mechanismes die ervoor zorgen dat onze kosten en inspanning per klant niet zozeer stijgen, maar juist dalen.

Groeien

Wilt u ook groeien? Denk dan bij het opzetten van uw onderneming goed na over uw model en of dit ook nog werkt bij honderd, duizend of een miljard klanten. Facebook heeft een miljard actieve bezoekers per maand, maar er werken slechts 4500 mensen bij het bedrijf. Dat zijn meer dan 220.000 klanten per medewerker per maand. Hoeveel kan uw bedrijf aan?

-Daan Weddepohl


Internetondernemer Daan Weddepohl (31) is oprichter van Peerby, een app en website waarmee gebruikers spullen kunnen huren van mensen in de buurt. Daan is ook te volgen op Twitter via @dwed.

Gepubliceerd op:
20-11-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.