Pin jezelf zakelijk interessant in 2017

De mooiste ondernemerskansen van Pinterest

Pinterest - ’s werelds grootste ideeën catalogus - is hét social media-platform om te volgen in 2017. Met de introducte van diverse advertentiemogelijkheden in het vooruitzicht, kun je namelijk nog beter jouw doelgroep in het hart raken met inspirerende boodschappen. In deze blog zet ik alle opties voor je op een rijtje.

In de 'voorspellende lijstjes' die aan het eind van een jaar altijd verschijnen wordt Pinterest nog niet zo vaak genoemd als dat andere visuele platform, Instagram. 

Ten onrechte, want met twee miljoen Nederlandse gebruikers (waarvan bijna 335.000 de site dagelijks bezoeken) doet de online inspiratie zoekmachine niet onder voor Instagram (met 2.1 miljoen gebruikers). 

Bovendien verschillen beide platforms nogal van elkaar. Waar Instagram-gebruikers met name 'het nu' delen en een visueel dagboek bijhouden, wordt Pinterest vooral gebruikt om vooruit te kijken en de toekomst vorm te geven en te plannen. En zo inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld een nieuwe woon- of slaapkamer of die mooie reis. Dat maakt dat de Pinterest-gebruiker vanuit een positieve flow deze website bezoekt. 

Merkgevoeligheid

Met die 'ik-wil-ideeën-opdoen'-instelling zijn zogenoemde 'pinners' gevoelig voor merken en bedrijven die waardevolle content delen. Ook zullen zij eerder actie ondernemen op de informatie die ze vinden, zoals de daadwerkelijke aankoop van een product of het bezoeken van de gedeelde website.

Uit onderzoek van Ahalogy bleek dat het Pinterest het koopgedrag in de VS enorm stimuleert. Zo heeft 73 procent van de actieve pinners weleens een product gekocht, nadat ze dit op Pinterest had gezien.  

Populairste categorieën op Pinterest

 1. DIY (do-it-yourself)
 2. eten & drinken
 3. interieur
 4. haar & beauty
 5. design
 6. reizen
 7. damesmode
 8. gezondheid & fitness
 9. cadeaus
 10. tuinieren

Sluit dit rijtje aan bij jouw doelgroep en product of dienst? Dan is Pinterest het overwegen waard, zeker als jij erin slaagt om jouw aanbod visueel goed neer te zetten.

'Via gesponsorde pins laat je de klant straks ideeën tot leven brengen met jouw producten en diensten.' 

Sponsor je pins

 In de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk biedt Pinterest al diverse interessante advertentiemogelijkheden aan. Het is de verwachting dat je deze gesponsorde pins (promoted pins) vanaf volgend jaar ook in Nederland kunt gaan inzetten. 

Misschien heb je wel eens een Google Adwords-campagne gevoerd: dat zou je hiermee kunnen vergelijken. Het zijn pins waarvoor je als bedrijf betaalt, zodat primaire doelgroepen ze in relevante zoekresultaten, categoriepagina's en op de startpagina te zien krijgen.  

Op deze manier genereer je meer aandacht voor je merk en bedrijf, verhoog je het bezoek aan je website en laat je de klant ideeën tot leven brengen met jouw producten en diensten.  

'Buy it'-knop

In de Verenigde Staten is het al enige tijd mogelijk om rechtstreeks vanaf Pinterest producten aan te schaffen. Dit kan met zogenoemdede 'buyable pins'. 

Pinterest evenaarde het gevoel van online shoppen al - op je gemak struinen en snuffelen door de online schappen - maar maakt het nu ook mogelijk om 'echt te winkelen' door pins met een koopknop aan te bieden. 

In Amerika betaal je de aankoop gemakkelijk via Apple Pay of met een creditcard. Social media en e-commerce komen hier samen. Zeer interessant als je een webshop hebt of hier op korte termijn mee wilt starten.  

Product aanbieden op Pinterest

Cinematic pins

Ook komen er langzaam maar zeker meer mogelijkheden om via Pinterest op een visuele manier het verhaal van je bedrijf te vertellen. Dat wordt ook wel visual storytelling genoemd. Op Pinterest kan dit via het toevoegen van 'cinematic pins' (een gif-bestand dat automatisch start met afspelen als je eroverheen scrolt) of 'promoted videos'. 

'Maak gebruik van de mogelijkheid om extra informatie te tonen bij jouw pins.'

Pinterest in Nederland

 Mooi natuurlijk al die gesponsorde pins, maar die zijn nog niet beschikbaar in Nederland. Toch kun je ook nu al een voorsprong nemen op de concurrentie en sterk(er) in beeld komen met Pinterest. Dat begint met het opstellen van een goed bedrijfsprofiel en het delen van relevante (en goed vindbare) content. 

Ook kun je in Nederland al gebruik maken van uitgebreide pins. Bij deze pins wordt extra informatie getoond, zoals de naam van het product en de prijs. Daarnaast wordt hierbij vermeld of het product nog op voorraad is. Door deze informatie zichtbaar te maken, kun je een drempel wegnemen bij een (potentiële) klant. 

Tip! Laat je ook eens inspireren door hoe andere bedrijven Pinterest inzetten in hun marketingstrategie; neem daarvoor eens een kijkje op Pinterest voor Bedrijven

Tot pins in 2017?


Hélène van den Dungen | Auteur IkGaStartenOver deze auteur

Hélène van den Dungen (41) is trade marketeer bij Flokk. Als zzp'er adviseert ze bedrijven over de inzet van Pinterest. Ook geeft ze workshops en schreef ze het boek In beeld met Pinterest in 60 minuten. Volg Hélène op social media: 

Gepubliceerd op:
15-12-2016

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x7
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Social media

Sociale media kun je tegenwoordig zien als een essentieel onderdeel van een goede marketingstrategie.

Deze online platforms zijn laagdrempelig en door actief te worden (en te blijven!) op bijvoorbeeld Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram, kun je een merk of bedrijf goed in de markt zetten. Nog een pluspunt: dichter bij de doelgroep kun je haast niet komen.

Op deze pagina's lees je hoe jij als startende ondernemer écht meer leert halen uit je social media-beleid, bijvoorbeeld door:

 1. Een concrete social media-strategie op te stellen
 2. Meer te weten te komen over de 7 typen social media-gebruikers
 3. Je bereik te vergroten op Twitter, Facebook en LinkedIn
 4. Te ontdekken welke tools onmisbaar zijn voor ondernemers

Ga jij social media voor het eerst zakelijk inzetten? Lees hier hoe je een goede start maakt met social media.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.