kantoor

De juiste werkplek

Bij het starten van een bedrijf komt vaak ook de zoektocht naar een geschikte werkplek om de hoek kijken. Als u eigen baas bent en (nog) geen personeel hebt, volstaat vaak de keukentafel nog wel in het begin. Maar zodra er meer opdrachten binnenkomen, wordt het steeds belangrijker om zakelijk en privé gescheiden te houden.

Het hebben van een werkplek buitenshuis leidde in mijn geval tot een professionelere setting. Daarnaast had ik steeds meer behoefte aan personeel en dan is het sowieso van belang om beschikking te hebben tot een goede en degelijke ruimte. Het vinden van een werkplek hoeft niet moeilijk te zijn. De helft van de Nederlandse kantoorpanden lijkt momenteel leeg te staan en hoewel de huurprijzen misschien nog niet echt dalen, kan er wel harder worden onderhandeld. Zeker als het om een meerjarig contract gaat. Maar er zijn meer opties...

Virtueel kantoor

Nog niet echt een eigen kantoor nodig, maar u wilt wel een professionelere uitstraling? Dan kan een virtueel kantoor uitkomst bieden. Een virtueel kantoor biedt u een adres voor post, de KvK-inschrijving en sommige aanbieders bieden de mogelijkheid aan om post en telefoon te beheren. Zo kan iemand uw virtuele kantoor bellen, waar de telefoon keurig wordt opgenomen en vervolgens naar uw lijn wordt doorverbonden. Maar wanneer uw bedrijf gaat groeien, is een virtueel kantoor naar mijn mening niet meer de beste oplossing.

Nomadisch werken

Nomadisch werken klinkt als iets nieuws, maar dat is het eigenlijk niet. Iedere ondernemer werkt wel eens 'nomadisch', zoals in een kroeg, restaurant of hotel. Maar voor diegenen die écht vaak onderweg zijn, kan het organiseren van nomadisch werken uitkomst bieden. Een community als Werkplek Nomaden maakt het de ondernemer gemakkelijk in het vinden van zogenaamde 'derde werkplekken'. Zo kunt u - wanneer u weer eens ergens een paar uur moet overbruggen - makkelijk een goede werkplek kunt vinden.

Flexplekken

Wanneer u weinig risico wilt lopen en geen langlopende huurcontracten wilt afsluiten, kan het huren van een flexplek een goede optie zijn. In dat geval huurt u samen met meerdere mensen een bepaalde ruimte. Vaak zijn dit ZZP'ers bij wie de keukentafel simpelweg te klein is geworden. Een voordeel van deze constructie is dat u onder de mensen bent en relatief risicoloos huurt. Veel bedrijven die flexplekken aanbieden hanteren contracttermijnen van drie maanden. Een nadeel is dat u nog steeds geen plek voor uzelf hebt. Een flexplek wordt daarnaast minder relevant wanneer u personeel gaat aannemen.

Tijdelijk kantoor

Vooral de creatieve industrie lijkt te kunnen profiteren van tijdelijke kantoren. Gemeentes in steden verhuen leegstaande kantoren graag aan creatievelingen en hier vallen vrij veel beroepsgroepen onder! Een tijdelijk kantoor is dus echt een eigen ruimte die u niet (perse) deelt met anderen. Voordeel is dat de huurprijzen laag zijn en contracten vaak flexibel. Nadeel is dat u nooit precies weet voor hoe lang u ergens kunt blijven. Wel wordt vaak op tijd bekendgemaakt wanneer het kantoor een andere functie moet krijgen. U zult dus nooit binnen een week uw spullen hoeven pakken.

Bovenstaande opties kunnen uitkomst bieden voor verschillende starters. Zit er ook iets voor u bij? Als uw bedrijf gestaag doorgroeit, zal de behoefte naar een degelijke kantoorruimte in ieder geval steeds groter worden.

-Hubert Mooren


Hubert Mooren is eigenaar van Netnotion, een bedrijf dat zich richt op het opzetten en exploiteren van e-commerce concepten. Een voorbeeld is verandervanprovider.nl. Op IkGaStarten deelt hij zijn ervaringen als startend ondernemer.

Gepubliceerd op:
24-12-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Huisvesting

Of je ervoor kiest om eerst vanuit huis te werken of direct op zoek te gaan naar een bedrijfspand, hangt af van meerdere factoren. Zo speelt jouw branche hierbij zeker een rol, maar kijk je ook naar de grootte van het bedrijf en of je personeel in dienst wilt nemen. Hier vind je informatie over wat er zoal komt kijken bij het vinden van een leuk kantoor, mooie praktijk of grote werkruimte. Populaire artikelen over huisvesting zijn:


Liever voorlopig flexwerken? Hier vind je een overzicht van de bekendste flexwerkplekken.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.