marieke

Brood op de plank

Op LinkedIn las ik recent de volgende prikkelende stelling: als u voor uzelf gaat beginnen, komt er geen brood op de plank! Beter is het om voor anderen te beginnen. Daar kan ik mij in vinden. Al zou ik er het volgende nog aan willen toevoegen: door het inzetten van uw specifieke talenten.

Als u brood op de plank wilt, begin dan met het in kaart brengen van uw kwaliteiten. Gelukkig kent u die als geen ander. Maar daarmee bent u er nog niet. De volgende stap is het zichtbaar maken van uw kwaliteiten. Voor starters en ZZP'ers geldt vooral: uzelf zichtbaar maken.

Social media

Dit doet u door middel van 'personal branding' en het actief inzetten van social media die uw 'brand' ondersteunen. Plaats bijvoorbeeld een video op YouTube van de presentatie die u onlangs gaf over het door u ontwikkelde systeem om bezuinigingen in de zorg te realiseren. Ook Twitter en Facebook zijn effectieve social media-platforms om van uzelf te laten horen. Mijn advies is om hoe dan ook het online netwerk LinkedIn in te zetten en voor u te laten werken.

LinkedIn

Om mee te liften op de mogelijkheden van LinkedIn, is het allereerst noodzakelijk een profiel aan te maken. Een belangrijk onderdeel van LinkedIn voor uw 'personal branding' is de samenvatting. Die biedt u de mogelijkheid om kort en krachtig uzelf te laten zien. Beschrijf hier wat u voor anderen kunt betekenen. Welk probleem u oplost. En waarin u onderscheidend bent. Vermeld in uw samenvatting ook uw contactgegevens.

Foto

Het plaatsen van een professionele foto is zeer aan te raden. Start u als adviseur en bevinden uw klanten zich in het bedrijfsleven? Houd dan altijd rekening met uw stijl en outfit. Schakel bij voorkeur een vakfotograaf in en wees consequent in het gebruik en plaatsen van uw profielfoto. Wanneer anderen u online opzoeken, zien zij steeds dezelfde persoon.

Ambassadeurs

Voor starters helpt LinkedIn daarnaast bij het vinden van opdrachten. Uit onderzoek blijkt dat veel starters (nieuwe) klussen vinden via hun netwerk. Dit betekent dat u 'ambassadeurs' nodig heeft. Het liefst zoveel mogelijk. Ambassadeurs moeten weten wie ú bent en wat ú te bieden heeft. Ambassadeurs werft u door:

  • Zorgvuldig een eigen netwerk op te bouwen met behulp van LinkedIn
  • Het inzetten van intermediairs, waaronder werving- en selectiebureaus of detacheringsbureaus die zijn gespecialiseerd in het werven van opdrachten voor ZZP'ers. Tip: ook deze bureaus zijn vaak actief op LinkedIn

Denk na

Ongetwijfeld heeft u lang en goed nagedacht voordat u besloot om voor uzelf - herstel - voor anderen te beginnen. Denk net zo goed na over wat u op internet van uzelf laat zien. Schakel de expertise in van een tekstschrijver of marketingcommunicatiebureau en lees ook eens het boek 'Solliciteren via LinkedIn' van Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg. Het is onomkeerbaar: we leven in een tijd waarin relaties online worden opgebouwd en onderhouden. Laat social media voor u werken voor brood op de plank!

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
18-12-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.