Starten vanuit loondienst in 7 stappen

Met een gerust hart

Stel: u heeft een goed idee en begint een eigen bedrijf. Het goede idee blijkt een gat in de markt. Het succes en de daarmee gepaard gaande drukte leiden ertoe dat er uitgebreid gaat worden met personeel. Daarmee begint de ellende, verzucht menig ondernemer.

De aangetrokken medewerker blijkt helaas minder betrokken te zijn bij uw bedrijf dan u. Ook het arbeidsethos laat te wensen over. Naarmate de tijd verstrijkt, hopen de twijfels zich op over de genoemde ervaring en competenties. Maar u prijst zichzelf gelukkig, want de betreffende medewerker komt nog iedere dag op het werk en heeft zich nog niet ziek gemeld. Toch bent u er niet gerust op.

Weloverwogen beslissing

Dit lijkt een doemscenario, maar het is er wel één waar veel ondernemers bang voor zijn. Wat te doen om te voorkomen dat u de verkeerde medewerker aanneemt? Allereerst: wees u ervan bewust dat personeel aannemen geen snelle, maar een weloverwogen beslissing moet zijn. Dit geldt net zo goed voor jonge bedrijven als volwassen organisaties.

Vliegende start

Een voorbeeld van een organisatie die een gat in de markt dicht, is Nyink. Dit bedrijf ontwikkelt en vermarkt werkplekafscheidingen voor onder meer het onderwijs, kantoren, callcenters, exameninstanties en bibliotheken. Nyink maakte een vliegende start, waardoor ondernemer Erik Weenink inmiddels voor de vraag staat: neem ik personeel aan en hoe doe ik dat?

Expertise inhuren

De ondernemers achter Nyink zijn specialisten in hun vakgebied. Dat vakgebied is niet het werven, selecteren en aannemen van personeel. Mijn advies is dan ook: laat dit over aan specialisten. Ondernemen betekent net zo goed dat u soms kennis van een ander nodig heeft. Kennis kost geld en levert u - mits goed ingekocht - geld op.

Flexibiliteit

Omdat Nyink nog in ontwikkeling is, wordt optimale flexibiliteit van medewerkers gevraagd. Flexibiliteit als het gaat om de werkzaamheden, maar ook met betrekking tot de uren. Op basis van deze gegevens adviseer ik Erik om flexibele krachten in te huren, zodat Nyink geen werkgeversrisico's loopt.

Talenten zoeken en vinden

Ook voor een flexibele kracht geldt dat het altijd belangrijk is om de meest getalenteerde mensen in te zetten die passen bij de taakomschrijving én de bedrijfscultuur. Specialisten, onder wie de ondernemers achter Flexibility, zetten onderstaande activiteiten in om voor u de meest getalenteerde werknemer te zoeken én te vinden.

7 wervingsactiviteiten

 1. Inventariseren van de werkplek en de te verrichten werkzaamheden
 2. Adviseren inzake functieprofiel, beloning, secundaire arbeidsvoorwaarden etc.
 3. Opstellen advertentietekst voor online en/of offline media
 4. Plaatsen vacature op jobboards
 5. Inzetten van diverse (sociale) netwerken, zoals LinkedIn, Twitter en eigen netwerken
 6. Het zoeken naar de meest geschikte kandidaat in bestaand bestand
 7. Searchen naar de meest geschikte kandidaat op populaire vacaturesites, zoals Jobbird en de Nationale Vacaturebank

6 selectieactiviteiten

 1. Persoonlijk interviewen van geselecteerde kandidaten
 2. Inwinnen referenties van de meest getalenteerde sollicitanten
 3. Inzetten van een WPV (werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst) en Carrièrewaarden bij de meest geschikte kandidaten
 4. Uitgebreide beschrijving van de meest getalenteerde kandidaten door middel van het opstellen van een persoonlijk profiel
 5. Begeleiden kennismakingsgesprek en vervolggesprekken tussen kandidaten en werkgever

Met zorg geworven

Een gespecialiseerd uitzendbureau wil organisaties en de mensen die er werken écht leren kennen. Deze kennis is noodzakelijk om een gouden match tot stand te brengen. Of het nu gaat om een tijdelijke klus of een vaste baan. Een flexibele kracht die met zorg is geworven, garandeert dat u met een gerust hart kunt ondernemen en kan bezien of deze werknemer ook voor de langere termijn een aanwinst is voor uw bedrijf.

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
19-11-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

 1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
 2. Hoe stel je een contract op?
 3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.