Algemene voorwaarden

Naar de haaien gaan

Deze maand ben ik lid geworden van MKB-Nederland. Ik had al eens eerder ervaren dat de door MKB-Noord georganiseerde bijeenkomsten uitstekende netwerkmomenten zijn. Tot mijn verrassing bracht het lidmaatschap binnen een maand al meer op dan waarop ik had gehoopt.

Zo was ik afgelopen week aanwezig bij de Week van de Ondernemer in Groningen. Een evenement waarbij inspireren, kennis uitwisselen en ontmoeten centraal staan. Nu hoor ik u denken: "Daar heb ik als ondernemer geen tijd voor". Ik kan mij die gedachte voorstellen. Toch verzeker ik u dat zo'n dag u inzichten oplevert die u op een doorsnee dag in uw eigen bedrijf niet ten deel vallen.

Gestoord of inspirerend?

Gewapend met een Moleskine-notitieblokje - sinds de workshop van Gerald Essers van Timemanagement.net die middag heb ik natuurlijk de app Braintoss gedownload – en gespitste oren hing ik 's ochtends aan de lippen van Marc Sluszny. Een man die uitdagingen opzoekt. Willens en wetens, met kennis, discipline en controle vanuit zijn overtuiging: "It's not how good you are, only how good you want to be". Zijn meest recente avontuur bracht hij door tussen de haaien, zonder kooi. Gestoord of inspirerend?

Medewerkers behouden

U zult begrijpen dat ik voor inspirerend kies. Datzelfde gold voor CEO Arjan Bos van TVM. Waar ik heel blij van werd, is zijn missie om medewerkers met de inzet van functiemobiliteit zo lang mogelijk voor TVM te behouden. Bos ervaart medewerkers uit het noorden van het land als loyale en trouwe medewerkers. Voor TVM is dat gegeven belangrijk. Die visie sterkt mij in het geloof dat mensen moeten doen waar ze goed in zijn, en nog beter willen worden omwille van zichzelf én de organisatie.

U als inspiratiebron

De vraag is of al die inspirerende en motiverende inzichten het verschil in een organisatie maken. Het antwoord is: nee! Als ondernemer maakt u namelijk zelf het verschil. De kunst is met uw eigen gedrag werknemers te inspireren, zodat zij zich verder ontwikkelen. Dit betekent dat u de inspirator bent en het goede voorbeeld moet geven. Personen waar men met veel respect naar kijkt, bijvoorbeeld omdat zij aanzien genieten binnen hun vakgebied, worden gezien als inspiratiebron.

Duurzame inzetbaarheid

Wat u kunt doen om duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te vergroten, is: een lerende organisatie creëren. Het boek 'Eerste hulp bij leren excelleren' - als welkomstcadeau ontvangen toen ik MKB-lid werd – helpt u bij hoe u uw medewerkers inspireert om te leren en hoe u het beste uit hen haalt. Een lerende organisatie biedt kansen voor groei in kwaliteit, omvang en omzet. Doe er uw voordeel mee en laat uw bedrijf niet naar de haaien gaan!

-Marjanka Jansen


Met ruime ervaring in arbeidsbemiddeling en het communicatievak staat Marjanka Jansen van Flexibility Noord-Drenthe ondernemers terzijde in hun zoektocht naar tijdelijk en vast personeel. Zij schrijft over personele vraagstukken waar starters mee te maken kunnen krijgen. 

Gepubliceerd op:
15-10-2013

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.