Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld? - home

Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld?

Wie een bedrijf start, moet zich niet alleen richten op het schrijven van een ondernemingsplan en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het is ook belangrijk om na te denken over hoe jouw klanten gaan betalen en wat jij hiervoor als ondernemer moet regelen. In deze checklist zetten we de bekendste betaalopties op een rij.

Welke betaalmethode past bij jou?

Van contant geld tot pinnen en contactloos betalen via de smartphone: tegenwoordig zijn er voor ondernemers - wat geld ontvangen betreft - meerdere wegen die naar Rome leiden.

Maar welke betaalmethode past nou het best bij jou? Een loodgieter die bij zijn klanten thuiskomt heeft immers andere producten nodig dan een projectmanager die slechts tijdelijk bij een opdrachtgever op kantoor werkt.

En een webwinkelier gebruikt hoofdzakelijk digitale betaalmethoden, terwijl een eigenaar van een fysieke winkel vaak ook te maken krijgt met (het afstorten van) contant geld.

Tip: kijk goed naar de klantbehoeften in jouw branche en pas jouw betaaloplosingen hier vervolgens op aan.

Om jou een idee te geven van de diverse mogelijkheden, lichten wij hieronder er een aantal voor je uit.

1. Zakelijke rekening

Wat voor soort bedrijf je ook start: een zakelijke rekening komt eigenlijk altijd wel van pas. Op deze manier houd je de zakelijke en privé-administratie beter gescheiden en dat maakt jouw administratie een stuk overzichtelijker. 

Wist je dat de zakelijke rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis is voor jou als startende ondernemer. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Als jij ervoor kiest om zakelijk te bankieren bij de Rabobank, kun je een eventueel boekhoudpakket ook kosteloos koppelen aan je bankrekening.

2. Pinoplossingen

Kunnen jouw klanten straks hun aankoop betalen door te pinnen? De meeste ondernemers bieden deze betaaloptie aan en dat is ook niet zo gek: ook kleine bedragen worden steeds vaker gepind. 

Tegenwoordig kunnen betalingen bijvoorbeeld ook worden voldaan via contactloos betalen of de smartphone die via een app wordt omgetoverd in een mobiel pinapparaat (handig voor bijvoorbeeld een thuiskapper of visagiste die bij klanten thuiskomt).

Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van:

Contactloos betalen

4. Contant geld afstorten

Naast alle moderne technologieën wordt in sommige branches - waaronder de horeca en detailhandel - ook nog steeds betaald met contant geld.

Grote geldbedragen wil je dan natuurlijk niet al te lang in kas houden en het liefst zo snel mogelijk afstorten. Rabobank-klanten kunnen hiervoor tijdens kantooruren terecht bij hun lokale bankvestiging. 

Zowel biljetten als muntgeld kunnen worden gestort in de afstortautomaat. Het totaalbedrag wordt direct bijgeschreven op je bankrekening. Aan het afstorten van geld zijn wel enige kosten verbonden. 

5. Internationale betalingen

Verwacht je op termijn ook zaken te gaan doen met landen buiten de EU? Dan kan het voorkomen dat een betaling wordt voldaan in buitenlands valuta, bijvoorbeeld via een overschrijving of een cheque.

Je kunt deze wereldbetalingen uiteraard ook afhandelen bij je bank. Houd er wel rekening mee dat hier mogelijk extra kosten aan verbonden zijn. 

Welke betaalmiddelen zijn relevant voor jou?

6. Online kassa

Van iDeal tot creditcards en MisterCash: bij webwinkels verloopt het gros van de transacties digitaal. Als webwinkelier is het dan wel zo makkelijk als je voor al die aparte betaalmethoden één overkoepelende kassa kunt gebruiken.

Die mogelijkheid biedt Rabo OnlineKassa. Hiermee regel je de transacties via één online loket die je op eenvoudige wijze kunt integreren met de webshop.

Ook fijn: op deze online kassa zijn niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse betaalopties zoals PayPal van toepassing. 

Automatisch geld incasseren bij klanten? Dat doe je met een geldig incassocontract.

7. Incasso

Met een geldig incassocontract kun je via Rabo Internetbankieren (Professional) automatisch geld incasseren van de rekening van particuliere of zakelijke klanten. 

Je moet voorafgaand aan het incasseren wel eerst toestemming vragen aan de debiteur, maar met name als je dagelijks veel betalingen moet verwerken kan incasso een uitkomst zijn en veel tijdswinst opleveren.

Je kunt incasso's dan namelijk in zogenoemde batches versturen. Zo kun je meerdere incasso's in één keer versturen.

Bijgewerkt op: 28-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x11
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.