Zakelijke rekening openen

Zakelijke betaalrekening, wat levert het mij op?

Ga je een bedrijf starten? Met een zakelijke betaalrekening maak je het jezelf een stukje makkelijker. Ontdek in dit artikel waarom dat zo is.

Meer tijd besteden aan mijn administratie en het doen van bankzaken. Er is nog nooit iemand om die redenen ondernemer geworden. Toch horen deze activiteiten wel onlosmakelijk bij het runnen van een bedrijf. Je komt er simpelweg niet onderuit en als starter krijg je er dan ook al snel mee te maken.

Bedrijfsrekening zorgt voor overzicht

Wil je liever niet onnodig veel tijd kwijt zijn aan je adminstratie (en wie eigenlijk wel)? Dan is een zakelijke rekening een absolute must. Hiermee houd je namelijk je privé- en zakelijke uitgaven gescheiden. Zo hoef je tijdens het inboeken van je inkomsten en uitgaven niet eerst uit te zoeken wat bij privé en wat bij zakelijk hoort.

 • Avondje stappen, de boodschappen > je persoonlijke rekening.
 • Laptop, gereedschap, tanken > je zakelijke rekening.

Inzicht met een zakelijke betaalrekening

Het gescheiden houden van de geldstromen zorgt niet alleen voor tijdwinst, het heeft nóg een belangrijk voordeel: financieel inzicht. Met een zakelijke betaalrekening zie je veel sneller hoe je er financieel voorstaat.

Want stel dat je al je zakelijke en privé-inkomsten door elkaar laat lopen. Dan kun je je voorstellen dat dit een stuk lastiger wordt. Je factuuropbrengsten staan tussen de wekelijkse boodschappen, uitjes en betaalde verjaardagscadeaus. 

 • Heb ik voldoende cash om mijn crediteuren te betalen?
 • Heeft die ene klant al betaald?
 • Wat geef ik elke maand eigenlijk aan mijn bedrijf?

Het zijn vragen die met een zakelijke rekening veel eenvoudiger te beantwoorden zijn.

Je bedrijfsrekening staat bovendien op naam van je onderneming. Dat oogt een stuk professioneler dan wanneer je gebruik maakt van je privé-rekening.

Boekhouder eist bedrijfsrekening

Er zijn ondernemers die hun administratie deels of zelfs helemaal uitbesteden. Neig jij ook die kant op? De boekhouder zal dan zeer waarschijnlijk eisen dat je voor de bedrijfsadministratie een aparte rekening gebruikt. Het is voor hem of haar anders ondoenlijk om alle uitgaven op de juiste manier van elkaar te scheiden.

Dat biedt overigens nóg een voordeel. Is je boekhouder sneller klaar, dan zal de factuur die je ontvangt minder hoog uitvallen. Zo bespaar je dus heel simpel geld.

Zakelijke betaalrekening en meer

Een bedrijfsrekening is er natuurlijk voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Hierop komt het geld binnen dat klanten jou verschuldigd zijn. Je gebruikt 'm bovendien om openstaande rekeningen te betalen. Maar een bedrijfsrekening biedt veel meer dan enkel je betalingsverkeer.

 1. Een betaalverzoek
  Stuur eenvoudig een betaallink via e-mail, sms of WhatsApp. Zo kunnen klanten direct betalen en staat het geld sneller op je rekening.
 2. Smartphone als pinapparaat
  Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat. Zo kun je ook als klein bedrijf je klanten overal laten betalen zonder cash geld.
 3. Rekening Courant Krediet
  Dit is een zakelijk krediet met een vrij opneembaar bedrag. Binnen een afgesproken limiet kun je geld opnemen en bijstorten, bijvoorbeeld om voorraden of je inventaris mee te bekostigen.

Bijgewerkt op: 18-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x3
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.