Zakelijke betaalrekening, wat levert het mij op?

Bijgewerkt op 22 mei 2023
5 min  leestijd
1.446
Zakelijke betaalrekening

Met een zakelijke betaalrekening doe je sneller en slimmer je administratie. Je privé en zakelijke financiën zijn namelijk gescheiden. En dankzij je bedrijfsrekening maak je klantvriendelijke, professionele facturen met betaallink. Zo heb je je geld eerder binnen.

De kosten van een zakelijke betaalrekening kun je aftrekken van de belasting. Toch is het natuurlijk een netto kostenpost. Wat krijg je daarvoor terug? En loont het dan om de goedkoopste zakelijke rekening te kiezen?

Zakelijke betaalrekening: bedrijfskosten bij elkaar

Wettelijk is een zakelijke betaalrekening voor veel ondernemers niet verplicht, maar in de praktijk is het altijd een must. Zo mag je van de bank je privérekening niet gebruiken om facturen van en voor je bedrijf te innen en betalen. Bij de meeste banken zijn zakelijke transacties namelijk niet toegestaan op een particuliere rekening. 

Je bedrijfsrekening levert je daarnaast snel overzicht op. Je weet meteen wat bij privé en wat bij zakelijk hoort. Dat scheelt uitzoekwerk bij de belastingaangifte.

Bedrijfsrekening en je administratie

Een zakelijke rekening levert dus tijdwinst op, maar ook meer financieel inzicht:

 • Koppel direct alle transacties aan je boekhoudprogramma
 • Hou overzicht over betalingen, onafhankelijk van de methode (pin, online kassa, overschrijving)
 • Zet gemakkelijk geld opzij voor de btw of je buffer (op een zakelijke spaarrekening)
 • Maak sneller en makkelijker een jaar- of liquiditeitsbegroting

Handig: stel notificaties in, zodat je het meteen ziet als je klant heeft betaald.

Boekhouder eist zakelijke rekening

Er zijn ondernemers die hun administratie deels of zelfs helemaal uitbesteden. Een boekhouder kan alleen voor je aan het werk als je een zakelijke rekening hebt. Dankzij je zakelijke rekening kun je uren besparen op je boekhouder.

Zorg voor een boekhoudkoppeling

Met Rabobank Business Banking koppel je je rekening aan vrijwel alle bekende boekhoudapp's en -programma's. Jij houdt je administratie on-the-go bij in het boekhoudprogramma, want vaak zit er een app voor je mobiel bij.

Natuurlijk kun je ook gewoon handmatig je rekeningafschrift downloaden in een formaat dat past bij jouw boekhouding.

 • Direct bonnen en facturen scannen en boeken
 • Je btw-aangifte staat vaak automatisch klaar
 • Snel overzicht voor de jaaraangifte inkomstenbelasting

Natuurlijk kun je vervolgens alsnog een boekhouder inschakelen voor een check. Die is vervolgens heel snel klaar. Zo bespaar je dus heel simpel geld.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

Zakelijke rekening: de goedkoopste kiezen?

Een zakelijke betaalrekening is er natuurlijk voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Maar een bedrijfsrekening biedt veel meer dan betalingsverkeer. Kijk dus zeker verder dan alleen de kosten van de rekening. Zo biedt een rekening bij de Rabobank bijvoorbeeld:

 1. Een betaalverzoek
  Stuur eenvoudig een betaallink via e-mail, sms of WhatsApp. Zo kunnen klanten direct betalen en staat het geld sneller op je rekening.
 2. Smartphone als pinapparaat
  Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat. Zo kun je ook als klein bedrijf je klanten overal laten betalen zonder cash geld.
 3. Rekening Courant Krediet
  Dit is een zakelijk krediet met een vrij opneembaar bedrag. Binnen een afgesproken limiet kun je geld opnemen en bijstorten, bijvoorbeeld om voorraden of je inventaris mee te bekostigen.
 4. Razendsnel openen
  Bij Rabobank open je in vijf minuten een zakelijke rekening. Dat kan online of in de Rabo App.

Denk ook aan je toekomst als je een bank kiest. Heeft jouw bank alles in huis om je te helpen als je wilt groeien? Denk niet alleen naar financierings-mogelijkheden, maar ook aan marktkennis en een groot netwerk.

Tip: zakelijke rekening voor zzp'ers

Een zakelijke rekening hoeft helemaal niet duur te zijn. Wist je dat Rabobank ook een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers biedt? Dit is de Rabo ZZP Rekening. Het bijzondere van deze variant is dat je alleen een vast bedrag per transactie betaalt. Er zijn dus geen vaste abonnementskosten.

Ook betaal je niet extra voor je:

 • Zakelijke betaalrekening
 • Pinpas
 • Online bankieren 

Zakelijke betaalrekening: klantvriendelijke facturen

Tot slot: je zakelijke rekening maakt je bedrijf klantvriendelijker en professioneler. Stuur je bijvoorbeeld een factuur met je privérekening? Dan staat je bedrijfsnaam ook niet bij het IBAN-nummer. Je klant kan dan twijfelen of je bedrijf wel echt is.

Maak mooie, gebruikersvriendelijke facturen met betaallink. Zo draagt de rekening bij aan je branding én een betere cashflow.

Bovendien kun je aan elke factuur een betaalverzoek toevoegen waarin je ook vast het factuur- en/of debiteurennummer vermeld. Dat scheelt je klant copy-paste-werk. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt bovendien dat 81% van de mensen een betaalverzoek binnen een dag betaalt.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over de zakelijke betaalrekening

 • Is een zakelijke betaalrekening verplicht? Als ondernemer is een zakelijke rekening niet standaard verplicht, maar bijvoorbeeld wel een vereiste van de Belastingdienst als je een bv opricht. Ook je boekhouder kan dit als eis stellen om voor je te werken.&
 • Waar moet ik op letten bij het openen van een zakelijke rekening? Je kunt voor de goedkoopste zakelijke rekening kiezen. Dat hoeft niet altijd de beste optie te zijn. Let ook op voordelen als het toevoegen van een betaallink aan je factuur, een zakelijke spaarrekening en rekening courant krediet.

  Ben je zzp'er? Dan is de Rabo ZZP Rekening misschien wel iets voor jou. Je betaalt dan geen abonnementskosten, alleen een vast bedrag per transactie (€ 0,39).
 • Is een zakelijke rekening meteen nodig als je een bedrijf start? Om kosten te besparen, kun je het openen van een zakelijke rekening uitstellen voor als je meer winst maakt. Maar dan lopen je privé en zakelijke administratie door elkaar. Voor een overzichtelijke administratie is een zakelijke rekening enorm handig. Je boekhouder stelt het vaak zelfs als eis.

Lees ook
Boekhoudkoppeling met een zakelijke rekening: zo werkt het
Administratie opzetten (gratis PDF)
Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten