2018 voor ondernemers, wet- en regelgeving

2018 voor ondernemers: dit moet je weten

Een btw-verhoging, vervanging van de wet DBA en strenge regels voor het vragen en bewaren van klantgegevens. Naast de gebruikelijke wijzigingen in de wet- en regelgeving voor ondernemers per 1 januari, staan er voor 2018 ook een paar ingrijpende veranderingen op stapel. Wat kun je verwachten in het nieuwe jaar? 

Hieronder zie je eerst de wet- en regelgeving die al vaststaat. Daarna lees je meer over de plannen van Rutte 3 die nog door de Tweede Kamer moeten. 

Wijzigingen wet- en regelgeving 2018

1. Verhoging AOW-leeftijd

Per 1 januari 2018 komen er weer drie maanden bij de AOW-leeftijd. Dat betekent dat werkenden in 2018 pas recht hebben op AOW als ze 66 zijn. Bekijk op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) wanneer jouw verwachte AOW-leeftijd is. Geschrokken? Lees hier over pensioenvoorzieningen voor ondernemers

2. Btw-aangifte corrigeren alleen digitaal

Met de zogenoemde suppletie omzetbelasting kun je correcties doorgeven als er iets misging bij je btw-aangifte. Met de suppletie kun je aangiftes over een specifiek aangiftevak of een heel boekjaar corrigeren. Dit kan tot drie maanden na je jaaraangifte zonder een risico op boeterente. Vanaf 1 januari 2018 kan dit alleen nog digitaal, via je ondernemersaccount op belastingdienst.nl. 

3. Privacywet AVG | GDPR

Er is een nieuwe pricacyverordening 'algemene verordening gegevensbescherming' (AVG of in het Engels GDPR). Deze verordering moet de privacy van consumenten beschermen en hen meer inzicht geven in hoe, waar, waarom en hoelang hun gegevens bewaard worden. Je kunt dus niet zomaar klantgegevens verzamelen en bewaren. De wet gaat in op 25 mei 2018. Natuurlijk houden we je op de hoogte van wat dit voor jou als startende ondernemer betekent. Wil je er nu al meer over weten, kijk op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens.

4. Bijtelling 2018 | autobelastingen

In 2018 veranderen de percentages voor de bijtelling weer. Auto's die 1 tot 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, krijgen vanaf 2018 19% bijtelling. Dit was in 2017 17%.  De overige tarieven blijven gelijk. 22% voor auto's die meer dan 50 gram uitstoten. En 4% voor auto's met 0% uitstoot. Lees hier meer over een auto op naam van de zaak en autobelastingen.

Plannen voor 2018

Naast de bekende wijzigingen, zijn er ook een aantal plannen van het nieuwe kabinet die nog niet definitief zijn doorgevoerd. Check altijd wat de de specifieke inhoud van de wetsvoorstellen is, voor je je bedrijfsvoering erop aanpast. Lees hier actuele wetswijzigingen. Hieronder vind je plannen die Rutte 3 in 2018 wil doorvoeren.

1. Wet DBA van de baan

Het nieuwe kabinet heeft besloten niet verder te gaan met de wet DBA. Die was bedoeld om de VAR-verklaring te vervangen met een modelovereenkomst. De wet die door de fiscus in het leven werd geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. In de praktijk bleek de wet te complex. 

Rutte 3 wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Meer: opdrachtgeversverklaring: zo zit het

2. Discussie: btw-verhoging van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Ben je bijvoorbeeld startende ondernemer in de horeca, foodretail, kunsten of boekenbranche? Dan heeft dit invloed op de uiteindelijke prijs die klanten betalen voor je product. Het kabinet wil huishoudens compenseren voor de prijsstijgingen door de btw-verhoging met een lagere inkomstenbelasting.

Bij je inkopen merk je de btw-verhoging ook. De rekening van bijvoorbeeld een zakenlunch wordt hoger. Btw van horeca-uitgaven kun je niet aftrekken als voorbelasting bij je btw-aangifte. Dus: je krijgt niet 3% extra terug, maar betaalt gewoon meer.

Voorbeeld ex. btw incl. 6% btw incl. 9% btw
Koffie verkeerd 2,36 2,50 2,57

Btw-calculator: wat betekent 9% voor jouw prijzen?

Dit plan zal in 2018 ongetwijfeld nog op de nodige weerstand stuiten. Lees hier meer over de plannen van Rutte 3.

Bijgewerkt op: 28-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x62
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

elevator pitch home
elevator pitch home

De wet DBA voor zzp'er wordt tot 2021 niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing.

De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020
De wet DBA: geen boetes en naheffingen tot 1-1-2020

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.