marieke

5 grote social media-trends van 2012

Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram… Al die social media-platforms en de accounts die mensen hiervoor gebruiken, maakt het er niet overzichtelijker op. Gelukkig staat de digitale wereld niet stil; er komen steeds meer nieuwe applicaties en websites bij die het leven van de social media-gebruiker aangenamer maken. Hieronder vindt u vijf online tools die ook zakelijk gezien van pas komen in 2013: 5 grote social media-trends van 2012.

1. Schep orde in de bladwijzerchaos

Een beetje actieve internetgebruiker komt dagelijks websites tegen die interessant genoeg zijn om later nog een keer te bezoeken. U kunt deze pagina's natuurlijk markeren als favoriet, toevoegen aan uw bladwijzer, opslaan of - heel ouderwets - de tekst kopiëren naar een Word-document en deze vervolgens uitprinten, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijker (en sneller kan)? Er zijn tegenwoordig diverse online tools die het toevoegen en vooral ook het organiseren van al uw bookmarks secondewerk maken. Een goed voorbeeld is Listango, waar u met één klik op de knop een bladwijzer aanmaakt. Deze bladwijzer kunt u vervolgens openbaar maken en binnen uw netwerk promoten, of op privé laten staan als dat beter uitkomt.
-> Ga naar Listango

2. Wees creatief met afbeeldingen

Wie wel eens online foto's en illustraties bewerkt, bijvoorbeeld voor de zakelijke website, en daarbij (nog) geen budget heeft om een groot bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop aan te schaffen, is wellicht al bekend met het handige Pixlr. Via deze website kunt u kosteloos online uw afbeeldingen bewerken. Maar een tijdje geleden heeft Pixlr de hoeveelheid bewerkingsmethoden uitgebreid. Met Pixlr Express kunt u in een handomdraai kaders en filters over de afbeelding heen plaatsen. Op zoek naar een manier om naar aanleiding van een themafeest van uw bedrijf een jaren '70-gevoel te creëren voor de foto's die deze avond zijn gemaakt? Ook dat heeft u via de effects-tool zo gedaan. Leuk om eens een avondje of zondagmiddag mee te experimenteren.
-> Ga naar Pixlr Express

3. Creëer een sociale startpagina

Een iGoogle-pagina is leuk, maar anno 2013 zijn startpagina's die via bijvoorbeeld Rebelmouse worden gesynchroniseerd met uw social media-profielen steeds meer in opkomst. Door uw profielen van bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter te koppelen aan dergelijke 'social media aggregators' worden u al uw online activiteiten - of u nou van één of negen social media-platforms gebruikmaakt - op één persoonlijke pagina weergegeven. Zo houdt u makkelijker overzicht over wat er op de verschillende platforms gebeurt. Uiteraard is zo'n persoonlijke pagina vooral relevant wanneer u op diverse social media-platforms actief bent.
-> Ga naar Rebelmouse

4. Maak een meertalige website

Als startende ondernemer met internationale ambities moet u natuurlijk ook beschikken over een eigen website. Deze kunt u laten ontwikkelen door een professionele bouwer, maar wie daarvoor langer de tijd wil nemen of nog niet over voldoende budget beschikt, kan ook ervoor kiezen zelf een (simpele) meertalige website te maken. Dit is mogelijk via het Engelstalige Edicy. Hier kunt u op opvallend simpele wijze een website aanmaken, de domeinnaam registreren, kiezen voor een bepaalde huisstijl en - ook niet onbelangrijk - aangeven in welke talen de website beschikbaar moet zijn. Handig als u uw producten en diensten ook wilt gaan aanbieden in bijvoorbeeld Spanje, Rusland of Finland. Registreren doet u met uw emailadres. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf. De kosten hangen af van hoe uitgebreid u de website maakt. Klik hier voor een overzicht van de tarieven.
-> Ga naar Edicy

5. Bepaal zelf wat u belangrijk vindt

Wie al een tijdje actief is op de verschillende social media-platforms, is zich waarschijnlijk ook bewust van het gevaar dat uw inbox kan overstromen met notificaties, uitnodigingen voor discussies en nieuwtjes of andere berichten die mogelijk interessant voor u zijn. Leuk, maar als u echt al deze updates in de gaten moet houden, zou u bijna niet meer aan uw andere werk toekomen. Het is uiteraard op iedere sociaal media-platform mogelijk om uw persoonlijke instellingen hierop aan te passen, maar ook hiervoor zijn tegenwoordig diverse online tools voorhanden die dit probleem voor u oplossen. Zoals Sulia, een soort social media-filter dat alleen updates, bronnen en onderwerpen selecteert die u waarschijnlijk wel echt interesseren.
-> Ga naar Sulia

Heeft u nog tips?

Staat uw favoriete social media-trend er nog niet bij? Log dan in via Facebook en vertel andere starters onder dit artikel welke tools zij komend jaar nog meer in de gaten moeten houden.

Lees ook

Checklist: zakelijk scoren met Pinterest
De 8 beste zakelijke apps van 2012
4 tips om uw bedrijf te promoten op Twitter
5 belasting-apps voor tablet en smartphone
5 tips om uw Android-phone te beschermen tegen malware

Gepubliceerd op:
21-12-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Bedrijfsmiddelen

Afhankelijk van de sector waarin je gaat starten, moet je als startende ondernemer vaak rekening houden met het investeren in een of meer bedrijfsmiddelen, zoals een bestelbusje of nieuwe computer.

Het goede nieuws is dat je dit soort investeringen kunt aftrekken van de belasting. Hieronder lees je bijvoorbeeld meer over:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.