marieke

ZZP'er wil eigen rechtsvorm

ZZP'ers zouden het liefst een eigen rechtsvorm krijgen. De ZZP Barometer, die op regelmatige basis ZZP'ers ondervraagt, wijst uit dat 44 procent van de ZZP'ers voorstander is van het inrichten van een eigen rechtsvorm voor de ZZP'er.

Een dergelijke eigen rechtsvorm zal volgens de voorstanders leiden tot meer duidelijkheid voor hun opdrachtgevers. Ook zal het volgens hen het bedrijfsleven helpen passende producten en diensten te leveren, specifiek gericht op de ZZP'er. De ZZP Barometer werd gehouden onder 1.384 ZZP'ers.

De term ZZP werd een aantal jaren geleden geïntroduceerd bij de invoering van de zelfstandigenaftrek, maar heeft geen officiële status. Het is nu dus (nog) niet mogelijk als ZZP'er geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel. ZZP'ers moeten zich wel altijd registreren als ondernemer: momenteel staat 65 procent geregistreerd als eenmanszaak, 26 procent als BV en 9 procent als een andere rechtsvorm.

Slechts 14 procent van de deelnemers aan de ZZP Barometer zegt pertinent geen eigen rechtsvorm voor ZZP'ers te willen. In Frankrijk bestaat al een aparte rechtsvorm voor zelfstandigen zonder personeel. Jeroen Sakkers, oprichter van zelfstandigenplatform Victor Mundi vindt dat de toenemende flexibilisering van arbeid meer aandacht nodig heeft vanuit het kabinet en ook meer gestimuleerd zou moeten worden.

Wilt u ook ZZP'er worden, laat u dan eerst goed informeren.

Gepubliceerd op:
28-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.