marieke

Premies werknemersverzekeringen

Premies werknemersverzekeringen zijn de premies voor de verzekeringen op grond van de Ziektewet (ZW), de Werkloosheidswet (WW), de Wet op de arbeidsongeschiktheid (WAO) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Ziektewet
De premie voor de ZW is onderdeel van de premie WW en wordt dus niet apart geheven. Deze twee werknemersverzekeringen geven werknemers recht op een uitkering of voorziening. De ZW geeft bepaalde groepen werknemers bij ziekte recht op een uitkering. De uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen worden uitgevoerd door UWV.

WW
De WW-premies worden door de werkgever en werknemer samen betaald, de WAO/WIA-premie alleen door de werkgever. In 2009 is het werknemersdeel van de WW-premie op 0% gesteld. U berekent de verschuldigde premies en draagt die als onderdeel van de aangifte loonheffingen aan de Belastingdienst af.

WIA
De WIA kent twee onderdelen: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). De WIA is de opvolger van de WAO. Omdat de WAO blijft gelden voor personen met een bestaande WAO-uitkering en de WIA alleen geldt voor werknemers die na 1 januari 2004 ziek zijn geworden, betaalt u als ondernemer beide premies.
 

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.