marieke

'Slordige omgang werkgevers met gegevens personeel'

Nederlandse bedrijven springen steeds vaker slordig om met de privégegevens van hun personeel. Dat blijkt uit recente cijfers van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Vorig jaar kwamen er negenhonderd klachten bij het College binnen over bedrijven die de privacy van hun medewerkers mogelijk geschonden hebben. Een toename van zeventien procent ten opzichte van 2012, zo waarschuwt de privacywaakhond.

Sommige bedrijven gaan doelbewust te werk. "Zo zetten bedrijven verborgen camera's in en vragen ze om medische gegevens. Screenen via sociale media komt ook op", aldus het CPB. Of van de negenhonderd meldingen ook daadwerkelijk alle bedrijven in de fout zijn gegaan, wordt momenteel nog onderzocht. "Maar", zo stelt een woordvoerster, "in totaal hebben we zevenduizend signalen over mogelijke privacyschendingen gekregen, waarvan negenhonderd over werkgevers. Dat vinden wij vrij veel."

Bedrijfsarts

Het CPB licht onder andere een specifiek geval uit waar een organisatie zijn personeel opriep om medicijndoosjes in te leveren. Op deze manier wilde de onderneming controleren of ze medicijnen namen waar ze mogelijk slechter van gingen rijden. Dat is echter niet toegestaan, zo stelt het CPB. "Alleen de bedrijfsarts mag daarnaar vragen, niet de werkgever."

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
30-01-2014

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.