marieke

Zo huurt u tijdelijk personeel in

U heeft het druk, maar u wilt geen nieuw personeel aannemen? Er zijn andere manieren om uw werk voor korte of lange tijd uit te besteden. Maar let goed op de regels en valkuilen rondom flexpersoneel.

Een collega-ondernemer

Leuk, een collega in huis die wat lasten van uw schouders kan nemen. Maar de verhoudingen liggen wel anders. U bent nu opdrachtgever geworden. Check daarom of hij of zij bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat als ondernemer en vraag om een geldige VAR: verklaring arbeidsrelatie. Is die er niet, dan kan sprake zijn van verkapt dienstverband en kunt u later een aanslag verwachten voor sociale premies. Vraag altijd om een kopie van die VAR én het identiteitsbewijs van uw collega.

Uw partner

Een betrokken partner is waarschijnlijk niet te beroerd om bij te springen. Zodra dat verder gaat dan af en toe de telefoon op te nemen of de bonnetjes in een schoenendoos te gooien, kan dat aantrekkelijk zijn. U mag namelijk aan het eind van het jaar deze ‘meewerkaftrek’ op bedrijfswinst in mindering brengen. Als u uw partner betaalt let dan even op de regels. Een beloning lager dan 5.000 euro mag u niet aftrekken, maar daar staat tegenover dat uw partner dit niet als inkomen op te geven. Daarboven geldt dat wel.

Vakantiekrachten

Zodra ze 13 jaar zijn, mag u uw kinderen, neven, nichten of buurjongens inhuren. Het aantal uur dat ze aan de slag mogen en de zwaarte van het werk is afhankelijk van hun leeftijd. Jongeren mogen alleen licht fysiek werk doen, niet teveel uren achter elkaar werken en hebben recht op een minimumloon. In de vakantietijd mogen ze meer werken dan daarbuiten. Voor jongeren vanaf 15 jaar geldt een wettelijk minimuminkomen van € 2,52 per uur.
Hier vindt u meer informatie 

Oproepkrachten

Als u regelmatig drukke periodes heeft, kunt u overwegen oproepkrachten in te huren. Die hebben wel een contract, maar kosten alleen geld als ze daadwerkelijk voor u aan de slag gaan. Verdiep u vantevoren wel even in de regels; als iemand te vaak voor u werkt kan het contract zonder dat u dat wilt omgezet worden in een vast contract. U kunt kiezen voor een 0-uren contract; u betaalt alleen voor de uren dat er gewerkt wordt, maar omgekeerd mag de oproepkracht bij dit contract zelf bepalen of hij komt werken of niet. U kunt ook een min-max contract afsluiten waarbij u afspraken maakt over het aantal uren dat de oproepkracht minimaal en maximaal voor u werkt.

Uitzendkrachten en payrolling

Heeft u geen zin om zelf de administratie te doen, dan kunt u personeel inhuren, bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Die neemt de werknemer in dienst en zorgt voor de afhandeling van salaris, premies en loonheffingen. Houd wel zelf bij hoeveel uur iemand voor u werk, zo houdt u zicht op de kosten. Let ook op dat het uitzendbureau waar u mee in zee gaat is aangesloten bij de ABU of NBBU, een van de brancheorganisaties. Kiest u voor een niet-geregistreerde inlener, dan riskeert u bij controle een fikse boete.
Payrolling is een variant op uitzendwerk. Het belangrijkste verschil is dat u meestal zelf het personeel selecteert. Een payrollingbureau neemt naast de administratieve rompslomp ook de juridische risico’s van u over, bijvoorbeeld bij ziekte. U kunt de relatie met de werknemer beëindigen wanneer u dat wilt.

Alle regels over flexibel personeel vindt u bij de Belastingdienst.

Gepubliceerd op:
27-07-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.