marieke

BTW op tabak kan worden teruggevraagd

Om een dubbele BTW-heffing te voorkomen kunnen de groothandel, fabrikanten en detaillisten vanaf deze zomer de BTW terugvragen die in de detailhandelsprijs van tabaksproducten is opgenomen. Deze fiscale regel gaat in vanaf 1 juli 2013.

Volgens Taxence.nl is de BTW-teruggaaf van toepassing op producten die ondernemers op 1 juli 2013 in de zaak op voorraad hebben. Nu is het nog zo dat importeurs en fabrikanten de BTW samen met de accijns betalen, maar omdat de verkoop van tabak en verwante producten vanaf 1 juli aanstaande onder de normale BTW-regels valt, moet straks niet alleen meer de fabrikant en groothandel, maar ook detaillisten BTW over de verkoop gaan rekenen.

Voorbelasting

Ondernemers in deze branche mogen dan dus ook de btw over hun inkoop als voorbelasting aftrekken. Hierdoor kan het zijn dat zij twee keer BTW betalen over dezelfde producten. Om die reden mogen fabrikanten, groothandel en detaillisten straks de BTW over hun voorraad via hun normale BTW-aangifte terugvragen. Het gaat in dit geval om een eenmalige teruggave.

Lees het oorspronkelijke bericht in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
03-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Aftrekposten

Voor (startende) ondernemers gelden enkele interessante aftrekposten voor de belasting. Van de zelfstandigen- en startersaftrek heb je misschien vast al eens gehoord, maar er zijn meer fiscale overheidsregelingen waarmee jij jouw startup net dat ene zetje kunt geven om uit te groeien tot een onderneming van formaat.

Hieronder vind je meer informatie over de huidige aftrekposten van de Belastingdienst en kom je erachter wanneer jij hiervoor in aanmerking kunt komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  1. De zelfstandigen- startersaftrek: zo zit dat
  2. De MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers
  3. Wat houdt de Kleineondernemersregeling (KOR) in (en wat kun je ermee)?
  4. De voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Als je in aanmerking wilt komen voor bovenstaande en andere bekende aftrekposten voor ondernemers, moet je voldoen aan het urencriterium.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.