marieke

Alles over de wegenbelasting en bijtelling 2014

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij en daarmee kan het vooruitkijken naar 2014 beginnen. Denk daarbij niet alleen aan mogelijkheden voor uw bedrijf, maar kijk ook eens naar uw huidige auto. Zoals u wellicht al weet, gaat er volgend jaar namelijk het een en ander veranderen op het gebied van de bijtelling en wegenbelasting. Dat kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie: alles over de bijtelling en wegenbelasting 2014.

Let op: Dit artikel is verouderd. Er staat een up-to-date artikel voor je klaar boordevol relevante informatie over de fiscaliteit rondom zakelijk rijden

Naar het up-to-date artikel

1. Wijziging vrijstelling wegenbelasting

Als automobilist heeft u tot het einde van dit jaar nog recht op vrijstelling voor de wegenbelasting wanneer uw auto maximaal 95 g/km (diesel) of honderdtien g/km aan CO2 per kilometer uitstoot. Dit gaat met ingang van volgend jaar veranderen. Per 1 januari wordt deze grens namenlijk aanzienlijk verder verlaagd naar maximaal vijftig g/km. In de praktijk betekent dit dat in 2014 in principe alleen nog (plug-in) hybrides en elektrische auto's voor deze vrijstelling in aanmerking zullen komen.

2. Vrijstelling BPM voor zuinige auto's

De bovengrens van de BPM-vrijstelling voor zeer zuinige auto's wordt naar aanleiding van eerdere aanpassingen in 2012 en 2013 per 1 januari 2014 ook verder aangescherpt. Deze restricties zijn in lijn met de plannen van de overheid om het huidige onderscheid in CO2-grenzen voor benzine en diesel in 2015 helemaal te laten verdwijnen.

Als u momenteel in een zeer zuinige auto rijdt of van plan bent dit binnenkort te gaan doen, komt u volgend jaar in ieder geval pas in aanmerking voor een vrijstelling wanneer de CO2-uitstoot van uw wagen lager is dan 86 gram/km bij een dieselmotor en minder dan 89 gram/km voor alle andere brandstoffen.

3. Zakelijke bijtelling in 2014

Ook op het gebied van de zakelijke bijtelling gaat er voor ondernemers volgend jaar het een en ander veranderen. Dat het kabinet deze voordelen de komende jaren verder wil gaan beperken is al langer bekend, dus als een echt grote verrassing zullen deze aanscherpingen niet komen. Desalniettemin is het wel goed om er rekening mee te houden dat u met ingang van 2014:

  • Rekening moet houden met een bijtellingspercentage van vier procent voor volledig elektrische auto's.
  • Voor zogenoemde Plug-In Hybrides een bijtellingspercentage van zeven procent gaat gelden.

Uiteraard mag hier de bijtelling voor de veertien en twintig procent-klassen ook niet ontbreken. Zoals verwacht worden ook hierbij de grenzen verder aangescherpt. Wilt u per se recht houden op een bijtelling van veertien procent? Zorg er dan voor dat u straks in een wagen rijdt die aan de volgende (strengere) voorwaarden voldoet: dieselauto's moeten een uitstoot hebben van 51 tot 85 g/km. Auto's die rijden op een andere brandstof moeten volgend jaar voldoen aan de grens van 51 tot 88 g/km. Voor een auto met twintig procent bijtelling geldt vanaf volgend jaar voor diesels trouwens de nieuwe grens van 86 tot 111 g/km en voor overige brandstoffen moet uw auto voldoen aan de grens van 89 tot 117 g/km.

4. Overige wijzigingen

Naast de hierboven vermelde wijzigingen in de belasting personenauto's en motorrijwielen, motorrijtuigenbelasting en bijtelling stelt het kabinet naar aanleiding van Prinsjesdag 2013 nog het volgende voor:

  • De accijnzen op benzine en diesel zullen voorlopig niet omhoog gaan.
  • De accijnzen op gasvormige autobrandstoffen zoals LPG, LNG en CNG worden met elkaar in overeenstemming gebracht.
  • De stimulering van groen gas in de zogenoemde SDE+-regeling blijft bestaan. [Bron: Rijksoverheid.nl]

Lees ook

Checklist: bedrijfsauto voor starters
7 tips voor het leasen van de juiste auto
5 vragen en antwoorden over de leaseauto
Auto: van de zaak of privé
5 vragen en antwoorden over BTW-tarieven en vrijstellingen
Dossier: Auto kopen of leasen?

Gepubliceerd op:
15-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.