marieke

Fiscaal voordeel zuinige auto vervalt in 2014

Een aantal belangrijke fiscale voordelen voor zuinige auto's met een lage CO2-uitstoot, waaronder de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en de willekeurige afschrijving (VAMIL), zijn vanaf 2014 niet meer van toepassing op personenauto's. Ondernemers die volgend jaar ook nog in een nieuwe zuinige bedrijfswagen willen rijden, kunnen deze auto('s) het beste voor eind december bestellen.

Let op: Dit artikel is verouderd. Er staat een up-to-date artikel voor je klaar, boordevol relevante informatie over de fiscaliteit rondom zakelijk rijden.

Naar het up-to-date artikel


Dat zegt Niels Govers (Wiltox van den Boomen) eerder deze week in de Financiële Telegraaf. De belastingdeskundige benadrukt in het artikel dat de nieuwe wagen niet per se nog in 2013 moet worden geleverd, mits de auto wel in het jaar 2013 is besteld. "Dat is een misverstand. Zelfs als de auto pas in 2014 showroom van de dealer uitrijdt, gelden de aftrekposten uit 2013."

Doorberekende belasting

Sommige ondernemers die hun wagenpark hebben ondergebracht bij een leasebedrijf beseffen nog niet dat zij in 2014 zullen worden aangeslagen voor de wegenbelasting, omdat vanaf dan het belastingvoordeel gaat vervallen. "In negen van de tien contracten met autoleasebedrijven staat dat tussentijdse belastingverhogingen gewoon kunnen worden doorberekend aan de ondernemer", legt Hubert de Jong, collega van Govers, uit. Of de werkgever of werknemer voor deze extra kosten zullen moeten opdraaien, verschilt per bedrijf. De Jong: "Wij horen dat sommige werkgevers overwegen sowieso de pijn zelf te dragen, om hun personeel niet op te zadelen met hogere lasten."

Bron: De Telegraaf

Gepubliceerd op:
11-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.