marieke

Naheffing voor dure lease-auto's

Ondernemers die voor zichzelf of voor hun werknemers dure leaseauto's hebben aangeschaft, moeten rekenen op extra, vaak onverwachte kosten. Dit zegt belastingdeskundige Gerard van Westen van Deloitte in De Telegraaf. Hij baseert zijn conclusie op een uitspraak van de Hoge Raad.

Werknemers mogen meestal tot een bepaald bedrag een leaseauto uitzoeken. Als zij een duurdere auto willen, moeten ze daarvoor zelf bijbetalen. Deze bijbetaling mocht tot nu toe in mindering worden gebracht op de bijtelling. De werkgever hoefde dan op zijn beurt minder belasting in te houden.

Maar de Hoge Raad heeft afgelopen vrijdag bepaald dat deze aftrekpost vaak niet geldt bij extra dure leaseauto's. Belastingdeskundige Van Westen vreest daarom dat werkgevers nu naheffingen kunnen verwachten. "Waarschijnlijk vanaf het Belastingjaar 2009. Daarvoor keurde het handboek van de fiscus de maatregel expliciet goed."

 

Gepubliceerd op:
17-08-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.