marieke

Tip: verblijfkostenregeling voor transportondernemers

Ga jij van start met een eigen transportonderneming en is het de bedoeling dat jij (of jouw personeel) ook meerdaagse internationale ritten gaan maken? Dan is het goed om te weten dat er een fijne fiscale regeling bestaat waaruit je enig voordeel kunt halen.

Jij of jouw werknemer mag in dat geval namelijk per gereden dag een vast bedrag aan verblijfskosten aftrekken, mits - de Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als hieraan niet een aantal eisen zijn gekoppeld - je ervoor zorgt dat je op dit gebied aan vijf belangrijke voorwaarden voldoet:

  1. De rit moet langer duren dan 24 uur.
  2. De verste bestemming moet over de grens zijn en mag dus niet in Nederland liggen. Een maximum afstand is er overigens niet.
  3. Deze specifieke regeling geldt voor alle meerdaagse ritten in dat jaar.
  4. Je moet in ieder ervan het aantal gereden dagen concreet kunnen aantonen met bijvoorbeeld tachograafschijven, facturen en rittenstaten.
  5. De vertrek- en terugkomstdag tellen ieder mee voor een halve dag.

Bewijsstukken

De Belastingdienst vindt het belangrijk dat jij ieder jaar opnieuw bepaalt of je gebruikt kunt en wilt maken van deze verblijfskostenregeling. Goed om te weten: als je ervoor kiest deze regeling toe te passen, hoef je in principe geen bewijsstukken van de verblijfskosten te bewaren. Het gaat de fiscus dus vooral om de ritgegevens naar de plaats van overnachting toe.

Internationale ritten

Ook als het om internationale ritten gaat die starten op vijftig kilometer afstand van de woonplaats van de transportondernemer, kun je gebruikmaken van deze verblijfskostenregeling, óók als deze korter zouden duren dan 24 uur. Houd hierbij wel rekening met de volgende twee voorwaarden:

  1. De ritten vinden plaats op aaneengesloten dagen (eventueel met ritten waarbij men meer dagen aaneengesloten in het buitenland verblijft).
  2. Het traject van elke rit bevindt zich geheel buiten een afstand van vijftig kilometer van het woonadres van de transportondernemer.

Hieronder vind je een tabel met de bedragen die je mogelijk kunt aftrekken:

Werkelijke kosten

Een andere mogelijkheid is om de werkelijke verblijfskosten af te trekken. Belangrijk is dan wel dat je echt aannemelijk kunt maken dat jouw werkelijke verblijfskosten in het betreffende jaar hoger uitvallen dan het vaste bedrag per gereden dag. In dat geval moet je de bewijsstukken van de verblijfskosten in kwestie dus wél goed bewaren. Houd er echter rekening mee dat je voor de aftrek van verblijfskosten voor eigen rijders wel te maken krijgt met een wettelijke aftrekbeperking.

Gepubliceerd op:
12-03-2014

Wat vind je van dit artikel?

x3
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.