marieke

'ZZP'er brengt meer tijd door in de auto'

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) brengen doorgaans meer tijd door in de auto dan de gemiddelde Nederlander. De totale reistijd van zelfstandige professionals bedroeg het afgelopen jaar namelijk 8,8 uur per week (dagelijks circa 105 minuten), tegenover de dagelijkse 60,3 minuten van andere Nederlanders. Door de crisis moet de ZZP'er steeds meer en verder reizen voor opdrachten, zo blijkt uit de ZZP Barometer.

Het reisgedrag van 1732 zelfstandige professionals werd nader onderzocht voor het themarapport 'Vervoer & mobiliteit', dat deze onderzoeksmonitor uitvoerde in samenwerking met autofabrikant Volkswagen. "De ZZP'er is vaak onderweg vanwege alle projecten die hij doet en de opdrachtgevers die hij bezoekt", aldus Jeroen Sakkers, een van de initiatiefnemers van de ZZP Barometer. Voor 42,3 procent van de respondenten nam het werkgebied het afgelopen jaar bovendien verder toe.

Auto populair bij ZZP'ers

Het grootste deel van de ondervraagde ZZP'ers (92,6 procent) beschikt over een auto. Dit vervoermiddel gebruiken zij dan ook volop om van en naar hun opdrachtgevers te komen. Volkswagen is de meest gebruikte auto bij de zelfstandige professional, gevolgd door Volvo, Ford en Renault. Qua brandstof gaat de voorkeur nog steeds het vaakst uit naar traditionele brandstoffen, al neemt de populariteit van milieuvriendelijkere alternatieven wel steeds meer toe. Zo heeft 9,7 procent een hybride wagen, rijdt 5,5 procent elektrisch en kiest 2,7 procent voor waterstof.

Lees het hele bericht op ZZPBarometer.nl. Overweegt u om zakelijk te gaan rijden? Lees alles over de voor- en nadelen op de overzichtspagina Auto van de zaak.

Gepubliceerd op:
26-09-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Auto van de zaak

Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk gebruik aan te schaffen en deze op jouw bedrijfsnaam te zetten.

Zakelijk rijden kan namelijk uiteindelijk stukken voordeliger zijn, maar dit geldt niet voor iedereen. Hieronder lees je hoe het precies zit met de wegenbelasting en bijtelling, maar vertellen we je bijvoorbeeld ook hoe je de juiste auto least.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.