marieke

ZZP'ers knoeien met VAR-verklaringen

ZZP'ers blijken in toenemende mate te rommelen met de VAR-verklaring. Volgens onderzoek van Detaned, een bemiddelingsbedrijf voor ZZP'ers is er zelfs sprake van een explosieve toename van vervalste verklaringen arbeidsrelatie door zelfstandigen.

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Opdrachtgevers worden hierdoor vaker geconfronteerd met naheffingen van de fiscus, aangezien de betreffende ZZP'ers helemaal niet als zelfstandigen kunnen worden aangemerkt.

Bouw
Met name het sterk afnemende werkaanbod in de bouw zorgt voor de grote toename van het aantal vervalste VAR-verklaringen, zo meldt De Telegraaf op basis van informatie van Detaned. Directeur Menno Kloostra van Detaned constateert dat "een toenemend aantal opdrachtgevers in de bouw te maken krijgt met vervalste verklaringen arbeidsrelatie, die zogenaamd door de Belastingdienst zijn verstrekt aan ZZP'ers".

Knippen en plakken
In de praktijk blijkt dat steeds meer zelfstandigen helemaal niet meer over een geldige VAR-verklaring beschikken, maar deze zelf 'knippen en plakken'. "Wij hebben de afgelopen maanden een vervijfvoudiging van het aantal vervalsingen geconstateerd. Het gaat om vele duizenden VAR-verklaringen, waarmee de frauderende ZZP'ers hun inkomsten flink opkrikken", aldus Kloostra.

Fiscus
De bouw- en detacheringbedrijven krijgen als gevolg daarvan de fiscus achter zich aan, wegens het niet afdragen van de benodigde belastingen en premies voor de betrokken bouwvakkers en installateurs. De Detaned-directeur roept de overheid daarom op tot het aanleggen van een centraal register waar de echtheid van VAR-verklaringen kan worden getoest. "Als werkgevers nu bij de fiscus informeren naar ZZP'ers, krijgen zij niks te horen met het oog op inbreuk van privacygegevens".

 

Gepubliceerd op:
12-02-2010

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belasting

Iedereen in Nederland betaalt belasting, maar voor ondernemers werkt het net even anders. 

De soort belastingen die jij straks moet betalen aan de fiscus, hangt onder meer af van het type bedrijf dat je start en of je wel of geen personeel inhuurt.

Als starter moet je in ieder geval de volgende zaken uitzoeken en regelen:

  1. Check jouw verplichtingen op belastinggebied
  2. Doe op tijd aangifte voor de inkomstenbelasting en btw.
  3. ​Profiteer waar mogelijk van fiscaal voordeel met aftrekposten.

​Lees meer over de  belastingaangifte voor ondernemers.
 

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.