marieke

Belastingland volgens meneer D.

Omzetbelasting, KOR, VAR en inkomstenbelasting. Een avond lang speuren op de website van onze Belastingdienst zorgde voor een humeur waardoor mijn planten het hoofd lieten hangen. Zoveel regels uitgelegd, maar hoe werkt dat nu voor mij?

Zoveel omzet plus zoveel BTW, maar wat moet ik nou wanneer precies afdragen? Geldt die Kleineondernemersregeling wel of niet voor mij? Met een resolute druk op de knop zei ik mijn computer (en belastingdienst.nl) vaarwel. Met een "Laat mij gewoon schrijven" sjokte ik mokkend richting de koelkast...

Meneer D.

Veel tijd om in deze humeurige toestand te blijven hangen kreeg ik echter niet. Ruim een week later werd ik gebeld door meneer D. van "de Belastingdienst, goedemorgen!". Of hij even een afspraak met mij kon maken. Gewoon, om een starter wat wegwijs te maken in belastingland. "Ja, jazeker, kosteloos ja", antwoordde ik. Meneer D. bleek een opgeruimd type te zijn die zijn koffie dronk met twee klontjes suiker.

Persoonlijk college

Na een inleidend praatje volgde ik een 'college' over het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting, het belang van een VAR en de werking van de KOR. De voordelen voor mij (helemaal voor mij alleen!) en een persoonlijke aanwijzing over het invullen van mijn papieren. Een bak koffie (en twee klontjes suiker) later had ik samen met meneer D. mijn eerste omzetbelastingformulier ingevuld.

Meevaller

Soms zoek ik nog even iets terug in de aantekeningen, want hoe zat het ook alweer precies? "Als je er niet uitkomt, kun je mij/het kantoor in Gorinchem dagelijks bereiken", zo besloot meneer D. zijn verhaal. U begrijpt dat mijn beeld van de Belastingdienst hierdoor behoorlijk is veranderd. Voor de duidelijkheid, het valt allemaal hartstikke mee (zeker voor mij). Geen bedrijfsauto, geen huur en geen buitenlandse transacties. Ik heb meneer D. Gelukkig nooit meer hoeven te bellen, maar voor nu sluit ik af met zijn advies van de dag: volgens hem is belastingland "heel makkelijk, als je je maar aan de regels houdt". Dat is dus wat ik doe.

-Beppie Pellegrom

P.S: En de planten bloeien ook weer...


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
14-08-2012

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet.

Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's:

Handig: btw berekenen met de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.