marieke

Waarom? Daarom!

Laatst vroeg iemand wat ik het mooiste vind aan mijn vak. Ik begon met mijn gebruikelijke praatje, maar na afloop bleven de woorden door mijn hoofd spoken. Ik bedacht plotseling dat - net als de stroom aan opdrachten - ook de beweegredenen om te gaan freelancen kunnen fluctueren. Al is er voor mij altijd één constante factor…

Hoog tijd om eens te bezinnen op het gegeven waarom ik een bedrijf ben gestart. Ik stelde een een chronologische lijstje samen van alle fenomenale 'speeches' die ik door de jaren heen heb gegeven aan familie, vrienden en collega's; gebruikt op verjaardagen en partijen, in persoonlijke gesprekken of per e-mail. En let wel: de meeste argumenten zijn nog steeds van toepassing, al kan de focus telkens weer anders liggen.

Januari 2012

 • Gaaf he? Ik vind het gewoon een uitdaging, eens kijken hoe het voelt om zelf allerlei dingen te regelen.
 • Het is een leuke bijbaan, past perfect bij mijn studie en staat goed op je CV.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.

Augustus 2012

 • Het is echt interessant om allerlei verschillende mensen te ontmoeten, ik leer ook weer ontzettend veel van hen.
 • Ik verleg telkens mijn grenzen, best spannend. Hé, zou ik er trouwens een vrije studiepunt mee kunnen verdienen?
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.

Mei 2013

 • Ik kan op deze manier bij al mijn stages 'blijven plakken' en bouw zo een groot netwerk op ideaal!
 • Als ik na mijn afstuderen geen baan kan vinden, bouw ik mijn bedrijfje nog meer uit. Dan zit ik niet snel zonder werk.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.

September 2013

 • Het is fijn om naast het werk in een organisatie met collega's ook ergens zelf verantwoordelijk voor te zijn. Het houdt me scherp en zorgt voor afwisseling.
 • Ik kan overal werken, waar dan ook. Straks ideaal voor als we gaan trouwen. Het is ook een prachtige extra bovenop de hypotheek.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.

April 2014

 • Ik houd van het spel; binnenhalen, onderhandelen, werken, resultaten boeken, klanten blij maken. Ik krijg er een euforisch gevoel van.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.
 • Ik vind het gewoon heerlijk om te schrijven.

En wat zijn jouw beweegredenen om ondernemer te zijn?

-Beppie Pellegrom


Beppie Pellegrom is freelance tekstschrijver. Op IkGaStarten schrijft zij over de beginfase van haar bedrijf Beptekst en haar ervaringen als startende ondernemer.

Gepubliceerd op:
01-04-2014

De door onze bloggers en experts verwoorde meningen zijn persoonlijk en vertegenwoordigen in geen geval een standpunt van de Rabobank.

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.