Zakelijk bankieren: wat kost een zakelijke rekening?

Bijgewerkt op 23 juni 2022
6 min  leestijd
3.005
Auteur: Roy Timmerman
Zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke rekening verschillen per bank. Veel startende ondernemers vergelijken daarom een aantal zakelijke rekeningen met elkaar, voordat ze hun keuze maken. Maar let op: staar je niet blind op de prijs. Kijk naast de kosten bijvoorbeeld ook naar extra diensten die mogelijk geboden worden, zoals betaaloplossingen voor je klanten. In dit artikel bespreken we de kosten van een zakelijk rekening én wat het je oplevert.

Bij het openen van een zakelijke rekening kun je dus kijken naar de kosten én naar de extra opties waarvan je gebruik kunt maken. Je kunt online op veel plekken zakelijke rekeningen vergelijken. Check daarbij altijd goed de voorwaarden.

Kosten zakelijke rekening: waar moet je op letten?

Als startende ondernemer zijn lage kosten interessant. Maar mogelijk sluit de goedkoopste rekening niet aan bij wat jij nodig hebt. De vaste maandelijkse kosten van de zakelijke rekening zijn niet de enige factor om naar te kijken. In de meeste gevallen zijn de kosten van een zakelijke rekening opgebouwd uit twee componenten:

 1. Een vast bedrag per maand
 2. De kosten per transactie

Kijk goed naar de behoeften van je bedrijf en naar de betaalmethoden die je wilt aanbieden aan je klanten. Kun je bijvoorbeeld direct een pinautomaat huren of kopen? En hoe zit het met je webshop en betaalmethoden?

Tip: maak van je zakelijke rekening je eerste to-do na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Speciale zakelijke rekening voor zzp'ers: geen vaste kosten

Bij Rabobank kun je een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers afsluiten: de Rabo ZZP Rekening. Je betaalt in dat geval geen maandelijkse kosten. Je betaalt alleen € 0,39 per transactie. En ben je in de afgelopen 12 maanden ingeschreven bij de KvK? Dan krijg je Rabo Startersvoordeel: ook je transacties zijn dan de eerste zes maanden gratis. 

Bij Rabobank open je in vijf minuten een zakelijke rekening, online of in de app.

Extra fijn: je kunt deze zakelijke rekening maandelijks opzeggen, mocht dit nodig zijn. En neemt het aantal transacties op een gegeven moment toe? Dan kan een vast maandbedrag met lage transactiekosten voordeliger zijn. In dat geval kun je de Rabo ZZP Rekening eenvoudig omzetten naar de standaard Zakelijke Rekening bij Rabobank. Bij Rabobank betaal je voor een standaard Zakelijke Rekening € 9,95 per maand plus €0,09 per transactie.

Kosten zakelijke rekening voor starters: Rabo Startersvoordeel

Bij zowel de Rabo ZZP Rekening als bij de standaard Zakelijke rekening, profiteer je als startende ondernemer van Rabo Startersvoordeel:

 • Je zakelijke rekening is de eerste zes maanden gratis. Je betaalt het eerste half jaar geen kosten voor je zakelijke betaalrekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.
 • Je hebt geen kosten aan je eurobetalingen, dat zijn je bij- en afschrijvingen in euro’s binnen Nederland en alle SEPA-landen.
 • Je krijgt je Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis het eerste halfjaar gratis.
 • Je kunt een halfjaar gratis gebruikmaken van Rabo Smart Pay. Dat is een totaaloplossing voor al je betaalmethoden, zodat je klanten in de winkel, webwinkel en onderweg kunnen betalen.

Lees in dit artikel alles de voordelen van een zakelijke rekening!

zakelijke rekening afbeelding

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

  Zakelijk bankieren is meer dan alleen betalen

  Zakelijk bankieren gaat over meer dan alleen geld overmaken, betalen en het gebruik van de pinpas van de zaak. Denk aan pinbundels, maar ook handige betaaloplossingen als contactloos betalen, een betaalverzoek gebruiken en een koppeling met je boekhouding. 

  Zakelijke rekening koppelen aan je boekhouding

  Als je de zakelijke rekening koppelt met je boekhouding wordt je administratie nog overzichtelijker. Iedere bon scan je direct in, zodat je zakelijke kosten keurig gerangschikt worden én de btw wordt verwerkt. 

  Zakelijke betaalverzoeken sturen

  De snelste manier om een openstaande factuur uitbetaald te krijgen, is door zakelijke betaalverzoeken te sturen via de Rabo App. Het is een handige optie als je een openstaand bedrag wilt innen bij klanten of als je een herinnering wilt sturen met een betaallink of QR-code.

  Alle verzoeken staan overzichtelijk onder elkaar in de Rabo App, dus je ziet direct de status van alle betaalverzoeken. 

  Betaalmethoden voor klanten

  Met Rabo Smart Pay hou je overzicht over alle betaalstromen via de betaalmethoden die jij aan je klanten aanbiedt. Van pinnen en contactloos betalen tot iDEAL. En je kunt heel eenvoudig betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een extra pinautomaat of online kassa.

  Pinbundel valt niet binnen kosten zakelijke rekening

  Als startende ondernemer in de retail of in een andere branche (bijvoorbeeld kapper, nagelsalon, horeca) wil je graag dat jouw klanten bij je kunnen pinnen. Aan transacties via een pinapparaat zijn kosten verbonden. Dit krijg je niet gratis bij je zakelijke rekening.

  Ondernemers met een betaalautomaat betalen altijd een tarief voor een pinbetaling. Deze kosten variëren van een vast tarief voor een standaard pintransactie (Maestro) of een variabel tarief voor betaling met een creditcard

  In plaats van kosten per pintransactie kun je ook kiezen voor een pinbundel. Hierbij koop je vooraf een bundel pintransacties. Als je het gebruik van je bundel slim inschat, profiteer je op deze manier van een korting op je pinkosten. Daar komt bij dat je dan ook al vooraf weet wat je maandelijks betaalt aan pinkosten. 

  Met een pinbundel weet je vooraf wat je maandelijks betaalt aan pinkosten

  Pinbundel uitbreiden

  De pinbundel kan meegroeien met je onderneming. Wellicht denk je eerst aan 100 maandelijkse pintransacties genoeg te hebben, later kun je de hoeveelheid opschalen naar bijvoorbeeld 250 pintransacties, of zelfs 5.000 transacties per maand. 

  Als je Rabo Smart Pay afsluit als startende ondernemer, krijg je je pinbundel de eerste zes maanden gratis. 

  Pinautomaat voor je bedrijf

  Via Rabo PinBox kun je bijvoorbeeld kiezen voor huur of koop van een automaat die bij jouw bedrijf past. Veel startende ondernemers kiezen voor Rabo Smartpin. Je maakt dan van je smartphone een pinautomaat. Je krijgt ook direct toegang tot Rabo Smart Pay, een dashboard waardoor je overzicht houdt over alle betalingen. 

  • Hier vind je de verschillende mogelijkheden en tarieven met betrekking tot Rabo Smart Pay en pinnen op je eigen pinautomaat. 

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  Veelgestelde vragen over kosten zakelijke rekening

  • Wat zijn de kosten voor een zakelijke rekening? De kosten van een zakelijke rekening verschillen per bank. Dat komt doordat de geboden opties en variabele kosten anders zijn per bank. Meestal betaal je een vast maandbedrag en kosten per transactie. Bij Rabobank betaal je voor een standaard zakelijke rekening € 9,95 per maand, plus transactiekosten. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen per transactie, dus geen vaste maandelijkse kosten.
  • Is een zakelijke rekening verplicht als ondernemer? Nee, een zakelijke rekening is over het algemeen niet verplicht, toch kan het erg goed van pas komen. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om je administratie goed bij te houden. Let op: veel boekhouders verplichten de zakelijke rekening wèl.
  • Kan ik met een zakelijke rekening altijd kosteloos pinnen? Nee, je betaal een vast tarief per transactie, of een variabel tarief met je zakelijke creditcard. Je kunt ook kiezen voor een pinbundel, dan koop je van tevoren een bundel met pintransacties.

  Meer over zakelijke rekening

  Meer over zakelijke rekening
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2024

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten