Zakelijke rekening voor ZZP'ers relevant

Een zakelijke rekening voor zzp'ers: wanneer relevant?

Startende zzp'ers krijgen vaak snel het advies om een zakelijke rekening te openen. Het is niet verplicht, maar zo'n zakelijke rekening biedt wel voordelen.

Zakelijke rekening openen

Er is dus geen wettelijke verplichting om als startende ondernemer een zakelijke rekening te openen. De Belastingdienst zal een zzp'er geen boete of sanctie opleggen.

Toch is het wel verstandig om de zakelijke en privé-uitgaven te scheiden. Doe je dat namelijk niet, dan loop je mogelijk tegen een aantal belangrijke knelpunten aan.

Zakelijke rekening, de voordelen

Eén van de belangrijkste redenen om een zakelijke rekening te openen, is om je administratie overzichtelijk te houden. Door de privé- en zakelijke boekhouding te scheiden, maak je het niet alleen jouw boekhouder een stuk eenvoudiger om belastingaangifte te doen, maar heb je ook je eigen uitgaven beter in beeld. 

Als jouw privé- en zakelijke uitgaven en inkomsten door elkaar lopen, is het een stuk lastiger om je financiële situatie goed in beeld te krijgen.

Als jouw zakelijke transacties steeds tussen de wekelijkse boodschappen of een geboekte vakantie staan, raak je op den duur het overzicht kwijt. En dan hebben we het nog niet eens over de boekhouder die bij iedere uitgave op het bankafschrift vragen zal stellen. 

Uitgaven, zakelijk versus privé

Ga namelijk maar eens tot een jaar geleden terugredeneren:

 • Was die lunch nu zakelijk was of niet?
 • Kocht je postzegels en een agenda bij de sigarenwinkel of waren het sigaretten?
 • Welke van die vijftig keer tanken was zakelijk of privé?
 • De afrekening van de boekhandel: was dat nu dat boek over marketing of het laatste boek over René van der Gijp?

Privé en zakelijk scheiden

Dat geldt ook voor je spaargeld. Kun je eigenlijk nog wel op vakantie naar dat verre land als je niet zeker weet hoeveel geld je ook alweer opzij moest zetten voor de Belastingdienst?

Tip!
Koppel een spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op. Zo kun je altijd de btw terugbetalen en na de aangifte inkomstenbelasting ook de jaarlijkse belastingafdracht doen. 

Meer voordelen zakelijke rekening

Daar komt bij dat de meeste Nederlandse banken in hun algemene voorwaarden hebben staan dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken.

Vergeet daarnaast niet dat een zakelijke rekening ook zorgt voor een professionele uitstraling. De naam van jouw bedrijf komt immers op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan. Laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en keer jezelf maandelijks een bedrag uit.

Belastingdienst wil bankafschriften zien

Goed om in gedachten te houden: de Belastingdienst stelt een zakelijke rekening zoals eerder vermeld niet verplicht, maar eist bij een eventuele controle wel om de volledige administratie te overleggen. Inclusief bankafschriften.

Wanneer jouw zakelijke en privé-administratie dan niet gescheiden is, zul je ook op het gebied van privézaken dus volledig inzicht moeten geven.

Daarnaast heeft de fiscus bewijs nodig dat de helft van jouw tankbeurten zakelijk is geweest. Het is dan handig als je dit aan de hand van strikt zakelijke bankafschriften kunt laten zien. 

Zijn er ook nadelen?

Een zakelijke bankrekening kost natuurlijk geld. Wel kun je deze kosten fiscaal aftrekken als bedrijfskosten. 

Om deze extra kosten te vermijden, openen sommige ondernemers daarom een tweede privérekening. Maar ook dan krijg je in veel gevallen vroeg of laat te maken met de hierboven genoemde punten. De bank kan namelijk door veelvuldig zakelijk gebruik van een privérekening je alsnog sommeren een zakelijke rekening te openen.  

Kosten vallen mee

Daar komt bij dat - alles bij elkaar opgeteld - de kosten van een zakelijke rekening vaak best meevallen. Als jij één rekening voor zakelijk én privé gebruikt en de bedrijfsadministratie bij de boekhouder inlevert, zal hij aanzienlijk langer bezig om alle uitgaven te scheiden.

En het uurtarief van een boekhouder is relatief gezien hoger dan de kosten van een zakelijke rekening. 

Profiteer van Rabo Startersvoordeel

Kort samengevat: een zakelijke rekening brengt enige extra kosten met zich mee, maar deze uitgaven zijn zakelijk aftrekbaar. Het totale kostenplaatje is bij de meeste banken opgebouwd uit een vast (gebruik van de rekening, bankpas etc.) en variabel (transacties en overboekingen) deel.

Daarnaast zijn er vaak handige functionaliteiten waarvan je gebruik kunt maken. Zo kun je, als je een zakelijke rekening opent bij de Rabobank, onder meer ervoor kiezen om:

 • alerts in te stellen via e-mail en/of via een pushbericht op je smartphone
 • inzicht te krijgen in toekomstige afschrijvingen
 • meerdere profielen kunt toevoegen in de app om privé en zakelijk gescheiden te houden
 • via de app snel contact te leggen met een adviseur (via chat, e-mail of telefoon)

Je zakelijke rekening is bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis voor jou als startende ondernemer. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. 

Daarbij heb je ook geen kosten voor:

 • Al je Eurobetalingen
 • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
 • Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt

Meer weten? Profiteer van jouw persoonlijke Startersvoordeel

Lees ook

Zakelijke rekening: wanneer open je die?
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 21-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x15
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het bepalen van een uurtarief is vaak lastig voor startende ondernemer en zzp'ers. Te hoog zitten is niet goed, maar te laag is natuurlijk weer het andere uiterste. Hoe kom je tot het juiste uurtarief?

Hoe bereken jij jouw uurtarief
Hoe bereken jij jouw uurtarief

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

 1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
 2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
 3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.