Urenregistratie ZZP

Zo houd je als zzp'er effectief jouw uren bij

Tijdmanagement is voor elke zzp'er belangrijk. Veel zzp'ers werken vaak aan meerdere opdrachten en klanten tegelijkertijd. Goed je uren registreren is dan erg belangrijk.

Wat kun je met urenregistratieapps?

De tijd dat je jouw gewerkte uren nog moest bijhouden met pen en papier, ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig kun je dit niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker regelen via een van de vele urenregistratieapps.

Zo'n tool geeft jou de mogelijkheid om activiteiten toe te voegen, die je in de meeste gevallen ook direct kunt koppelen aan meerdere opdrachtgevers. Vaak kun je, in het geval dat je voor een bepaalde opdrachtgever meerdere klussen mag uitvoeren, de gewerkte uren ook toewijzen aan een specifiek project. 

Begin je aan een taak? Dan tik je bij het desbetreffende project op het icoontje van een klokje of stopwatch: de tijd begint vervolgens te lopen. Ben je klaar? Dan zet je de tijd weer stop. Dit kun je in veel gevallen ook nog achteraf aangeven, bijvoorbeeld wanneer je tussendoor even bent gaan lunchen.

Zo houd je beter overzicht op wat je die dag precies hebt gedaan (en voor wie). Inmiddels zijn hiervoor diversie betaalde apps en kosteloze alternatieven beschikbaar. Ken jij deze urenregistratieapps al?

1. Toggl

Je zou Toggl op het eerste gezicht een beetje oneerbiedig kunnen omschrijven als een veredelde stopwatch, maar daarmee doe je deze tool toch echt tekort. Officieel gaat het hier namelijk om 'time tracking software', waarmee je de tijdregistratie exact kunt bijhouden. 

De aard van de opdracht - zoals het opstellen van een juridisch contract van een cliënt - kun je hier ook kort omschrijven, zodat je ook weken later nog precies kunt zien wat je hebt uitgevoerd en hoe lang je voor een klant hebt gewerkt.

Toggl is geschikt voor zowel Android als iPhone-toestellen. De uitgebreide versie kost je zo'n vijf dollar per maand, maar als zelfstandige professional kom je met de kosteloze versie vaak al een heel eind. 
-> Meer info: Toggl.com

2. Timesheet 

Beschik jij over een Android-smartphone of -tablet en heb je behoefte aan een wat uitgebreider registratieprogramma? Dan is Timesheet wellicht wel de urenregistratietool waarnaar je op zoek bent. Zoals bij de meeste van deze apps het geval is, kun je met Timesheet op overzichtelijke wijze jouw werkzaamheden bijhouden en registreren.

Een leuk extraatje is dat je onder meer de voortgang van een klus kunt bekijken als lijst of grafiek. Daarnaast is het mogelijk om een selectie te maken van velden die je wel wilt exporteren en de aanvullende informatie of gegevens die je liever voor jezelf houdt. 
-> Meer info: Timesheet.rauscha.com

3. Nanda

Via de Nanda-tool kun je op eenvoudige wijze de gewerkte uren registreren. Ook is het mogelijk om overzichtelijke overzichten te maken die je kunt exporteren naar Excel spreadsheets, Google Docs en/of externe facturatiediensten.

Je kunt Nanda gebruiken op jouw smartphone (iPhone en Android), maar je kunt er ook prima mee werken op een desktopcomputer. Nanda houdt de gewerkte uren automatisch bij; jij hoeft enkel een project te selecteren en toe te lichten wat je die dag hebt gedaan. Deze tool is niet gratis. Als ZZP'er moet je rekenen op zo'n vijf euro per maand. 
-> Meer info: Urenoverzicht.nl

4. TimeTracker

Vind je al die extra functionaliteiten overbodig en wil jij voorlopig alleen de uren registreren die je kwijt bent aan een specifieke opdracht? Dan heb je wellicht genoeg aan het kosteloze TimeTracker.

Deze app is alleen geschikt voor iPhone-gebruikers en komt inderdaad neer op die veredelde stopwatch waar we het eerder over hadden. TimeTracker houdt bij hoe veel uren je besteedt aan bepaalde werkzaamheden en slaat deze gegevens op in een archief, dat je indien nodig kunt exporteren naar bijvoorbeeld Excel.

TimeTracker doet waarvoor het bedoeld is, maar ook niet veel meer dan dat. Je kunt met deze app bijvoorbeeld dus geen gespecificeerde urenspecificaties opvragen. 
-> Meer info: itunes.apple.com/timetracker

5. TimeCounts

Deze online-applicatie helpt je een handje bij het bijhouden van de werkzaamheden die je op een dag uitvoert. Dit doe je in 'real time', dus op het moment dat je bezig bent met het uitvoeren van een opdracht en niet achteraf.

Je werkt online; TimeCounts is dan ook geen programma dat je eerst moet downloaden. Het is mogelijk om rapporten op te vragen van de gewerkte uren. Dit kan van pas komen als je een overzicht wilt meesturen als bijlage van een factuur.

TimeCounts werkt op alle smartphones, de iPad en computers (mits er sprake is van een internetverbinding). Kosten: zes euro per maand.
-> Meer info: Timecounts.com

6. TimeWerks

iOS-gebruikers die op zoek zijn naar een app die niet alleen je uren bijhoudt, maar ook de mogelijkheid biedt om facturen op te stellen, vinden mogelijk precies wat ze zoeken in Timewerks. 

Deze applicatie voor de iPhone en iPad is in het bijzonder geschikt voor freelancers, consultants, aannemers, advocaten en andere professionals die voor meerdere klanten werken en hun werktijd goed bij moeten houden. Ook het werken met verschillende tarieven is mogelijk. Naast de 'urenteller' kun je in de app facturen maken in html en deze direct versturen: zo heb je dus geen dekstopcomputer meer nodig.

Er bestaat een Lite-versie van Timewerks, waarmee je de basisfuncties van de tool kunt uitproberen. Het downloaden van de volledige versie kost 4,99 euro, de Pro-variant 9,99 euro.
-> Meer info: sorth.com/timewerks of bekijk de pagina in iTunes 

En welke urenregistratieapp gebruik jij?

Wordt de app die jij gebruikt om je uren bij te houden hierboven niet genoemd? Laat andere startende ondernemers dit dan weten door onder dit artikel een reactie te plaatsen en hen te tippen op de tool waarvan jij fan bent. 

Tip: gratis whitepaper! Wil jij een hoger uurtarief?

Over de juiste hoogte van een uurtarief is online veel informatie te vinden. Wil jij weten hoe je tot een realistisch bedrag komt en wanneer je jouw tarief kunt verhogen? Download hier de gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Tips van de redactie

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als ZZP'er rekenen?
Checklist: time management voor starters
4 manieren om productiever te zijn
Zo maak je een goede factuur

Bijgewerkt op: 19-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x12
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.