Urenregistratie ZZP

Zo houd je als zzp'er effectief jouw uren bij

Als zzp'er doe je op een werkdag soms klussen voor verschillende opdrachtgevers. Goed je uren bijhouden is dan erg belangrijk. Lees hier hoe je dat kunt doen. ​

Wat kun je met urenregistratieapps?

De tijd dat je jouw gewerkte uren nog moest bijhouden met pen en papier, ligt gelukkig ver achter ons. En ook Excel is eigenlijk alweer achterhaald. Tegenwoordig kun je dit niet alleen sneller, maar ook gemakkelijker regelen via één van de vele urenregistratie-apps.

Uren koppelen aan project of opdrachtgever

Zo'n tool geeft jou de mogelijkheid om activiteiten toe te voegen, die je in de meeste gevallen ook direct kunt koppelen aan meerdere opdrachtgevers.

Vaak kun je de gewerkte uren ook toewijzen aan een specifiek project. Handig voor als je voor bepaalde opdrachtgever meerdere klussen mag uitvoeren,

  • Begin je aan een taak? Dan tik je bij het desbetreffende project op het icoontje van een klokje of stopwatch. De tijd begint vervolgens te lopen. 
  • Ben je klaar? Dan zet je de tijd weer stop. Dit kun je in veel gevallen ook nog achteraf aangeven, bijvoorbeeld wanneer je tussendoor even bent gaan lunchen.

Zo houd je beter overzicht op wat je die dag precies hebt gedaan (en voor wie). Inmiddels zijn hiervoor diverse betaalde apps en kosteloze alternatieven beschikbaar. Ken jij deze urenregistratieapps al?

1. MoneyMonk

Deze online boekhoud-tool biedt zzp'ers gratis urenregistratie (in de hoop dat je uiteindelijk het hele pakket afneemt uiteraard). Het dashboard is even logisch als simpel, je kunt dus zonder handleiding aan de slag. 

Je uren bijhouden tot op de minuut nauwkeurig, als dat moet. Met MoneyMonk zie je verder nog in één oogopslag of je je urencriterium gaat halen en en hoeveel uren je nog kunt factureren. Er is ook een app, handig voor onderweg.

2. Toggl

Je zou Toggl op het eerste gezicht een beetje oneerbiedig kunnen omschrijven als een veredelde stopwatch. Maar daarmee doe je deze tool toch echt tekort. Officieel gaat het hier namelijk om 'time tracking software', waarmee je de tijdregistratie exact kunt bijhouden. 

De aard van de opdracht - zoals het opstellen van een juridisch contract van een cliënt - kun je hier ook kort omschrijven. Zo kun je ook weken later nog precies zien wat je hebt uitgevoerd en hoe lang je voor een klant hebt gewerkt.

Toggl is geschikt voor zowel Android- als iPhone-toestellen. De uitgebreide versie kost je een paar euro per maand, maar als zelfstandige professional kom je met de kosteloze versie vaak al een heel eind. 

3. Timesheet

Beschik jij over een Android-smartphone of -tablet en heb je behoefte aan een wat uitgebreider registratieprogramma? Dan is Timesheet wellicht wel de urenregistratietool waarnaar je op zoek bent. 

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Zoals bij de meeste van deze apps het geval is, kun je met Timesheet op overzichtelijke wijze jouw werkzaamheden bijhouden en registreren.

Voortgang uren bekijken als lijst of grafiek

Een leuk extraatje is dat je onder meer de voortgang van een klus kunt bekijken als lijst of grafiek. Daarnaast is het mogelijk om een selectie te maken van velden die je wel wilt exporteren en de aanvullende informatie of gegevens die je liever voor jezelf houdt. 

4. Nanda

Via de Nanda-tool kun je op eenvoudige wijze de gewerkte uren registreren. Ook is het mogelijk om overzichtelijke overzichten te maken die je kunt exporteren naar Excel spreadsheets, Google Docs en/of externe facturatiediensten.

Je hoeft enkel een project te selecteren en toe te lichten wat je die dag hebt gedaan.

Je kunt Nanda gebruiken op jouw smartphone (iPhone en Android), maar je kunt er ook prima mee werken op een desktopcomputer.

Nanda houdt de gewerkte uren automatisch bij. Je hoeft enkel een project te selecteren en toe te lichten wat je die dag hebt gedaan.

Deze tool is overigens niet gratis. Als zzp'er moet je rekenen op zo'n € 5 per maand. 

5. TimeTracker

Vind je al die extra functionaliteiten overbodig en wil jij voorlopig alleen de uren registreren die je kwijt bent aan een specifieke opdracht? Dan heb je wellicht genoeg aan het kosteloze TimeTracker.

Alleen voor iPhone-gebruikers geschikt

Deze app is alleen geschikt voor iPhone-gebruikers en komt inderdaad neer op die veredelde stopwatch waar we het eerder over hadden. 

TimeTracker houdt bij hoe veel uren je besteedt aan bepaalde werkzaamheden en slaat deze gegevens op in een archief, dat je indien nodig kunt exporteren naar bijvoorbeeld Excel.

TimeTracker doet waarvoor het bedoeld is, maar ook niet veel meer dan dat. Je kunt met deze app bijvoorbeeld dus geen gespecificeerde urenspecificaties opvragen. 

6. TimeCounts

Deze online-applicatie helpt je een handje bij het bijhouden van de werkzaamheden die je op een dag uitvoert. Dit kan realtime, dus op het moment dat je bezig bent met het uitvoeren van een opdracht en niet achteraf.

Rapporten opvragen van gewerkte uren

TimeCounts is dan ook geen programma dat je eerst moet downloaden. Het is mogelijk om rapporten op te vragen van de gewerkte uren. Dit kan van pas komen als je een overzicht wilt meesturen als bijlage van een factuur.

TimeCounts werkt op alle smartphones, de iPad en computers (mits er sprake is van een internetverbinding). Kosten: € 6 per maand.

En welke urenregistratieapp gebruik jij?

Wordt de app die jij gebruikt om je uren bij te houden hierboven niet genoemd? Laat het ons weten, dan updaten wij dit artikel en kunnen we andere startende ondernemers tippen op de tool waarvan jij fan bent. 

Tip: gratis whitepaper! Wil jij een hoger uurtarief?

Over de juiste hoogte van een uurtarief is online veel informatie te vinden. Wil jij weten hoe je tot een realistisch bedrag komt en wanneer je jouw tarief kunt verhogen?

Download hier de gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox.

Tips van de redactie

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als ZZP'er rekenen?
Checklist: time management voor starters
4 manieren om productiever te zijn
Zo maak je een goede factuur

Bijgewerkt op: 12-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.