marieke

Forse omzetstijging in horeca

In het eerste kwartaal van 2011 heeft de horecasector een forse omzetstijging weten te realiseren. Voor het eerst in drie jaar is de omzetgroei nu niet alleen toe te schrijven aan prijsverhogingen, maar werd er ook echt meer verkocht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In de eerste drie maanden van dit jaar wist de horeca 6,2 procent meer omzet te behalen dan een jaar eerder. Het volume was 3,7 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2010. De prijzen lagen 2,4 procent hoger.

Cafetaria's

Alle branches in de horeca behaalden in het eerste kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. De grootste omzetgroei was te zien bij de cafetaria's. Daar was de omzet 7,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume was hier 5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2010.

Restaurants

De omzet van de restaurants groeide met 5,8 procent; de prijzen waren hier 2,2 procent hoger. Het volume was in deze sector 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. Voor restaurants betekent dit de eerste volumegroei in meer dan drie jaar tijd.

Hotels

Ook de hotels deden goede zaken; de omzet hier lag in het eerste kwartaal 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. De omzetgroei was wel wat minder hoog dan in het voorgaande kwartaal, toen de omzet nog met bijna 10 procent steeg.

Cafés

De minste groei was te zien in het segment cafés. Daar steeg het omgezette volume met 1,8 procent.

Het complete CBS rapport over de horecaomzetten kunt u downloaden als pdf.

Gepubliceerd op:
27-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen regels
Foodtruck beginnen regels

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt Expertisecentrum Horeca uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel, bed & breakfast, foodtruck, koffietentje of café? De Rabobank helpt startende horecaondernemers graag op weg. Op deze site vind je alles om de volgende stap te zetten naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca. En ken je onze gratis tool voor een sterke start al? Ga aan de slag met de Startversterker.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.