Checklist: ben jij een geboren ondernemer?

Bijgewerkt op 31 maart 2020
4 min  leestijd
12.365
Auteur: Marieke Leijnen
Checklist geboren ondernemer

Beschik jij over de capaciteiten om het te maken als ondernemer? Gebruik deze checklist om te onderzoeken of jij echt klaar bent voor de start van een bedrijf.

#1: Maakt een eigen bedrijf mij gelukkig?

Wacht heel even voordat je enthousiast de knoop doorhakt en je je huidige baan opzegt om eigen baas te worden. Het is verstandig om jezelf eerst af te vragen of jij wel gelukkig wordt van alle aspecten van het ondernemerschap.

Eigen baas zijn geeft de nodige vrijheid (denk aan het zelfstandig indelen van je uren), maar brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee. Denk aan:

Vraag familie, vrienden en zakelijke contacten naar hun mening over jouw ondernemersaspiraties.

Hybride ondernemen: ondernemen én loondienst

Als je de overstap van een baan in loondienst naar fulltime ondernemer nog wat groot vindt, kun je uiteraard ook ervoor kiezen om (in eerste instantie) te starten als hybride ondernemer. Lees er meer over in dit artikel over part-time ondernemen.

#2: Is dit het juiste moment om te starten met ondernemen?

Om de kans op een succesvolle start van je bedrijf te vergroten, moet je een afweging proberen te maken of de tijd rijp is. Daarbij doelen we niet alleen op het onderzoeken van de markt en de actuele situatie in jouw sector en regio, maar ook op jouw persoonlijke situatie.

Test type ondernemer

Test: welk type ondernemer ben jij?

Doe de test en je weet het binnen 1 minuut!

Start de test

Je persoonlijke situatie

Als jouw partner (zakelijk of privé) net in verwachting is, of jij een ziek familielid moet verzorgen, kan dit gevolgen hebben voor de tijd die je in de startup kunt steken.

Een gewijzigde situatie in jouw privéleven hoeft niet per definitie te betekenen dat je de ondernemersdroom voorgoed vaarwel moet zeggen, maar het is wel aan te raden om van te voren je vaste financiële verplichtingen (hypotheek, abonnementen, verzekeringen etc.) onder de loep te nemen. Denk aan:

  • De hypotheek
  • (Studie)schuld
  • Allimentatie
  • Verzekeringen
  • Abonnementen
  • Kosten voor thuiswonende kinderen

#3: Hoe sta ik er financieel voor?

De meeste startende ondernemers maken niet vanaf dag één winst. Hieraan gaat een periode van investeren vooraf. Vaak gaat het om bedrijfsmiddelen, zoals het aanschaffen of leasen van kantoorartikelen of een auto van de zaak).

Als freelancer zul je bij het binnenhalen van opdrachten wel omzet maken, maar deze inkomsten kunnen vrij onregelmatig zijn. Als beginnende zzp'er bestaat de kans dat je de ene maand meer geld verdient dan de andere en soms helemaal niets; een groot verschil met wanneer je in loondienst werkt.

Geef niet te snel geld uit

Probeer hiermee rekening te houden bij jouw uitgaven. Het is aan te raden om een financiële reserve op te bouwen, zodat je magere perioden kunt overbruggen.

Tip: een goede administratie helpt je daarbij. Open een zakelijke rekening, zodat je jouw zakelijke en privégeldstromen makkelijker gescheiden kunt houden.

#4: Hoe ga ik om met flexibele werktijden?

Er zijn mensen die het heerlijk vinden om gestructureerd te werk te gaan:

  • Iedere werkdag op ongeveer dezelfde tijd opstaan
  • Werken op regelmatige uren
  • Op vaste tijden overleggen met collega's
  • Vaste taken coördineren
  • Alles afronden voordat je weer op huis aangaat

Een bedrijf starten staat echter gelijk aan lange en onregelmatige werktijden, die je vaak ook nog eens alleen doorbrengt. Niet voor niets dat gevestigde ondernemers vaak roepen dat ondernemen hun passie is!

Een bedrijf beginnen kost tijd en energie. Werkweken van 60 uur of meer zijn geen uitzondering.

Zoek wat gezelschap op

Deze overstap kan voor een gemiddelde starter best ingrijpend zijn. Ga dan ook goed bij jezelf na hoe jij met dit soort onregelmatige uren en 'eenzame' omstandigheden wilt omgaan. Of probeer manieren te bedenken om sommige omstandigheden wat te verzachten.

Zo kiezen veel ondernemers die zelfstandig vanuit huis werken ervoor om een paar keer per week een koffiebreak of lunch te plannen met een vriend of potentiële zakelijke relatie, zodat ze toch nog vaak genoeg onder de mensen komen. Je kunt ook op een flexwerkplek gaan zitten.

#5: Heb ik voldoende discipline?

Als ondernemer heb je vaak alle vrijheid om je dagen zelfstandig in te delen, maar er kijkt ook niet langer een baas mee over je schouder of jij jouw werk wel op tijd afrondt. Die baas ben je namelijk zelf.

Jij draagt straks dus zelf de verantwoordelijkheid om, bijvoorbeeld, daadwerkelijk acquisitiewerkzaamheden (klanten zoeken) uit te voeren en dat uurtje niet door te brengen op Instagram of met het kijken naar grappige YouTube-filmpjes.

Persoonlijkheid van een ondernemer

Niet iedereen is zo gedisciplineerd. Hoewel de ene ondernemer qua persoonlijkheid de andere niet is, zijn er volgens de Amerikaanse auteur Chris Hurn vrijwel altijd een belangrijke overeenkomsten te bedenken.

Zo zijn succesvolle ondernemers vaak geboren leiders en geven zij de controle liever niet snel uit handen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Tips van de redactie

Klanten vinden als ZZP'er: zo doe je dat
Jouw mindset? Kom maar op met die toekomst!
41 inspirerende quotes van succesvolle ondernemers

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten