VAR verklaring

Van VAR naar modelovereenkomst: hoe zit dat?

Vroeger werkte je als ZZP'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, is op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

Een bedrijf aan huis starten doe je zo

Hoe start je een bedrijf aan huis?

Vanuit huis werken kan een uitkomst zijn voor starters. Je hoeft dan niet meteen te investeren in een bedrijfslocatie en de werkruimte is vaak al aanwezig. Maar je krijgt wel te maken met een aantal regels. Lees er meer over in dit artikel.

VAR-verklaring wordt BGL: wat verandert er?

VAR wordt BGL - wat verandert er

Dat de VAR volgend jaar mogelijk gaat verdwijnen, had je waarschijnlijk al gehoord. Maar weet je ook wat de nieuwe Beschikking geen loonheffing (BGL)-module precies inhoudt? In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Freelancen in het onderwijs: wat zijn de regels?

Als je als ZZP'er wordt gevraagd om als gastdocent een les te verzorgen op een school is dat een hele eer. Maar wat zijn de regels en voorwaarden als je dit wilt doen? En wat als je op zelfstandige basis aan de slag wilt in het onderwijs? Hoe zit het fiscaal?

Hoe start je vanuit een uitkering?

Hoe start je vanuit een uitkering?

Als je in de WW zit en weer betaald werk wil vinden, heb je doorgaans twee opties: je kunt solliciteren naar een baan in loondienst of voor jezelf beginnen. Hoe start je eigenlijk een bedrijf vanuit een uitkering?

Starten vanuit de WW in 7 stappen

Starten vanuit de WW in 7 stappen

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Omdat de werkloosheid hoog is, biedt het UWV onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: Zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit loondienst in 7 stappen

Starten vanuit loondienst in 7 stappen

Een bedrijf starten vanuit loondienst? Dat is natuurlijk ook een manier om te starten met ondernemen. Maar wat komt er zoal kijken bij hybride ondernemen (zo heet deze constructie namelijk)? Lees er meer over in deze checklist.

Starten in de zakelijke dienstverlening doe je zo

Starten in de zakelijke dienstverlening doe je zo

Meer dan de helft van de mensen die voor zichzelf beginnen doet dit in de zakelijke dienstverlening. Deze ZZP'ers werken vaak op locatie, wat het starten van een bedrijf relatief eenvoudig maakt. Toch komt er bij ondernemen meer kijken dan je denkt.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.