marieke

5 vragen en antwoorden over de VAR

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

1. VAR? Wat is dat?

VAR staat voor Verklaring Arbeids Relatie. Het gaat hier om een verklaring, afgegeven door de Belastingdienst, die aangeeft wat voor ondernemer u bent. U bent niet verplicht om een VAR aan te vragen, maar een opdrachtgever zal er, zeker bij grotere opdrachten, vaak wel om vragen. Voor de opdrachtgever is het namelijk van belang om vóór het aangaan van een opdracht te weten of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of van een werknemer (met loondienstbetrekking, fictief dienstverband of bijverdiensten).

2. Voor wie is de VAR bedoeld?

Een VAR kan worden aangevraagd door natuurlijke personen om aan te tonen wat hun status als zelfstandige is. ZZP'ers, maar ook artiesten en beroepssporters die in Nederland wonen, kunnen een VAR aanvragen. Een BV, NV, vennootschap onder firma (VOF) en maatschap kunnen geen VAR aanvragen.

3. Waarom zou je als ZZP'er een VAR aanvragen?

Een VAR vraag je als ZZP'er over het algemeen aan op verzoek van de opdrachtgever. De verklaring kan de opdrachtgever namelijk vrijwaren van mogelijke aanspraken van de Belastingdienst ten aanzien van loonbelasting en sociale premies.

4. Is de VAR voor iedereen hetzelfde?

Nee, er zijn verschillende soorten VAR. De meest voorkomende is de VAR WUO, waarbij WUO staat voor winst uit onderneming. Als in de VAR staat dat uw inkomsten door de fiscus worden aangemerkt als 'winst uit onderneming', dan heeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij over uw beloning geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen.

Daarnaast is er de VAR-loon (waarin staat dat de fiscus uw inkomsten als loon aanmerkt), de VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden, de opdrachtgever moet zelf toetsen of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking) en de VAR-dga (voor directeur-grootaandeelhouders, inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap).

5. Hoe kom je aan een VAR?

Zelfstandigen kunnen de VAR elektronisch aanvragen via de website van de Belastingdienst met het formulier 'Aanvraag Verklaring arbeidsrelatie'. Wie eerder als ondernemer al elektronisch aangifte heeft gedaan voor de inkomstenbelasting, die kan het formulier ook vinden op het beveiligde gedeelte van de internetsite.

Eventueel kan de VAR ook schriftelijk worden aangevraagd. U kunt het aanvraagformulier downloaden of bestellen bij de BelastingTelefoon.

Hier lees je alles over de VAR.

Bijgewerkt op: 04-02-2016

Wat vind je van dit artikel?

x3
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.