marieke

ZZP-organisaties willen VAR vervangen door ondernemersbewijs

Hoewel de overheid momenteel nog hard werkt aan de introductie van de VAR internetmodule, die 1 januari 2014 de huidige aanvraagprocedure moet gaan vervangen, komen de landelijke ZZP-organisaties met een alternatief voor de VAR: het Bewijs Van Ondernemerschap' (BVO).

Let op:  De VAR is vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Dit bleek echter geen goed alternatief. Op 24-06-2019 is bekend gemaakt dat de wet DBA niet tot 2020, maar tot 2021 niet gehandhaafd wordt. Daarna hoopt de regering met een goed alternatief te kunnen komen. Lees er alles over.

Het Bewijs Van Ondernemerschap is een gezamenlijk initiatief van FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige Ondernemers. Deze organisaties, die allen opkomen voor de belangen van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), betwijfelen of de toekomstige VAR-Webmodule het probleem van schijnzelfstandigheid wel voldoende tegen zal gaan.

Ondernemersbewijs

Volgens de samenwerkende ZZP-organisaties blijft de systematiek bij de nieuwe VAR-webmodules onveranderd. Om die reden willen de belangenbehartigers het huidige VAR-systeem vervangen door een bewijs van ondernemerschap. Josien van Breda-Hoekstra, beleidsadviseur bij FNV Zelfstandigen, legt uit hoe het bij zo'n ondernemersbewijs in zijn werk zou gaan. Zo blijft er straks slechts maar één verklaring over. "Je ontvangt via de Kamer van Koophandel (KvK) zo'n bewijs als je kunt laten zien dat je voldoende ondernemend bent. Je hoeft dus niet steeds opnieuw te bewijzen dat je ondernemer bent."

Inschrijving weigeren

Daarnaast moet er meer controle komen op waarom mensen zich als ZZP'er inschrijven. "Stel dat iemand wordt gepusht om zich in te schrijven, maar niet van plan is om ondernemer te worden. En er wordt alleen voor deze constructie gekozen, omdat het voor de opdrachtgever het meest voordelig is. Dan mag de Kamer van Koophandel inschrijving weigeren", aldus Van Breda-Hoekstra.

Voorlichting

De ZZP-organisaties zijn bovendien van mening dat schijnzelfstandigheid beter moet worden bestreden. In het buitenland, waaronder in België en Frankrijk, gaat dit volgens Van Breda-Hoekstra een stuk beter. Tot slot moeten startende ZZP'ers van tevoren beter worden voorgelicht over het zelfstandig ondernemerschap: "Het is belangrijk dat starters bewust zijn van de consequenties van hun keuze. Ook hiermee wordt schijnzelfstandigheid teruggedrongen."

Gepubliceerd op:
29-03-2013

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het kabinet wil vanaf 2021 de opdrachtgeversverklaring invoeren. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze verklaring omtrent de arbeidsrelatie van zzp'ers met opdrachtgevers begon ooit met de VAR-verklaring, die vier varianten kende.

marieke
marieke

Als je in de WW zit en betaald werk wilt vinden, heb je twee opties: solliciteren naar een nieuwe baan of een bedrijf starten. Het UWV biedt onder meer de mogelijkheid om een bedrijf te starten met behoud van uitkering: zo start je vanuit de WW.

Starten vanuit de WW in 7 stappen
Starten vanuit de WW in 7 stappen

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2021.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.