Steeds minder ZZP’ers bouwen pensioen op

GfK: ‘Steeds minder ZZP’ers bouwen pensioen op’

Steeds minder Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers) zetten geld opzij voor hun oude dag. Geldgebrek of andere belangen speelt hierbij vaak een belangrijke rol. Op dit moment heeft iets meer dan de helft van de zelfstandige professionals iets geregeld voor hun oude dag, een daling van ruim achttien procent ten opzichte van 2012

 

Dat blijkt uit door NRC Q opgevraagde cijfers van de ZZP-monitor van GfK. De afname is opvallend te noemen, omdat in Nederland juist steeds meer mensen ZZP'er worden. Volgens het CBS waren er in 2014 ruim 800.000 mensen werkzaam als zelfstandige.

Dalende tarieven

De voornaamste reden dat zelfstandige professionals (nog) geen geld reserveren voor hun pensioen, is dat zij hun geld liever aan andere zaken besteden, zoals vakanties of investeringen in hun onderneming. Daarnaast vinden ZZP’ers het door dalende tarieven lastiger om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten voor hun oude dag. 

Geen prioriteit

Vooral jongere ZZP’ers bouwen (nog) niet actief pensioen op. "Ik denk natuurlijk na over mijn pensioen, maar ik spaar nu voor het kopen van een huis", legt Jo-Ann Oskam uit aan NRC Q. "Door mijn jonge leeftijd ligt daar mijn prioriteit. Bovendien zien veel zzp’ers hun uurtarieven omlaag gaan. Daardoor wordt het moeilijker om geld opzij te zetten."

Pensioen opbouwen: hoe doe je dat?

Ook al ben je nog jong en lijkt jouw pensioen nog heel ver weg: onderschat de periode die je nodig hebt om voldoende vermogen op te bouwen om na je pensionering comfortabel te kunnen leven niet. Benieuwd naar wat mogelijk is op het gebied van zelf pensioen opbouwen als je gaat starten als ZZP'er? Lees dan de tips in het artikel Hoe bouw je als ZZP'er pensioen op?

Gepubliceerd op:
13-04-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.