Eigen onderneming in de bouw

Hoe start ik mijn eigen bouwbedrijf?

Wil jij een onderneming starten in de bouw? Of je nu als zzp'er start of met een compagnon gaat werken aan een groot bedrijf, dit artikel helpt je op weg.

Een eigen bedrijf, waar begin je?

Yes, je wilt voor jezelf gaan beginnen! Misschien wel als aannemer, schilder of installateur in de electrotechniek. De bouw is enorm breed, toch starten de meeste ondernemers in de bouw logischerwijs met het vak waar ze voor in loondienst waren.

Waar je ook in start, het is altijd slim om een ondernemingsplan te maken. Hierin beschrijf je precies wat je van plan bent voor je onderneming.

Regels en voorschriften

Als je een bedrijf start in de bouw, moet je je houden aan een aantal regels. De belangrijkste is het Bouwbesluit 2012. Hierin staan alle bouwtechnische eisen voor bouwwerken in ons land. Ook moet je je houden aan de bouwverordening van de gemeente waar je gaat bouwen.

Daarnaast moet vaak een omgevingsvergunning geregeld worden. Controleer bij je opdrachtgever wie dit regelt.

Onderneming starten in de bouw: zzp of groot bedrijf?

Er zijn direct een aantal keuzes die je moet gaan maken. Begin je in je eentje, of start je samen met een compagnon, zoals een oude collega of vriend?

Wil je graag losse klussen aannemen als eenpitter, of een groot bedrijf opzetten? In het laatste geval moet je ook personeel gaan aannemen. In de praktijk beginnen veel starters als zzp'er en nemen pas personeel aan wanneer dit nodig is.

Rechtsvorm kiezen bouw

Nu je een idee hebt van hoe je bedrijf eruit komt te zien, is het tijd om een rechtsvorm te kiezen. Deze heb je nodig voor je inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hier moet je ook meteen een bedrijfsnaam en een inschatting van je aankomende omzet opgeven.

De meest gangbare rechtsvormen in de bouw zijn:

Naast deze drie zijn er nog zes andere rechtsvormen, misschien passen die juist beter bij jouw bedrijf.

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Naar de Startversterker

De start van: Westerweel Bouw en timmerwerken

Timmerman Stefan Westerweel begon in loondienst, maar waagde op zijn 34e de sprong naar het ondernemerschap. Hij heeft er nog geen moment spijt van gehad:

“Ik doe alle soorten werkzaamheden in de bouw. Dat gaat van een dorpel vernieuwen, tot grote verbouwingen en aanbouw. Korte en lange klussen, maar ik vind vooral de afwisseling heerlijk.”

Hoe kom je aan klussen als zzp'er in de bouw?

Veel mensen die een onderneming starten in de bouw, maken zich zorgen of ze wel genoeg werk krijgen. 

Stefan vertelt: “Ik diende mijn ontslag in en in de maanden dat ik in mijn opzegtermijn zat, werd dit ook wel bekend in de regio. Ik woon in een dorp, de mensen kwamen al naar me toe: ‘ik moet verbouwen, kunnen we eens praten’. 

"Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame.  Zo kwam ik aan het werk. Dan ga je een busje kopen, de machines en het gereedschap had ik grotendeels al.”

Online werk vinden als zzp'er in de bouw

Niet iedereen heeft het geluk om direct te worden gevonden door de mensen uit de buurt. Hoe kom je dan aan klussen? Online zijn veel tussenpersonen te vinden waar je je kunt inschrijven. Een bekend voorbeeld is Werkspot. Houd er rekening mee dat je voor sommige varianten moet betalen.

Denk ook na over je marketing. Heb je al een logo en huisstijl in gedachten? Investeer daarnaast aan je visitekaartjes en website. Deze kun je laten bouwen door een professional, of zelf opzetten. Als je SEO op een goede manier toepast, kun je hoger in zoekmachines naar voren komen.

Verzekeringen bouw

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in de bouw. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen voor je bedrijf, jou als ondernemer en je personeel. Belangrijke voorbeelden zijn:

Uurtarief bepalen in de bouw

Wat ga je vragen voor je diensten? Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar ook niet te laag inzetten. De gulden middenweg is vaak maar moeilijk te vinden.

Luister je liever een podcast over je uurtarief? Die vind je hier:

Een redelijke prijs hangt af van jouw ervaring én van de markt. Deze uurtarieven zijn gangbaar voor een onderneming in de bouw:

 • Hoog: € 45
 • Gemiddeld: € 38
 • Laag: € 30

Deze prijzen zijn exclusief btw. Het is gangbaar om dit wel bij de prijs op te tellen als je voor particulieren werkt. Anders kan de eindprijs een nare verrassing zijn.

Lees ook

Schijnzelfstandigheid: wanneer loop jij risico?
Wat kost het om een bedrijf te starten?
Bedenk een bedrijfsnaam in 6 stappen

Bijgewerkt op: 26-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.