Een bedrijf overnemen - Zo pak je dat aan - home

5 manieren om een bedrijf over te nemen

Een startende ondernemer kan ervoor kiezen om een nieuwe onderneming op te zetten, maar een bedrijf overnemen is natuurlijk ook een optie. Dat heeft de nodige voordelen, omdat je met een gevestigd bedrijf onder meer verzekerd bent van een groot klantenbestand en gekwalificeerd personeel.

In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten bedrijfsovernames: 5 manieren om een bedrijf over te nemen.

1. De Management Buy-In (MBI)

Ben je niet werkzaam voor het bedrijf waarin je interesse hebt? Dan gaat het vrijwel altijd om een zogenaamde Management Buy-In (MBI). Hierbij neem je  de onderneming geheel of gedeeltelijk over.

Na de overname neem je het management voor jouw rekening. In de meeste gevallen ligt het initiatief voor een dergelijke overname bij de koper.

Maar wat maakt een bedrijf een ideale kandidaat voor een MBI? In een dergelijke situatie:

 • Heeft een manager (de koper) ruime ervaring in de sector
 • Is de huidige bedrijfseigenaar al op leeftijd (en is er geen sprake van een directe opvolger)
 • Heeft de onderneming financieel gezien een goede gezondheid 

Dit is uiteraard een droomscenario, maar toch zal het bedrijf waar je je oog op hebt laten vallen aan minimaal één van bovenstaande punten moeten voldoen om de MBI succesvol te laten verlopen.

2. De Management Buy-Out (MBO)

Bij een Management Buy-Out (MBO) wordt een bedrijf geheel (of gedeeltelijk) overgenomen door de eigen manager(s) van die onderneming.

Het is een steeds vaker voorkomend alternatief voor de verkoop aan een ander bedrijf. Als je een onderneming  (alleen of samen met anderen) wil overnemen, moet je voorafgaand aan de MBO advies inwinnen bij een accountant, fiscalist of jurist.

Advertorial bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen

Bij een bedrijfsovername komt meer kijken dan je misschien denkt. De Rabobank helpt je graag op weg. Zo kunnen onze adviseurs meer vertellen over hoe je jouw overname kunt financieren. 

Meer weten?

Wanneer jij en jouw werkgever voor een MBO enkele jaren de tijd nemen, laat dan in een vroeg stadium schriftelijk vastleggen dat de werkgever op een bepaald tijdstip zal besluiten zijn aandeel in de onderneming aan jou te verkopen.

Voor een succesvol verloop van een MBO moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals:

 • Jouw ondernemerskwaliteiten (een goede manager maakt nog niet automatisch een doorgewinterde ondernemer)
 • Het timen van de geplande overname
 • Huidige en toekomstige ontwikkelingen in de markt
 • De kwaliteit van het ondernemingsplan
 • Of de aanstaande overname tot in detail is voorbereid

3. Een bedrijf overnemen van familie

Als je plannen hebt om een bedrijf over te nemen van een familielid, zal deze in veel gevallen geneigd zijn de zaak stukken goedkoper van de hand te doen.

Hoe verleidelijk dit ook is, zorg ervoor dat de verkoopprijs niet al te laag uitvalt. De Belastingdienst let bij bedrijfsovernames binnen families namelijk extra op de zakelijke overdrachtsprijs.

Laat je adviseren

Per branche en de grootte van het bedrijf in kwestie kan de hoogte van de overdrachtsprijs sterk verschillen. Het is in dit geval dan ook gangbaar om je voorafgaand aan de verkoop te laten adviseren door een accountant en een belastinginspecteur over een geschikte zakelijke verkoopprijs.

Uitgebreide informatie over financiële en fiscale regelingen bij een bedrijfsoverdracht vind je op de website van de Belastingdienst

4. De strategische overname

In het geval van een strategische overname wil de kopende partij door de aankoop van een andere onderneming zijn eigen bedrijf meer laten groeien of strategisch versterken.

Bestaand bedrijfsonderdeel

Door bestaande afdelingen of bedrijven met een specialisatie op een bepaalde gebied te kopen, hoeft de eigen onderneming dit bedrijfsonderdeel niet meer zelf op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse ondernemer die dankzij een strategische overname weer nieuwe markten in het buitenland kan aanboren.

Win-winsituatie

Om een dergelijke strategische overname goed te laten verlopen, is zorgvuldig te werk gaan (strategie bepalen, marktanalyse, gestructureerde onderhandelingen voeren etc.) essentieel. Het is de bedoeling dat je samen met de verkopende partij een win-winsituatie probeert te bereiken.

5. De geleidelijke overname

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor een geleidelijke bedrijfsovername. Dit kan een oplossing zijn indien je niet gelijk de financiële middelen hebt om de aankoop in een keer te voldoen.

Samenwerking met verkoper

Een andere reden voor een geleidelijke overname is dat de verkoper nog niet meteen helemaal uit de onderneming kan of wil stappen. Het gevolg is in ieder geval dat de koper een samenwerkingsverband aangaat met de verkopende partij.

Je kunt op verschillende manieren een bedrijf geleidelijk overnemen, zoals een overname via een (klein) belang. Lees er meer over op Ondernemersplein.nl.

Tip!

De Kamer van Koophandel organiseert met enige regelmaat bijeenkomsten over bedrijfsovernames. Klik hier voor een overzicht van aankomende bijeenkomsten in verschillende regio's.

Bijgewerkt op: 12-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x7
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

 1. Stel goede algemene voorwaarden op
 2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
 3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.