marieke

6 populaire betaalmethoden op internet

Nederlandse consumenten raken steeds vertrouwder met online betalingen en dat is ook goed nieuws voor ondernemers. Er bestaan inmiddels verschillende online betaalmethoden waarmee u kunt werken. De populairste en veilige betaalwijzen zetten wij in onderstaand artikel op een rij: 6 populaire betaalmethoden op internet.

1. iDEAL

Wie wel eens aankopen doet bij een webwinkel, heeft vast wel eens te maken gehad met iDEAL. Dit is binnen Nederland misschien wel de bekendste, maar ook een makkelijke en veilige betaalmethode om online aankopen af te rekenen bij de eigen bank. Consumenten geven bij hun aankoop op de betreffende site aan via welke zij de betaling willen voldoen. Zij zien dan automatisch het inlogscherm van hun bank verschijnen, kunnen hier inloggen en vervolgens het aankoopbedrag direct laten overmaken naar de bankrekening van de verkopende partij (dit rekeningnummer staat al automatisch ingevuld).
www.ideal.nl 

2. Paypal

Voor ondernemers die niet alleen met Nederlandse, maar ook buitenlandse consumenten te maken hebben, is Paypal een waardevolle toevoeging. Paypal heeft internationaal gezien namelijk meer aanzien dan het in Nederland ontwikkelde iDEAL. Het is raadzaam niet tussen iDEAL of Paypal te kiezen, maar beide betaalmethoden aan te bieden, zodat u zowel Nederlandse of buitenlandse klanten een goede en (voor hen) betrouwbaar ogende service kunt bieden. Een voordeel van Paypal is dat klanten hiermee verzekerd zijn van enige bescherming. In het vervelende geval dat een product na de betaling niet of in slechte staat geleverd wordt, dan zorgt deze organisatie ervoor dat de klant zijn geld terug krijgt.
www.paypal.nl

3. Creditcard

Uiteraard kunt u uw klanten in veel gevallen ook online laten betalen met hun creditcard. Met name buitenlandse webwinkels werken vaak via een zogenaamde chargeback regeling, waarbij de creditcardmaatschappij bij uitblijvende of foutieve leveringen het geld terugvordert bij de verkoper en dit bedrag vervolgens terugstort op de rekening van de klant. De betaalmethode schept een zekere basis van vertrouwen bij de consument, waardoor deze sneller geneigd is een aankoop te doen, want in dit geval betekent niet goed, ook echt geld terug.
www.rabobank.nl/zakelijkecreditcard

4. PayDutch

Deze betaalmethode heeft nog niet zoveel terrein veroverd als het grote iDEAL en Paypal, maar is zeker van toegevoegde waarde voor kleine ondernemers (of particulieren) die producten of diensten verhandelen op websites als Speurders of Marktplaats. Hiermee kan internetfraude worden voorkomen. Als een koper besluit een aankoop te doen, voldoet deze de betaling op de rekening van PayDutch. De organisatie laat dit aan de verkoper weten, die het product vervolgens bij de klant aflevert. Daarna zorgt PayDutch ervoor dat het geld uiterlijk zeven dagen na ontvangst van de aankoop op de rekening van de verkoper wordt gestort.

Het voordeel van deze methode is dat de consument niet wordt gedwongen om vooraf te betalen. Hij betaalt pas wanneer hij het product heeft ontvangen en goedgekeurd. Maar ook de verkopers profiteren van deze situatie, omdat zij hierdoor altijd zeker weten dat ze worden betaald voor het geleverde product. Vooralsnog is online betalen via PayDutch alleen nog in Nederland mogelijk.
www.paydutch.nl

5. Paysafecard

De paysafe-card, die tot 15 november van dit jaar nog bekend staat als de Wallie-card, is een soort prepaid-kaart waarmee consumenten op anonieme wijze online kunnen winkelen. De paysafecard is onder andere verkrijgbaar bij supermarkten, platenzaken en tankstations in prijscategorieën tussen de vijf en vijftig euro. Het systeem werkt met een code achterop de kaart die door de klant wordt ingevuld in het betaalscherm van de webwinkel in kwestie.
www.paysafecard.nl

6. Notabox

De Notabox van de Rabobank is de acceptgiro van nu. Deze kan niet meer op papier, maar alleen digitaal worden gebruikt in de wereld van internetbankieren. Een groot voordeel van de Notabox voor zowel verkopers als consumenten is dat de klant niet meer alles zelf hoeft in te vullen en er op dit gebied dus ook minder fouten kunnen worden gemaakt. De koper hoeft alleen de bank de opdracht te geven het op de elektronische acceptgiro aangegeven bedrag wordt overgemaakt naar de tegenrekening van de verkoper.
www.rabobank.nl/notabox

Gepubliceerd op:
10-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo'n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2021 ruim 62.000! (CBS) Ben jij de volgende?

Webshop beginnen: zo word je succesvol
Webshop beginnen: zo word je succesvol

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

  1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
  2. Het (laten) bouwen van een goede website
  3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.