Webshopbestellingen uit het buitenland: hoe werkt dat?

4 min  leestijd
1.324
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Webshopbestellingen uit het buitenland; hoe werkt dat?

Het is tegenwoordig lang niet meer zo vreemd om producten te bestellen in buitenlandse webshops. Wanneer je zelf een webwinkel hebt, kan natuurlijk ook het omgekeerde gebeuren: je krijgt bestellingen uit het buitenland Internationaal zakendoen is leuk, maar net even anders. In dit artikel ga ik in op de belangrijkste aandachtspunten.

Dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van e-commerce is het allang niet meer zo bijzonder om bestellingen van over de grens te ontvangen en te verzenden. 

Een legio aan (verzend)opties heeft het voor zowel grote als kleine webwinkels makkelijk gemaakt om producten te versturen naar plekken over de hele wereld. Houd bij internationale verzendingen wel rekening met de volgende punten:

Punt #1: Buitenlandse wetten en regels

In ieder land gelden andere wetten en regels; ook binnen de EU zijn er de nodige verschillen. Zo geldt in het buitenland vaak een andere productaansprakelijkheid en kunnen er alternatieve eisen worden gesteld aan de veiligheid, volksgezondheid en etikettering. 

Let ook op het feit dat, wanneer je goederen naar het buitenland exporteert, bepaalde vermeldingen op de factuur moeten staan en dat het transport in goede handen is. Hiervoor kun je natuurlijk altijd terecht bij een logistiek dienstverlener of expediteur. 

Punt #2: Afwijkende import- en inklaringskosten

Wanneer je producten over de grens verstuurt, kan het voorkomen dat de ontvanger achteraf nog btw en invoerrechten moet betalen. Dit hangt niet alleen af van het land (binnen of buiten de EU), maar ook of de ontvanger een onderneming of particulier is. Voor business-to-business gelden namelijk weer andere regels dan voor business-to-consumer. De btw-regels zijn grofweg in drieën op te delen: 

  1. Bestellingen van ondernemers binnen de EU: wanneer jullie allebei over een btw-nummer beschikken voor de belasting, reken je een btw-tarief van 0 procent. De klant zal in het land van ontvangst btw-aangifte doen.
  2. Bestellingen van consumenten binnen de EU: in dit geval reken je het Nederlandse btw-tarief. 
  3. Bestellingen van ondernemers buiten de EU: hier maakt het niet uit of de ontvanger particulier is of een onderneming. Je rekent bij deze verkopen altijd een btw-tarief van 0 procent. Daarnaast kun je zelf bepalen wie de inklaringskosten op zich neemt; jij als webshophouder of de klant.

Meer details over het te hanteren btw-tarief en de inklaringskosten kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

'In Nederland wordt vaak gebruikgemaakt van iDEAL, maar Amerikanen betalen veelal via PayPal.'

Punt #3: Buitenlandse betalingen ontvangen

Voor je webshop zijn er verschillende mogelijkheden om betalingen te ontvangen. Je kunt natuurlijk de financiën zelf beheren, maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een logistiek dienstverlener. In het laatste geval zal deze partij alle inkomsten op gezette data uitbetalen.

Hoe dan ook: het is belangrijk om te bepalen welke betalingsmogelijkheden jij jouw klant wilt bieden. Populaire betaalsystemen verschillen vaak per land en zijn niet altijd universeel te gebruiken. Zo wordt in Nederland vaak gebruikgemaakt van iDEAL, maar betalen Amerikanen veelal via PayPal.  

Dit zijn momenteel de populairste online betaalopties:

iDEAL
De klant betaalt via de eigen bank aan de webshop. Het geld wordt snel tussen de rekeningen van de koper en verkoper uitgewisseld. Zonder tussenpartij is deze betaalwijze niet werkbaar buiten Nederland.

Creditcard 
De creditcardmaatschappijen betalen de rekening en schrijven later het geld af bij de klant. Vanwege de hoge kosten per transactie is dit voor webwinkeliers een relatief prijzige optie.

PayPal 
Bij dit digitale betalingssysteem rekent de klant direct af via een digitale rekening (PayPal-account). Het account is gekoppeld aan een bankrekening of creditcard. Bij het afrekenen hoeft de klant alleen een e-mailadres en wachtwoord in te vullen. 

Acceptgiro
De webshophouder stuurt een acceptgiro mee met de bestelling, waarna de klant de betaling binnen een gestelde termijn kan voldoen. 

Eenmalige machtiging (automatische incasso)
De klant geeft eenmalig toestemming aan de webwinkel om het verschuldigde bedrag af te schrijven. 

'Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.'

Beperkt (regel)werk

Laat je vooral niet afschrikken door eventuele extra regels en aandachtspunten bij internationale bestellingen. Hoewel het belangrijk is om rekening te houden met de internationale wetgeving, lijkt dit soms meer (regel)werk dan het daadwerkelijk inhoudt. 

Zorg ervoor dat je wel goed op de hoogte blijft van eventuele ontwikkelingen, want later voor verrassingen komen te staan: dat wil je sowieso niet!

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten