4 vragen en antwoorden over parttime ondernemen

Bijgewerkt op 12 januari 2022
8 min  leestijd
80.776
Image
vragen antwoorden parttime ondernemen

Parttime ondernemen heeft voor- en nadelen. De meeste 'hybride' ondernemers kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten naast hun vaste baan, omdat het meer veiligheid biedt. Let op: hier kleven wel fiscale nadelen aan.

1. Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start (of run) je een onderneming naast je baan in loondienst. Je blijft dus gewoon werken voor je baas (soms zelfs fulltime), terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan de bedrijfsvoering van je eigen bedrijf, bijvoorbeeld als zzp'er naast loondienst.

Ook voor een parttime zzp'er is het belangrijk om goed voorbereid van start gaan. Het zal je later veel stress en extra arbeidsuren schelen als je voor de oprichting al het nodige voorwerk verricht.

Checklist bedrijf starten naast vaste baan

Als parttime ondernemer heb je dezelfde to-do's als andere ondernemers:

Overleg met je werkgever

Tot slot speelt het contact met je werkgever of directe leidinggevende een essentiële rol. Het is belangrijk dat je met hem of haar je plannen op ondernemingsgebied overlegt vóórdat dat je het bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Let op: in je arbeidscontract zijn hierover vaak afspraken opgenomen. Lees eens na wat de mogelijke gevolgen zijn van een concurrentiebeding.

Zo kun je de kans op een juridisch conflict aanzienlijk verkleinen. Het zal onder andere afhankelijk zijn van de specifieke branche, regio en de doelgroep of je werkgever je steunt.

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

2. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?

Voordelen parttime ondernemen

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat je doorgaans minder financieel risico loopt. Je houdt immers een regelmatig inkomen.

Als je gedurende een bepaalde periode minder of zelfs helemaal geen inkomsten hebt - bij een startup echt niet ongebruikelijk - heb je als hybride starter nog steeds een inkomen.

Een financieel vangnet vermindert ook de druk om snel succesvol te moeten zijn met je bedrijf. In plaats daarvan kun je rustig de tijd nemen met het opbouwen van een stabiele onderneming. Zo verklein je de kans op haastwerk en andere bekende beginnersfouten.

Nadelen eigen bedrijf starten naast baan

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met je werkgever. Als je baas je plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer.

Je zult dan óf ontslag moeten nemen om het alsnog als fulltime ondernemer te proberen, óf je ondernemersdroom voorlopig vaarwel moeten zeggen.

Het feit dat je werkgever steeds met een schuin oog over jouw schouder meekijkt, kan bovendien beklemmend werken en je zakelijke mogelijkheden beperken. Een ander nadeel is dat maar weinig tijd hebt naast je werk. Overbelasting ligt dan op de loer. 

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

3. Hoe ziet de Belastingdienst parttime ondernemen?

'Parttime ondernemen' kennen ze niet bij de Belastingdienst. Je bent in hun ogen ondernemer voor de inkomstenbelasting of hebt een 'inkomen uit overig werk'.

Word je beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Alleen als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op het bekendste fiscale voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Voor de zelfstandigenaftrek mag je in 2022 een bedrag van € 6.310 aftrekken. De startersaftrek bedraagt € 2.123. 

Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de KOR.

Het urencriterium: 1.225 uur aan je onderneming besteden

De Belastingdienst heeft een grens opgesteld voor het minimum aantal uren dat een ondernemer aan zijn bedrijf moet besteden om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen. Het urencriterium is vastgesteld op 1.225 uur per kalenderjaar.

Er zit nog een belangrijke tweede voorwaarde aan het urencriterium vast: naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming.

50%-regel

Als je in loondienst bent, daarnaast een bedrijf hebt en toch in aanmerking wil komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek, moet je ook aan de 1.225 uur voldoen. Hier geldt ook nog eens de 50%-regel. Je moet dus meer tijd besteden aan je onderneming dan aan je andere werk.

Urencriterium in 2021

Let op: in verband met de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen. 

De Belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Voor 2021 geldt deze periode van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet werkelijk gedaan. Het is nog niet duidelijk of het nieuwe kabinet het urencriterium ook in 2022 gaat versoepelen.

4. Wat zijn aandachtspunten voor een parttime ondernemer?

De term parttime ondernemen geeft aan dat je je bedrijf 'erbij doet', oftewel naast je baan in loondienst. In de praktijk zul je echter merken dat het managen van een bedrijf al snel meer tijd in beslag zal nemen dan je van tevoren had berekend. 

Dit hoeft in principe geen probleem te zijn: het is natuurlijk positief als je het steeds drukker krijgt, want dat betekent dat je bedrijf goed loopt. Maar je moet hierover zowel met je werkgever als je eventuele gezin en kennissenkring duidelijke afspraken maken.

Parttime ondernemen? Wees flexibel

De kans bestaat namelijk dat je straks op bepaalde momenten even minder tijd hebt voor een brainstormsessie met collega's, je vaste hardloopgroepje of om de hond uit te laten.

Als jij en je naasten flexibel zijn en met dergelijke 'offers' kunnen leven, zullen zowel je vaste baan en je parttime onderneming hieronder niet lijden.

Eigen bedrijf starten naast baan in de coronacrisis

De coronacrisis zorgde de afgelopen periode voor veel onzekerheid bij startende ondernemers. Als je in loondienst bent, kun je ervoor kiezen de start iets langer uit te stellen. Of je ondernemingsplan nog eens extra goed te bekijken en te onderzoeken waar de kansen liggen. 

  • Lees hier de aandachtspunten voor het omgaan als ondernemer met Covid-19
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

De meest gestelde vragen over parttime ondernemen

  • Wat zijn de voordelen van parttime ondernemen? Het grootste voordeel van parttime ondernemen is dat je minder financieel risico loopt. Je hebt immers al een stabiel inkomen, waarmee je je vaste lasten kunt betalen. Zo kun je in de vrije uren rustig werken aan de start van je bedrijf.
  • Wat zijn de nadelen van parttime ondernemen? Als parttime ondernemer moet je altijd rekening houden met je werkgever. Als je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, kun je in conflict komen met je baas. In verschillende branches wordt een relatie- of concurrentiebeding gehanteerd en dan is starten naast je vaste baan geen optie.
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van parttime ondernemen? Als je in loondienst werkt, wordt er automatisch loonbelasting ingehouden. Als zzp’er moet je zelf de aangifte inkomstenbelasting doen. Wanneer je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, kom je in aanmerking voor fiscale aftrekposten als de zelfstandigenaftrek.
  • Hoe zit het met het urencriterium als parttime ondernemer? Alle (parttime) ondernemers moeten aan het urencriterium van 1.225 uur voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrekposten. Daarnaast moet je meer dan 50% van je gewerkte uren aan je onderneming besteden, dus meer dan aan je baan in loondienst.

Meer over rechtsvorm

Meer over rechtsvorm