4 vragen en antwoorden over parttime ondernemen

4 vragen en antwoorden over parttime ondernemen

Beginnen met ondernemen is altijd spannend - u kunt van tevoren immers niet raden of uw idee succesvol zal zijn - maar zeker in tijden van economische tegenwind kan hiervan veel afhangen. Met deze gedachte in het achterhoofd kiezen sommige starters er bewust voor om een bedrijf te starten naast hun huidige baan. Starten als hybride ondernemer heeft voor- en nadelen. Lees er alles over in het artikel 4 vragen en antwoorden over part-time ondernemen.

1. Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start (of runt) u letterlijk een onderneming naast uw vaste baan. U blijft dus gewoon werken voor uw baas (soms zelfs fulltime), terwijl u een groot deel van uw vrije uren besteedt aan de bedrijfsvoering. Ook voor een parttime ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid van start gaan. Het zal u later veel stress en extra arbeidsuren schelen als u voorafgaand aan de oprichting al het nodige voorwerk verricht.

Schrijf dus een businessplan, onderzoek de markt, laat een website bouwen en zet uw netwerk in om de naamsbekendheid van uw producten en/of diensten bij de relevante doelgroep onder de aandacht te brengen. Tot slot speelt het contact met uw werkgever of directe leidinggevende een essentiële rol. Het is belangrijk dat u met hem of haar uw plannen op ondernemingsgebied overlegt vóórdat dat u het bedrijf daadwerkelijk inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Zo kunt u de kans op een juridisch conflict - zeker wanneer u zich met uw onderneming op ongeveer dezelfde markt wil gaan begeven - aanzienlijk verkleinen. Het zal onder meer afhankelijk zijn van de specifieke branche, regio en de doelgroep of uw werkgever u hierin wil steunen en bereid is flexibel om te springen met uw werktijden. Tip: in uw arbeidscontract zijn hierover vaak al afspraken opgenomen. Lees eens na wat de mogelijke gevolgen zijn van concurrentiebeding.

2. Wat zijn de voor- en nadelen?

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat u op deze manier doorgaans minder financieel risico loopt. U houdt immers een regelmatig inkomen. Als u gedurende een bepaalde periode minder zelfs helemaal geen inkomsten heeft - bij een startup echt niet ongebruikelijk - heeft u als hybride starter nog steeds de zekerheid dat aan het einde van de maand een vast salaris op uw rekening zal worden bijgeschreven.

Een dergelijk financieel vangnet vermindert eveneens de druk om snel succesvol te moeten zijn met uw bedrijf. In plaats daarvan kunt u rustig de tijd nemen met het opbouwen van een stabiele onderneming, zodat u de kans op haastwerk en andere bekende beginnersfouten aanzienlijk kunt verkleinen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet u bijvoorbeeld altijd rekening houden met uw werkgever. Als uw baas uw plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat u een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer. U zult dan of ontslag moeten nemen om het alsnog als fulltime ondernemer te proberen, óf uw ondernemersdroom voorlopig vaarwel moeten zeggen.

Het feit dat uw werkgever steeds met een schuin oog over uw schouder meekijkt, kan bovendien beklemmend werken en uw zakelijke mogelijkheden beperken. Daarnaast is de tijd waarop potentiële klanten en/of opdrachtgevers u kunnen bereiken vaak beperkt. Tot slot moet u bereid zijn om de nodige overuren te maken. Dit kan op de lange termijn slopend zijn voor uw geestelijke en fysieke gezondheid.

3. Hoe ziet de Belastingdienst het?

'Parttime ondernemen' kennen ze niet bij de Belastingdienst. U bent in veel gevallen dus gewoon ondernemer voor de belasting en zult dan ook te maken krijgen met de inkomstenbelasting en btw-aangifte. Dat heeft ook voordelen. Besteedt u op jaarbasis namelijk meer dan 1225 uur (circa 24 uur per week) aan uw onderneming? Dan heeft u recht op een bekend fiscaal voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat u minder belasting hoeft te betalen en voor de zelfstandigenaftrek fiscaal een vast bedrag van 7.280 euro mag aftrekken. Ook het voordeel van de kleineondernemersregeling (kor) kan op uw situatie van toepassing zijn.

4. Wat zijn aandachtspunten voor een parttime ondernemer?

andres

Startersvoordelen

Als starter krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: dat is het eerste jaar gratis.

Bekijk jouw voordelen

De term parttime ondernemen geeft aan dat u uw bedrijf - of dat nou gaat om een adviesbureau of webshop - 'erbij doet', oftewel: naast uw (fulltime) baan in loondienst.

In de praktijk zult u echter merken dat het managen van een bedrijf al snel meer tijd in beslag zal nemen dan u van tevoren had berekend. 

Dit hoeft in principe geen probleem te zijn; het is in principe natuurlijk positief als u het steeds drukker krijgt, want dat betekent dat uw bedrijf goed loopt.

Maar u moet hierover zowel met uw werkgever als uw eventuele gezin en kennissenkring duidelijke afspraken maken.

De kans bestaat namelijk dat u straks op bepaalde momenten even minder tijd heeft voor een brainstormsessie met collega's, uw vaste hardloopgroepje of om de hond uit te laten.

Als u en uw naasten flexibel zijn en met dergelijke 'offers' kunnen leven, zullen zowel uw vaste baan en uw parttime onderneming hieronder minder lijden.

Lees ook

5 tips voor startende hybride ondernemers
Starten vanuit loondienst in 7 stappen
Starten vanuit loondienst: de voor- en nadelen
Vind uw eerste klant in 5 stappen
Checklist: verklaring arbeidsrelatie (VAR) aanvragen

Bijgewerkt op: 20-10-2015

Wat vind je van dit artikel?

x7
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Of je nu het gat in de markt vindt, je product aanpast of overstapt op een nieuw verdienmodel: innovatie is van groot belang voor het succes van je bedrijf. Ongeacht in welke ondernemersfase je zit.

Innovatie gloeilamp
Innovatie gloeilamp

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.