Subsidie voor starters

7 financiële regelingen voor startende ondernemers

Investeren hoort bij ondernemen, maar als startende ondernemer heb je vaak nog geen groot budget. De overheid heeft hiervoor een aantal handige subsidies en regelingen in het leven geroepen. Wat zijn de mogelijkheden voor starters?

1. Microfinanciering

Sommige starters kunnen niet van start gaan met hun onderneming zonder aanvullende financiering. Wanneer dit minder is dan € 50.000 wordt dit ook wel microfinanciering genoemd.

Gratis ondernemingsplan voorbeeld

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemersplan? Download dan hier:

2. Starten vanuit de WW

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het ondernemerschap. Voor veel mensen is de belangrijkste drijfveer dat ze 'eigen baas' willen zijn en zelf hun uren kunnen indelen, terwijl sommigen gedwongen de overstap maken omdat zij hun vaste baan zijn kwijtgeraakt en moeilijk een nieuwe job kunnen vinden.  

De overheid stimuleert mensen die een WW-uitkering hebben dan ook zoveel mogelijk om - als solliciteren niet snel genoeg leidt naar een nieuwe baan - een bedrijf te starten.

Startersregeling

Het starten van een eigen bedrijf vereist het nodige lef en doorzettingsvermogen, iets wat ook de overheid zich realiseert. Daarom kunnen WW'ers die voor zichzelf gaan beginnen, gebruik maken van een speciale startersregeling. Er zijn drie mogelijkheden:

 • Bedrijf beginnen met startperiode: je ontvangt 26 weken lang 29% minder WW-uitkering. Tijdens deze startperiode vervalt de sollicitatieplicht en mag je alle uren aan je bedrijf besteden 
 • Bedrijf beginnen zonder startperiode en behoud van WW: het UWV kijkt dan naar hoeveel geld je eerder in loondienst verdiende en berekent op basis daarvan de hoogte van de uitkering (in uren, niet per dag!). De uitkomst daarvan wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zelfstandige per maand werkt en waarvoor je dus niet verzekerd bent voor de WW
 • Bedrijf beginnen zonder behoud van WW: je zet jouw uitkering stop en gaat verder als zelfstandig ondernemer. Houd in dat geval wel tijdelijk rekening met minder inkomsten

Heb jij een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen? Zo start je vanuit een uitkering.

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien je langdurig arbeidsongeschikt bent, gebruikmaakt van een Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering en een bedrijf wilt gaan opzetten, kan het zijn dat je recht hebt op ondersteuning van de overheid.

Let op: het UWV moet wel eerst bepalen of een bedrijf starten in jouw situatie een reële optie is. Als dat zo is en jij ook aan de andere gestelde voorwaarden voldoet, kun je in aanmerking komen voor ondersteuning op het gebied van:

 1. Starterskrediet of voorbereidingskrediet
 2. Inkomenssuppletie
 3. Vergoeding voor voorzieningen, zoals een voorleeshulp of doventolk

4. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

Een van de bekendste fiscale aftrekposten voor startende ondernemers is de startersaftrek. Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen en zo hun zelfstandigenaftrek verhogen.

Als jij in aanmerking komt voor dit fiscale startersvoordeel, mag je dit bedrag namelijk verhogen met € 2.123. Je kunt echter alleen een extra bedrag aftrekken als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
 • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
 • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Startersaftrek en arbeidsongeschikt

Als je arbeidsongeschikt bent geraakt en een eigen bedrijf wilt beginnen, kun je in aanmerking komen voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, mits je aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering
 • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting
 • Je voldoet niet aan het normale urencriterium van 1.225 uur, maar wel aan het verlaagde urencriterium van 800 uur
 • De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is:

  • € 12.000 als je in de 5 voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrek

  • € 8.000 als je 1 keer in de 5 voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek

  • € 4.000 als je 2 keer in de 5 voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek. Let op: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is maximaal de behaalde winst

6. Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Als MKB-ondernemer kun je een borgstelling krijgen voor een gedeelte van een krediet. Dat betekent dat je bij jouw bank of een andere financiële instelling in principe een hoger bedrag kunt lenen dan je op basis van jouw onderpand zou krijgen.

De regeling is bedoeld voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 43 miljoen.  

Voorwaarden BKMK-regeling

Uiteraard moeten jij en jouw startup voor de BKMK-regeling wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo kan jouw bedrijf in dit geval de bank nog te weinig onderpand bieden, maar heeft de onderneming wel een gunstig toekomstperspectief.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je het MKB-krediet niet mag besteden aan een specifiek project of een belegging. Lees hier meer over de voorwaarden (PDF-bestand).

7. Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Als startende ondernemer kun je voor een financieel steuntje in de rug in bepaalde gevallen ook terecht bij jouw gemeente. Hier kunnen verschillende vormen van bijstand worden aangevraagd.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een krediet, lening of een andere aanvulling op jouw inkomen. In principe heb je recht op de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) als je aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 1. Jouw inkomen ligt onder bijstandsniveau
 2. Je kunt geen andere financiering krijgen
 3. Je voldoet aan het urencriterium en besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan jouw bedrijf

Tips van de redactie

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
6 Europese subsidies en regelingen voor ondernemers
5 investeringsregelingen die je moet kennen

Bijgewerkt op: 02-04-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Met Europese subsidies kun je financiële ondersteuning krijgen voor je onderzoek of technologische innovaties. In bepaalde sectoren kan het lonend zijn om met je bedrijf of kennisinstelling verder te kijken dan de Nederlandse grens. Deze 6 subsidies zijn wellicht interessant voor jouw organisatie of project. 

Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Europese subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

 1. Borgstelling MKB-krediet
 2. Starten vanuit een uitkering
 3. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.