Subsidies en regelingen voor ondernemers

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer investeer je vaak veel geld in je bedrijf. Gelukkig biedt de overheid financiële voordelen. Een overzicht van de bekendste startersregelingen: 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

1. Bijstandverlening zelfstandigen

Zelfstandige ondernemers kunnen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) in veel gevallen aankloppen bij hun gemeente, provincie of waterschap voor financiële ondersteuning.

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden en een bedrijfskapitaal/starterskrediet. 

Er geldt een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een Bbz-uitkering:

 • Je moet jaarlijks ten minste 1225 uur aan je bedrijf moet besteden.
 •  Je onderneming moet levensvatbaar zijn.
 • Je inkomen moet onder bijstandsniveau liggen.
 • Je kunt je geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds.
 • Klik hier voor een overzicht van alle voorwaarden.

Gaan de zaken nog niet goed genoeg met je huidige verdienmodel? Probeer dan eens een andere. Je leest er alles over in Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

2. Borgstelling MKB-kredieten

Als mkb-ondernemer kun je aanspraak maken op borgstelling voor een deel van het krediet. In dat geval kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen. De financiële instellling kan namelijk bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB)

Bestaande bedrijven die drie jaar of langer actief zijn en een maximale jaaromzet van € 50.000.000 of een balanstotaal tot € 43.000.000 hebbben, komen in aanmerking voor de BMKB.

Je kunt vanaf een kredietbehoefte van € 266.667 driekwart van de investering financieren met dit krediet. Anders is er sprake van een bovengrens van maximaal de helft van de kredietverstrekking. 

1,5 miljoenDit is het maximale bedrag dat je via een BMKB-krediet mag lenen.

Dit is tijdelijk verhoogd, normaal is het maximum € 1.00.000. De overheid staat garant voor 90% van de kredietverstrekking. Een Rabobank-adviseur kan jou meer vertellen over de voorwaarden

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien jij door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, inkomenssuppletie of vergoedingen voor bijvoorbeeld een voorleeshulp of tolk.

Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is onder meer dat je een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van jouw werk.

Ook moet jouw beperking naar verwachting langer dan een jaar duren. Als je op de wintersport tijdens een steile afdaling jouw knie verdraait, is dat vaak niet het geval. Klik hier voor een compleet overzicht van de voorwaarden.

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang jij nu een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten.

Jouw contactpersoon bij UWV kan jou meer hierover vertellen en je verder ondersteunen in dit traject. Let op: als ondernemer word je geacht zelfstandig te opereren en je verantwoordelijkheden te nemen, dus ook in dit geval ben je zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een ondernemingsplan. Ga voor alle details naar het artikel: hoe start je vanuit een uitkering?

5. MKB-Krediet

Startende ondernemers die hard op zoek zijn naar krediet kunnen ook kijken naar de mogelijkheden van MKB-Krediet. Deze subsidie van de overheid moet je zien als een zakelijke lening tussen de 50.000 en 250.000 euro.

Mocht je aan een kleinere lening genoeg hebben, kun je ook kiezen voor microfinanciering (lees verder bij punt 8).

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken en essentiële werkervaring op te doen. 

7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in technostarters en creatieve starters te investeren.

Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke technostarter of creatieve starter het fonds investeert.

8. Microfinanciering

Microfinanciering is in het leven geroepen om het leven van startende ondernemers makkelijker te maken.

Bij microfinanciering kun je krediet aanvragen tot maximaal 250.000 euro, maar het is dan wel de bedoeling dat je je intensief laat begeleiden en adviseren voor, tijdens en ná de start van jouw bedrijf.

Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je een haalbaar businessplan hebt geschreven en er voldoende ondernemersbloed door jouw aderen stroomt.

Voor het aanvragen van deze regeling kun je terecht op de website van Qredits.

9. Startersaftrek

We hebben een van de belangrijkste startersregelingen voor het laatst bewaard. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van ondernemingen te stimuleren.

Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (€ 2.123) van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

 • Recht hebben op zelfstandigenaftrek;
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste een jaar geen ondernemer zijn geweest.

Let op: wanneer je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf start, heb je mogelijk recht op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ook interessant voor jou

De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het

Bijgewerkt op: 03-05-2019

Wat vind je van dit artikel?

x140
x50

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt. Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken. Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:


Klik hier voor een complete lijst van huidige subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.