Dé 9 regelingen voor starters

Bijgewerkt op 13 maart 2023
7 min  leestijd
486.793
Marieke Leijnen
Auteur: Marieke Leijnen
Image
Subsidies en regelingen

Als startende ondernemer kun je vaak een duwtje in de rug gebruiken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je in de beginfase kunnen helpen. Ontdek de negen bekendste regelingen en subsidies voor startende ondernemers met ambitie. 

In dit artikel zetten we 9 belangrijke subsidies en regelingen voor (startende) ondernemers op een rij. Klik op één van de onderstaande links om direct meer over een specifieke regeling te lezen:​​

 1. Bijstandverlening zelfstandigen
 2. MKB-krediet of microkrediet
 3. Arbeidsongeschiktheidsuitkering
 4. Starten vanuit een WW-uitkering
 5. Borgstelling MKB-kredieten
 6. Investeringsfondsen
 7. Erasmus Young Entrepreneurs
 8. Startersaftrek
 9. Zelfstandigenaftrek

Let op! De overheid heeft vanwege de coronacrisis een steunpakket ontwikkeld voor ondernemers. Je vindt meer informatie over deze regelingen op de volgende pagina's, maar we hebben deze niet opgenomen in onze top 9:


1. Bijstandverlening zelfstandigen

Mogelijk heb je als starter financiële ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf begint vanuit een uitkeringssituatie. Dan heb je wellicht recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: 

 1. Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum, gedurende 12 tot 36 maanden
 2. Een bedrijfskapitaal/starterskrediet

Voorwaarden Bbz-uitkering

 • Je besteedt jaarlijks tenminste 1.225 uur aan je bedrijf
 •  Je onderneming is levensvatbaar zijn
 • Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau
 • Je vermogen en het partnerinkomen tellen mee
 • De kostendelersnorm geldt (woon je met meerdere volwassenen)
 • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds

Als je al langer onderneemt, kun je bedrijfskapitaal als gift krijgen. Als starter kom je alleen in aanmerking voor een rentedragende lening tot € 39.057. Lees verder over de voorwaarden van de Bbz-uitkering voor startende ondernemers.

Tip: Loopt je bedrijf nog niet lekker? Onderzoek en verbeter dan je verdienmodel.

2. MKB-krediet of microkrediet

Heb je startkapitaal nodig? Misschien kom je in aanmerking voor MKB-krediet. Deze regeling van de overheid is vergelijkbaar met een zakelijke lening van een bedrag tussen € 50.000 en € 250.000. 

Voorwaarden MKB-krediet

 • Bedoeld voor starters en bestaande ondernemers
 • Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers
 • Ook zzp'ers komen er voor in aanmerking
 • Looptijd is 1 tot 10 jaar
 • Elke maand aflossen en rente betalen

Heb je een kleinere lening nodig? Onderzoek dan ook of een microkrediet de beste oplossing biedt.   

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ook als je door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf op diverse vormen van (overheids)steun rekenen. Hierbij kun je denken aan:

 • Het recht op een starters- of voorbereidingskrediet
 • Inkomenssuppletie (je krijgt dan deels een uitkering)
 • Vergoedingen voor een voorleeshulp of tolk

Voorzieningen UWV

Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij UWV. Een belangrijke voorwaarde is dat je een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Ook moet jouw beperking naar verwachting langer dan een jaar duren.

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang je een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering daardoor te verliezen? Dat is niet nodig. Het is namelijk mogelijk om met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten.

Je contactpersoon bij het UWV helpt je verder als je vanuit de WW je eigen bedrijf wil starten.

Als je gaat starten vanuit de WW, moet je natuurlijk wel een goed ondernemingsplan maken. Lees alles over de gestelde voorwaarden in het artikel hoe start je vanuit een uitkering?

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

5. Borgstelling MKB-kredieten

Soms geeft de bank je als starter geen lening, omdat je als ondernemer te weinig zekerheden hebt. Met de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand kunt krijgen. 

Hoewel je pas na drie jaar ondernemen in aanmerking komt voor deze kredietvorm, kan deze optie toch interessant zijn voor je financiële planning. 

Voorwaarden Borgstellingskrediet 

 • Je onderneming bestaat minimaal drie jaar
 • De jaaromzet bedraagt maximaal € 50 miljoen
 • Je bedrijf heeft een balanstotaal tot € 43 miljoen

De kans is groot dat je hier nog niet aan toe bent als startende ondernemer. Toch kan het verstandig zijn om de mogelijkheden van deze vorm van financiering mee te laten wegen bij de vraag hoe je je bedrijf laat groeien.

Je kunt vanaf een kredietbehoefte van € 266.667 driekwart van de investering financieren met dit krediet. Vanaf 1 juli 2022 is er sprake van een bovengrens van maximaal de helft van de kredietverstrekking.

De overheid staat garant voor 90% van de kredietverstrekking. Een Rabobank-adviseur kan je meer vertellen over de financieringsmogelijkheden voor starters.

6. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in technostarters en creatieve bedrijfjes te investeren. Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen.

Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke techstarter of creatieve starter het fonds investeert. Let wel op de timing: deze regeling is niet het hele jaar geopend. 

7. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken. Zo doe je essentiële werkervaring op. ​

8 en 9. Startersaftrek en zelfstandigenaftrek

We hebben twee van de belangrijkste regelingen voor startende ondernemers voor het laatst bewaard; de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, dan mag je deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte.

In 2022 bedroeg dit bedrag nog € 6.310, maar de zelfstandigenaftrek wordt stapje voor stapje verlaagd. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2023 € 5.030. 

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren. Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken.

Lees alles over deze aftrekposten in 'Zelfstandigenaftrek en startersaftrek, zo zit het'.

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven op deze pagina. Je ziet ze ook vereenvoudigd weergegeven in deze afbeelding:

Image
Zelfstandigenaftrek 2021

 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over subsidies en regelingen voor (startende) ondernemers:

 • Welke subsidies en regelingen voor ondernemers zijn er?
  Vanuit de overheid en vanuit de financiële sector bestaan er diverse regelingen die (startende) ondernemers op weg helpen. In dit artikel worden de 9 belangrijkste regelingen en subsidies voor ondernemers toegelicht.
 • Kun je een bedrijf starten met behoud van een ww-uitkering?
  Ja, soms kan dat. Je verliest je uitkering niet als je besluit om een eigen bedrijf te beginnen. Het is wel belangrijk om hierover goed te overleggen met je eigen adviseur van het UWV. Informeer bij deze dus voor de mogelijkheden om je eigen bedrijf te beginnen met behoud van je uitkering.
 • Welke regelingen en subsidies heeft het UWV voor startende ondernemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn?
  Ook als je door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf op diverse vormen van (overheids)steun rekenen. Hierbij kun je denken aan het recht op een starters- of voorbereidingskrediet, inkomenssuppletie (je krijgt dan deels een uitkering) en vergoedingen voor een voorleeshulp of tolk.
 •  

Ook interessant voor jou:

De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het

Meer over belasting

Meer over belasting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten