Bedrijfsovername financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt op 27 maart 2020
6 min  leestijd
25.032
Auteur: Roy Timmerman
Bedrijfsovername financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Ondernemers die een bedrijf willen overnemen hebben in de meeste gevallen aanvullende financiering nodig. Zeker starters hebben vaak (ook) extern kapitaal nodig. In deze checklist zetten we op een rij wat er  mogelijk is op het gebied van financiering van bedrijfsovernames.

Het overnemen van een bedrijf vraagt doorgaans om een forse investering. Naast de kosten voor de overname, betaal je in sommige gevallen (zoals bij de overname van een huisartsenpraktijk) namelijk ook nog goodwill.

Het vinden van financiering kan voor startende ondernemers lastig zijn, zeker als het om wat grotere kredieten gaat.

We zetten een aantal opties op een rij: van traditionele vormen (bij de bank lenen) tot alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding of het aangaan van een achtergestelde lening met de voormalige eigenaar. Vaak is een mix van financieringsvormen een goede route. 

1. De bank

Rekening courant krediet

Dit is de klassieke vorm van 'rood staan'. Dit krediet is met name bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Vooral geschikt als onderdeel van een financieringsmix wanneer je bijvoorbeeld nog een relatief klein bedrag tekort komt voor de overname. Of als tijdelijk krediet om te investeren in bedrijfsmiddelen. 

Borgstellingskrediet

Een borgstellingskrediet is een lening waarvoor de Nederlandse overheid voor een deel garant staat. Als je als starter bijvoorbeeld nog onvoldoende zekerheden kunt overleggen, kan een borgstellingskrediet toch de financiering van je plannen mogelijk maken. Omdat de overheid in dit geval grotendeels het risico draagt, zijn banken eerder geneigd om kredieten te verstrekken.

Met gestapeld financieren combineer je verschillende financieringsvormen 

Gestapeld financieren

Wist je dat je bij de bank ook terecht kunt voor advies over een combinatie van financieringsvormen? Je kijkt dan eerst wat je financieringsbehoefte is. Ofwel: hoeveel geld heb je nodig voor je plannen? Vervolgens vul je die behoefte in met verschillende financieringsvormen.

Bijvoorbeeld: een deel van de bank, een deel eigen spaargeld en een deel met bijvoorbeeld crowdfunding of een achtergestelde lening. Zo vergroot je de kans op het vinden van een financieringsoplossing die perfect aansluit bij jouw plannen. De Rabobank noemt dit ook wel 'gestapeld financieren'.

Financiering

Een bedrijf overnemen

Bij een bedrijfsovername komt meer kijken dan je misschien denkt. De Rabobank helpt je graag op weg. Zo kunnen onze adviseurs meer vertellen over hoe je jouw overname kunt financieren. 

Meer weten?

2. Crowdfunding

Crowdfunding, de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)', wordt steeds populairder.

Waar crowdfunding voorheen vooral met creatieve projecten werd geassocieerd, kan het tegenwoordig door iedereen gebruikt worden - van startende tot bestaande ondernemer. Van een bakker die een nieuwe oven financiert of een ondernemer die een bedrijfsovername doet. Er zijn enorm veel platforms voor crowdfunding.

3. Overeenkomst met de voormalige eigenaar

Bij een bedrijfsovername is het soms ook mogelijk financiële afspraken te maken met de voormalige eigenaar. Dit kan op verschillende manieren.

Gespreide betaling

Als je de verkoopprijs niet in een keer kunt betalen, kun je met de overdragende partij (de oud-eigenaar) afspreken om het te betalen bedrag te verdelen over een bepaalde periode. Gangbaar is om een flinke aanbetaling te doen en daarna maandelijks af te lossen. De overdrager neemt hier een behoorlijk risico in verband met kans op wanbetaling. Daarnaast moet hij jaren langer wachten tot hij de volledige verkoopprijs heeft ontvangen. 

Achtergestelde lening

Bij een achtergestelde lening sluit de schuldeiser (de voormalige eigenaar) in het geval van faillissement van de schuldenaar (de ondernemer) achteraan aan bij de terugbetaling van het krediet. De banken en investeerders hebben dan dus voorrang op de schuldeiser.

Omdat de voormalig eigenaar meer risico loopt bij zo’n lening, is het rentepercentage van de lening een stuk hoger. Tegelijkertijd zorgt een achtergestelde lening ervoor dat de onderneming extra aantrekkelijk wordt om in te investeren. De voormalig eigenaar toont hiermee veel vertrouwen in jou. Immers: wanneer de onderneming failliet gaat, vangt hij de grootste klap op.

Earn-Out

De betaling kan ook afhankelijk gesteld worden van toekomstige winsten die met het bedrijf zullen worden behaald: de zogenaamde earn-out. Je spreekt met de voormalige eigenaar af dat je pas een deel van de lening aflost als je de vooraf afgesproken doelen behaald hebt. Deze mogelijkheid is vooral geschikt als er goodwill in de verkoopprijs is opgenomen.

Wat is goodwill?

Dit is het deel van de overnamekosten voor de waarde van het klantenbestand of andere niet-materiele meerwaarde. Bijvoorbeeld: niet het pand of de voorraad, maar wel de goede naam en de bestaande klantenkring.   

Voorbeeld earn-out 
Je betaalt bijvoorbeeld € 100.000 voor een administratiekantoor, waarvan € 30.000 aan goodwill voor het klantenbestand dat je overneemt. Er zijn alleen geen contracten met de klanten, waardoor niet zeker is of het de prijs voor goodwill wel waard is.

Oplossing: de helft financieren via microfinanciering van Qredits en de andere helft via een earn-out constructie; áls je een bepaalde winst met de huidige klanten maakt, betaal je binnen een afgesproken periode de goodwill terug. 

Huurkoop

Huurkoop is een vorm van krediet waarbij je de totale verkoopprijs in termijnen betaalt aan de voormalige eigenaar. Je huurt als het ware het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je de overnamesom niet direct hoeft te financieren.

Huurkoop onderscheidt zich van leasen en kopen op afbetaling door het feit dat tijdens de overeenkomst het bedrijf nog geen eigendom is - bij koop op afbetaling is het vanaf het begin jouw eigendom. En dat na de laatste betalingstermijn het pand automatisch van eigenaar wisselt - bij lease is dit optioneel. 

Wat zijn de regels bij de overname van een familiebedrijf?

Als je het bedrijf van je ouders of andere familieleden wilt gaan overnemen, is het belangrijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. Leg alle afspraken contractueel vast, zodat er later geen ruzie of onduidelijkheden over kunnen ontstaan.

Beoordeel het bedrijf verder zoals je dat bij andere organisaties ook zou doen: objectief. Je mag het bedrijf dan al wel kennen, het wil niet zeggen dat je ook echt van álle (financiële) ins and outs op de hoogte bent.

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen familiebedrijven en ‘gewone’ bedrijven. De overnamesom moet kloppen met de waarde van het bedrijf. 

Als je plannen hebt om een bedrijf over te nemen van een familielid, zal deze in veel gevallen geneigd zijn de zaak goedkoper van de hand te doen. Hoe verleidelijk dit ook is, zorg ervoor dat de verkoopprijs niet te laag uitvalt.

De Belastingdienst let bij bedrijfsovernames binnen families namelijk extra op de zakelijke overdrachtsprijs. De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen familiebedrijven en ‘gewone’ bedrijven. Je moet dus gewoon een overnamesom betalen die moet kloppen met de waarde van het bedrijf. 

Er zijn wel een paar fiscale regelingen met betrekking tot een familiebedrijf: je kunt subsidie aanvragen en je kunt dankzij de bedrijfsopvolgingsregeling in aanmerking komen voor een (bijna) volledige vrijstelling van de erf- en schenkbelasting.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten