Bedrijfsovername financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Bedrijfsovername financieren? Dit zijn de mogelijkheden

Ondernemers die een bedrijf willen overnemen hebben in de meeste gevallen aanvullende financiering nodig. Zeker starters hebben vaak extern kapitaal nodig om de overname zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze checklist zetten we op een rij wat er  mogelijk is op het gebied van financiering van bedrijfsovernames.

Het overnemen van een bedrijf vraagt doorgaans om een forse investering. Naast de kosten voor de overname betaal je in sommige gevallen (zoals bij de overname van een huisartsenpraktijk) namelijk ook nog goodwill.

Het vinden van goede financiering kan voor starters echter lastig zijn, zeker als het om wat grotere kredieten gaat. Vaak is er ook nog weinig eigen kapitaal beschikbaar. 

Toch is er een aantal alternatieve financieringen voor startende ondernemers die een bedrijf willen overnemen, zoals crowdfunding of het aangaan van een achtergestelde lening met de voormalige eigenaar. Voor starters is het met name aantrekkelijk om ook eens te kijken naar een mix van deze diverse financieringsvormen.

1. De bank

 • Rekening courant krediet

Dit is de klassieke vorm van 'rood staan'. Dit krediet is met name bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Vooral geschikt als onderdeel van een financieringsmix wanneer je bijvoorbeeld nog een relatief klein bedrag tekort komt voor de overname. Of als tijdelijk krediet om te investeren in bedrijfsmiddelen.  

 • Borgstellingskrediet

Een borgstellingskrediet is een lening waarvoor de Nederlandse overheid voor een deel garant staat. Als je als starter bijvoorbeeld nog onvoldoende zekerheden kunt verstrekken, kan een borgstellingskrediet toch de financiering van je plannen mogelijk maken. Omdat de overheid in dit geval grotendeels het risico draagt, zijn banken eerder geneigd om kredieten te verstrekken.

 • Het Rabobank Stimuleringskapitaal

Het Rabobank Stimuleringskapitaal richt zich op de startende, groeiende of innoverende ondernemer. Het is een achtergestelde lening die in de eerste vijf jaar aflossingsvrij kan worden gemaakt. Het gaat om een krediet van maximaal 500.000 euro dat maximaal vijftig procent van de (gevraagde uitbreiding van de) zakelijke financiering bedraagt. 

 • Gestapeld financieren

Wist je dat het bij een bancaire financieringsaanvraag tegenwoordig ook mogelijk is om een combinatie te maken van verschillende regelingen? Zo vergroot je de kans op het vinden van een financieringsoplossing die perfect aansluit bij jouw plannen. De Rabobank noemt dit ook wel 'gestapeld financieren'. Je leest er alles over in het artikel Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het.

2. Qredits

Qredits verstrekt microkredieten tot vijftigduizend euro met een looptijd tussen de één en tien jaar. Deze microkredieten worden meestal gebruikt voor investeringen als bedrijfsmachines of het huren van een bedrijfspand.

Voor grotere investeringen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsovername, heeft Qredits als onderdeel van het stimuleringspakket van het Ministerie van Economische Zaken het MKB-krediet in de markt gezet.

Zowel startende als bestaande ondernemers die niet bij de bank terechtkunnen voor financiering, mogen een aanvraag voor een zakelijke lening indienen met een maximum van 250.000 euro. 

3. Crowdfunding

Crowdfunding, de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)', wordt steeds populairder.

Waar crowdfunding voorheen vooral met creatieve projecten werd geassocieerd, kan het tegenwoordig door iedereen gebruikt worden - van starter tot bestaande ondernemer. Van een bakker die een nieuwe oven financiert of een ondernemer die een bedrijfsovername doet. 

Een beginpunt voor crowdfunding kan Fundipal zijn, een startpagina voor ondernemers die zich willen oriënteren op de mogelijkheden van crowdfunding. Ondernemers kunnen hier bekijken of deze financieringsvorm iets hen is, of het relevant is voor hun financieringsvraag en zo ja: welk platform bij hun financieringsvraag past.

Er zijn enorm veel platforms voor crowdfunding. Fundipal geeft onder andere inzicht in de kosten voor het gebruik hiervan. Eigenlijk is het een soort gids die ondernemers bij de hand neemt en door het oerwoud van crowdfunding heen leidt. Lees hier alles over crowdfunding, waaronder een interview met Fundipal-oprichter Gijsbert Koren. 

4. Overeenkomst met de voormalige eigenaar

Bij een bedrijfsovername is het soms ook mogelijk financiële afspraken te maken met de voormalige eigenaar. Dit kan op verschillende manieren.

 • Gespreide betaling

Als je de verkoopprijs niet in een keer kunt betalen, kun je met de overdragende partij (de oud-eigenaar) afspreken om het te betalen bedrag te verdelen over een bepaalde periode. Gangbaar is om een flinke aanbetaling te doen en daarna maandelijks af te lossen. De overdrager neemt hier een behoorlijk risico in verband met kans op wanbetaling. Daarnaast moet hij jaren langer wachten tot hij de volledige verkoopprijs heeft ontvangen. 

 • Achtergestelde lening

Bij een achtergestelde lening sluit de schuldeiser (de voormalige eigenaar) in het geval van faillissement van de schuldenaar (de ondernemer) achteraan aan bij de terugbetaling van het krediet. De banken en investeerders hebben dan dus voorrang op de schuldeiser.

Omdat de voormalig eigenaar meer risico loopt bij zo’n lening, is het rentepercentage van de lening een stuk hoger. Tegelijkertijd zorgt een achtergestelde lening ervoor dat de onderneming extra aantrekkelijk wordt om in te investeren. De voormalig eigenaar toont hiermee veel vertrouwen in jou. Immers: wanneer de onderneming failliet gaat, vangt hij de grootste klap op.

 • Earn-Out

De betaling kan ook afhankelijk gesteld worden van toekomstige winsten die met het bedrijf zullen worden behaald: de zogenaamde earn-out. Je spreekt met de voormalige eigenaar af dat je pas een deel van de lening aflost als je de vooraf afgesproken doelen behaald hebt. Op Ondernemersplein is een voorbeeld te lezen, waarin duidelijk wordt dat deze mogelijkheid vooral geschikt is als er goodwill in de verkoopprijs is opgenomen.

Je betaalt bijvoorbeeld 100.000 euro voor een administratiekantoor, de goodwill is het klantenbestand dat je overneemt. Er zijn alleen geen contracten met de klanten, waardoor niet zeker is of het de prijs voor goodwill wel waard is. Oplossing: de helft financieren via microfinanciering van Qredits en de andere helft via een earn-out constructie; als je een bepaalde winst met de huidige klanten maakt, betaal je binnen een afgesproken periode de goodwill terug. 

 • Huurkoop

Huurkoop is een vorm van krediet waarbij je de totale verkoopprijs in termijnen betaalt aan de voormalige eigenaar. Je huurt als het ware het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je de overnamesom niet direct hoeft te financieren. Huurkoop onderscheidt zich van leasen en kopen op afbetaling door het feit dat tijdens de overeenkomst het bedrijf nog geen eigendom is - bij koop op afbetaling is het vanaf het begin jouw eigendom. En dat na de laatste betalingstermijn het pand automatisch van eigenaar wisselt - bij lease is dit optioneel. 

Wat zijn de regels bij de overname van een familiebedrijf?

Advertorial bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen

Bij een bedrijfsovername komt meer kijken dan je misschien denkt. De Rabobank helpt je graag op weg. Zo kunnen onze adviseurs meer vertellen over hoe je jouw overname kunt financieren. 

Meer weten?

Als je het bedrijf van je ouders of andere familieleden wilt gaan overnemen, is het belangrijk om privé en zakelijk gescheiden te houden. Leg alle afspraken contractueel vast, zodat er later geen ruzie of onduidelijkheden over kunnen ontstaan.

Beoordeel het bedrijf verder zoals je dat bij andere organisaties ook zou doen: objectief. Je mag het bedrijf dan al wel kennen, het wil niet zeggen dat je ook echt van álle (financiële) ins and outs op de hoogte bent.

Als je plannen hebt om een bedrijf over te nemen van een familielid, zal deze in veel gevallen geneigd zijn de zaak goedkoper van de hand te doen. Hoe verleidelijk dit ook is, zorg ervoor dat de verkoopprijs niet te laag uitvalt.

De Belastingdienst let bij bedrijfsovernames binnen families namelijk extra op de zakelijke overdrachtsprijs. De fiscus maakt geen onderscheid tussen familiebedrijven en ‘gewone’ bedrijven. Je moet dus gewoon een overnamesom betalen die moet kloppen met de waarde van het bedrijf. 

Er zijn wel een paar fiscale regelingen met betrekking tot een familiebedrijf: je kunt subsidie aanvragen en je kunt dankzij de bedrijfsopvolgingsregeling in aanmerking komen voor een (bijna) volledige vrijstelling van de erf- en schenkbelasting. Kijk voor alle regelingen omtrent de overname van een familiebedrijf bij Ondernemersplein. 

Lees ook

6 manieren om aan startkapitaal te komen
Een bedrijfsovername in 6 stappen
Een bedrijf overnemen? Zo pak je dat verstandig aan
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Crowdfunding: Fundipal helpt ondernemers op weg

Bijgewerkt op: 28-03-2016

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.