Subsidies en regelingen voor ondernemers

9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer heb je vaak financiering nodig. Laat je een handje helpen door de overheid. Dit zijn de bekendste startersregelingen en subsidies voor startende ondernemers met ambitie. 

LET OP! De situatie voor jouw (startende) onderneming kan momenteel enigszins anders zijn door de Corona-crisis. Wij hebben daar een duidelijk overzichtsartikel over gepubliceerd met de laatste ontwikkelingen omtrent Corona.

Ga direct naar de regeling of subsidie die bij jouw onderneming en situatie past:

 1. Bijstandverlening zelfstandigen
 2. Borgstelling MKB-kredieten
 3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering
 4. Starten vanuit een WW-uitkering
 5. MKB-krediet
 6. Erasmus for Young Entrepreneurs
 7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters
 8. Rabobank Stimuleringskapitaal
 9. Startersaftrek

1. Bijstandverlening zelfstandigen

Mogelijk heb je als starter financiële ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf begint vanuit een uitkering. Dan heb je mogelijk recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Een Bbz-uitkering bestaat uit twee onderdelen: 

 1. Een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden.
 2. Een bedrijfskapitaal/starterskrediet. 

In de meeste gevallen gaat het om een lening. Je moet dit geld dus vroeg of laat wel een keer terugbetalen. Er geldt een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een Bbz-uitkering:

 • Je moet jaarlijks ten minste 1225 uur aan je bedrijf besteden
 •  Je onderneming moet levensvatbaar zijn
 • Je inkomen moet onder bijstandsniveau liggen
 • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds
 • Klik hier voor een overzicht van alle voorwaarden

Gaan de zaken nog niet goed genoeg met je huidige verdienmodel? Gooi het eens over een andere boeg. Je leest er alles over in het artikel: Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

2. Borgstelling MKB-kredieten

Soms kan de bank je nog geen lening geven, omdat je als ondernemer te weinig zekerheden hebt. Dan biedt een Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wellicht uitkomst. Hiermee kun je bij de bank meer geld lenen dan je op basis van jouw onderpand had gekregen.

Voor starters is deze regeling helaas geen haalbare kaart. Je moet met je bedrijf namelijk minimaal 3 jaar actief zijn. Daarnaast geldt verder nog:

 • Een maximale jaaromzet van € 50 miljoen
 • Een balanstotaal tot € 43 miljoen

Grote kans dat je hier nog (lang) niet aan toe bent. Je kunt vanaf een kredietbehoefte van € 266.667 driekwart van de investering financieren met dit krediet. Anders is er sprake van een bovengrens van maximaal de helft van de kredietverstrekking. 

1,5 miljoenDit is het maximale bedrag dat je via een BMKB-krediet mag lenen.

De overheid staat garant voor 90% van de kredietverstrekking. Een Rabobank-adviseur kan je meer vertellen over de voorwaarden

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Indien jij door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je bij het starten van een bedrijf ook op de nodige ondersteuning rekenen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het recht op een starters- of voorbereidingskrediet
 • Inkomenssuppletie
 • Vergoedingen voor een voorleeshulp of tolk

Dergelijke voorzieningen kun je het hele jaar door aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is onder meer dat je een bijstands-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, of ZW-uitkering hebt en dat de voorzieningen essentieel zijn voor het uitvoeren van jouw werk.

Ook moet jouw beperking naar verwachting langer dan een jaar duren. Als je op de wintersport tijdens een steile afdaling jouw knie verdraait, is dat vaak niet het geval.

4. Starten vanuit een WW-uitkering

Ontvang jij nu een WW-uitkering en overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar ben je bang om jouw uitkering kwijt te raken? Dat hoeft niet. Het is namelijk mogelijk om met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf te starten.

Jouw contactpersoon bij UWV kan jou meer hierover vertellen en je verder ondersteunen in dit traject.

Let op: als ondernemer word je geacht zelfstandig te opereren en je verantwoordelijkheden te nemen. Dus ook in dit geval ben je zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een ondernemingsplan. Hierin schets je de contouren van je idee, zodat je een sterkere start maakt. 

5. MKB-krediet

Startende ondernemers die hard op zoek zijn naar krediet kunnen ook kijken naar de mogelijkheden van een MKB-krediet. Deze subsidie van de overheid moet je zien als een zakelijke lening tussen de € 50.000 en € 250.000.

 • Bedoeld voor starters en bestaande ondernemers
 • Voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers
 • Ook zzp'ers komen er voor in aanmerking
 • Looptijd is 1 tot 10 jaar
 • Elke maand aflossen en rente betalen

Mocht je aan een kleinere lening genoeg hebben, kun je ook kiezen voor microfinanciering (lees verder bij punt 8).

6. Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers kunnen in aanmerking komen voor het programma Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma biedt de mogelijkheid om voor een periode van maximaal zes maanden in een klein of middelgroot bedrijf van een ervaren ondernemer in een ander EU-land te werken. Zo doe je essentiële werkervaring op. 

7. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

De regeling Seed Capital Technostarters maakt het mogelijk om in tech-starters en creatieve bedrijfjes te investeren.

Er zijn meer dan twintig uiteenlopende fondsen waarop technische en creatieve startende ondernemers een beroep kunnen doen. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en hanteert bij de aanvraagprocedure specifieke criteria. Een fondsmanager bepaalt uiteindelijk in welke tech-starter of creatieve starter het fonds investeert.

8. Rabobank Stimuleringskapitaal

Rabobank Stimuleringskapitaal is een achtergestelde lening, speciaal voor startende, groeiende of innoverende ondernemers.

De eerste twee jaar zijn aflossingsvrij. Het gaat hier om een krediet van maximaal € 500.000 dat maximaal 50% van de zakelijke financiering bedraagt.

9. Startersaftrek

We hebben één van de belangrijkste startersregelingen voor het laatst bewaard. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om het starten van een nieuw bedrijf te stimuleren.

Starters kunnen hierdoor in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal drie keer een extra bedrag (2020: € 2.123) van hun winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:

 • Recht hebben op zelfstandigenaftrek
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek
 • In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar tenminste één jaar geen ondernemer zijn geweest.

Let op: wanneer je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen bedrijf start, heb je mogelijk recht op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ook interessant voor jou

De kleineondernemersregeling (KOR): wat is het?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het

Bijgewerkt op: 24-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

x166
x60

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

 1. Borgstelling MKB-krediet
 2. Starten vanuit een uitkering
 3. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.