Veelgestelde vragen zakelijk bankieren

Zakelijk bankieren: veelgestelde vragen van startende ondernemers

Wat is de beste zakelijke rekening? Is een zakelijke rekening verplicht? Kan ik direct ook een pinautomaat voor mijn zaak huren of kopen? En hoe zit het met financiering, lenen en rood staan? Lees de meest gestelde vragen van startende ondernemers over zakelijk bankieren.

Meest gestelde vragen over zakelijk bankieren

Zakelijk bankieren gaat over meer dan alleen je rekening en pinpas. Denk aan handige betaaloplossingen als contactloos betalen, een betaalverzoek gebruiken, boekhoudkoppelingen en internationaal bankieren.

Hieronder staan de meest gestelde vragen van ondernemers over zakelijk bankieren. Snel naar...

FAQ's zakelijke rekening

FAQ's betaalmethoden

FAQ's financieren, lenen en sparen

FAQ's zakelijke rekening

Wat is de beste zakelijke rekening?

Je kunt op veel plekken zakelijke rekeningen vergelijken. Check bij het vergelijken goed de voorwaarden en opties die een bank biedt.

Denk bijvoorbeeld aan de betaalmethoden die je wilt aanbieden. Kun je direct en voordelig een pinautomaat huren of kopen? En hoe zit het met je webshop en ander betaalmethoden?

Kies bovendien een bank die past bij je ambitie. Krijg je tips en tools voor een ijzersterk ondernemingsplan? En wat als je bedrijf groeit en bijvoorbeeld internationaal gaat? En wat doet jouw bank voor je netwerk en het lokale ondernemersklimaat? Kijk bijvoorbeeld wat de Rabobank doet voor starters

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

De meest voordelige zakelijke rekening vind je op vergelijkingssites. De goedkoopste rekening sluit misschien niet altijd aan bij wat jij nodig hebt.

Kijk goed waar jij over een paar jaar met je bedrijf wilt staan. Welke diensten vind je dan belangrijk?

Tip! Bespaar tijd en geld en kies voor een one-stop-shop voor al je bankzaken en verzekeringen.

Bij de Rabobank betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten. Als starter krijg je Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis. Je betaalt dan geen kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

Die eerste 6 maanden heb je geen transactiekosten bij betalingen in Nederland en SEPA-landen. Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering krijg je dit eerste halfjaar ook gratis. Bekijk het Startersvoordeel en alle tarieven.

Kan ik direct een zakelijke rekening openen?

Je kunt online een zakelijke rekening openen. Ben je bijvoorbeeld al particulier klant bij de Rabobank? Dan kun je eenvoudig via de website een zakelijke rekening openen.

Ben je nog geen klant bij Rabobank? Dan helpen de medewerkers van de bank je graag verder.

Je hebt voor je inschrijving wel een KvK-nummer nodig. En om te profiteren van Startersvoordeel mag je niet langer dan 12 maanden ingeschreven staan. Open een zakelijke rekening.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Voor de meeste startende ondernemers is een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht, tenzij je start met een nv of bv. Maar: zakelijk bankieren is essentieel voor elke starter.

Bij veel banken, zoals de Rabobank, mag je je privérekening niet gebruiken voor zakelijke betalingen. Ook is het belangrijk voor je branding. Zo ziet je klant bij elke betaling via de IBAN-check je bedrijfsnaam. Dat is veel professioneler dan je persoonsnaam.

Het is ook echt een must voor je administratie en je boekhouder. Zakelijk en privé zijn direct gescheiden. En dankzij de boekhoudkoppeling heb je snel  financieel overzicht. Bekijk of een zakelijke rekening relevant is voor jouw bedrijf.

Kan ik de rekening koppelen aan mijn boekhouding?

Het is natuurlijk heel handig als je bij- en afschrijvingen direct in je boekhouding terecht komen. Je kunt ze dan ook automatisch koppelen aan je gescande bonnen en facturen. Zo heb je meteen overzicht voor de belastingdienst. Bekijk welke boekhoudprogramma's je aan je rekening kunt koppelen. 

Advertorial zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Krijg ik een zakelijke creditcard bij mijn rekening?

Een zakelijke creditcard is een extra optie. De kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Met je gewone betaalpas kun je ook in het buitenland pinnen bij automaten en in veel winkels en restaurants, maar als je veel reist of vaak internationale transacties via internet doet, dan kan een creditcard handig zijn.

Het voordeel is ook dat online aankopen verzekerd zijn. Kijk of een creditcard in jouw geval relevant is.

FAQ's kassa: on- en offline

Kan ik meteen een pinautomaat huren of kopen?

Als startende retailer, kapper of horeca-ondernemer wil je natuurlijk vanaf dag 1 pinbetalingen ontvangen. Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld via Rabo PinBox kiezen voor huur of koop van een automaat die bij jouw bedrijf past (bijvoorbeeld vast of mobiel).

Veel startende ondernemers kiezen voor Rabo Smartpin. Je maakt dan van je smartphone een pinautomaat. Als starter krijg je Bij Rabo Startersvoordeel de pinbundel (tot 1.500 transacties) 6 maanden gratis.

Je krijgt ook direct toegang tot Rabo OmniKassa, een dashboard waardoor je overzicht houdt over alle betalingen. Bekijk alle betaalmethoden hier.

Hoe richt ik contactloos betalen in?

Contactloos betalen is nu bijna overal de norm. Je nieuwe pinautomaat is meteen klaar voor contactloos betalen. Ook betalingen via Apple Pay, Google Wallet en wearables, zoals Apple Watch, zijn mogelijk. Lees meer over contactloos betalen.

Hoe kunnen mensen online betalen via mijn webshop?

Je kunt via je zakelijke rekening een online kassa koppelen aan de betaalpagina’s van je webshop of site. Rabo OnlineKassa werkt met een gemakkelijk stappenplan voor jou of je webbouwer. En er is een supportteam om je te helpen.

Je hebt overzicht over alle betalingen (ook bijvoorbeeld via pin) in het dashboard via Rabo OmniKassa. Een online kassa is een extra dienst met abonnementskosten en variabele kosten. Hier vind je meer informatie.

FAQ's financieren, lenen en sparen

Hoe krijg ik financiering voor mijn bedrijf?

Natuurlijk is het een hot topic voor veel starters: kom ik in aanmerking voor financiering door de bank? Banken zijn nog altijd de grootste financiers van het mkb.

Het loont om online goed te kijken wat je opties zijn. Zo kun je via Fundr heel snel kijken of je een lening kunt krijgen. Je moet dan al wel jaarcijfers van minimaal één jaar hebben. Lees meer over startkapitaal vinden.

Kan ik rood staan op mijn zakelijke rekening?

Bij een zakelijke rekening heet rood staan ‘rekening courant krediet’. Voor sommige ondernemers is die optie belangrijk, bijvoorbeeld als je veel moet voorfinancieren.

Je hebt niet automatisch recht op rekening courant krediet bij je zakelijke rekening. De bank ziet het als lening, dus je moet aan strikte voorwaarden voldoen.

Normaliter moet een ondernemer van een aantal jaren jaarcijfers overleggen. Voor startende ondernemers is een heel goed ondernemingsplan essentieel om vertrouwen te krijgen bij de bank. Lees meer over rekening courant krediet.

Wat doe ik met mijn buffer en btw?

Als startende ondernemer is het belangrijk om een flinke buffer te hebben. Zo kun je investeren als je een kans ziet of klappen opvangen door ziekte of een tegenvallende omzet.

Tip! Zet altijd geld opzij voor de btw, de (Voorlopige) Aanslag Inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

Voorkom dat je kapitaal van je privérekening moet storten en zet je zakelijke buffer ook weg bij je zakelijke rekening. Je kunt online spaarpotjes aanleggen, zodat je geld duidelijk vastzet voor bijvoorbeeld de btw-aangifte of een zakelijk spaardoel.

Heb je een grote buffer en heb je het geld niet snel nodig? Dan kan beleggen ook gunstig zijn. Lees de tips van drie specialisten van de Rabobank.

Bijgewerkt op: 27-07-2020

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.