Tip! Actueel artikel over marktonderzoek lezen? Ga naar: 8 manieren om branche- en marktonderzoek te doen.
1. Online enquête
Je hebt er zelf vast wel eens een ingevuld: de online enquête is dan ook de populairste onderzoeksmethode van tegenwoordig. Het is bovendien de goedkoopste optie, en je bereikt er snel en gemakkelijk veel mensen mee. Ze kunnen anoniem de vragenlijst vanachter hun computer invullen.
Die anonimiteit is overigens zowel een voor- als een nadeel. Wanneer blijkt dat hun privégegevens geheim blijven, zullen gebruikers vaker geneigd zijn aan de enquête mee te werken. Je weet uiteindelijk nooit helemaal zeker wie de vragenlijst heeft ingevuld, de respondent zelf of iemand anders uit het gezin die op de link heeft geklikt.
Doelgroep
Mocht je een prijs verloten onder de respondenten, zal het aantal reacties zeker toenemen, maar is het risico op klakkeloos ingevulde vragenlijsten weer stukken groter. Dat laatste kun je ondervangen door een controle in te bouwen, die te snel ingevulde enquêtes automatisch niet meeneemt in de resultaten.
Als je echt concrete informatie wilt hebben, kun je ook een onderzoeksbureau inhuren. De kosten zijn dan hoger, maar zo kun je wel de juiste doelgroep bereiken, waardoor de resultaten een stuk betrouwbaarder zijn.
2. Schriftelijke enquête
Het komt nog maar weinig voor dat mensen een enquête per post ontvangen, maar het kan nog steeds. Hierbij verstuur je de vragenlijst met een bijgesloten frankeerde antwoordenvelop en wacht vervolgens tot de enquêtes worden teruggestuurd.
Vergeet er niet een begeleidende brief bij te doen, waarin je beschrijft waar het onderzoek over gaat en - nog belangrijker - waarom je de vragenlijst juist naar deze persoon stuurt. Benadruk daarnaast dat alle gegevens vertrouwelijk behandeld zullen worden.
Een voordeel van een schriftelijke enquête is dat de ontvanger de vragenlijst kan invullen wanneer het hem of haar uitkomt. De respons valt alleen vaak lager uit dan bij een online vragenlijst, omdat de optie erg vrijblijvend is.
Als de ontvanger de brief in eerste instantie even weglegt, deze vervolgens vergeet en de vragenlijst bij het oud papier belandt, blijf je met lege handen achter. Het is daarom verstandiger om een schriftelijke enquête deel uit te laten maken van het marktonderzoek, maar er niet alle hoop op te vestigen.
3. Persoonlijk vraaggesprek
Een persoonlijk vraaggesprek is een bekende vorm van kwalitatief onderzoek, waarbij je - of de specialist je hiervoor inhuurt - persoonlijke interviews houdt met respondenten. Het grootste voordeel is dat je zo een gedetailleerd beeld krijgt van hoe jouw doelgroep over het product of de dienst denkt. Ook handig: je kunt uitgebreid doorvragen en je ziet de emoties die een vraag oproepen.
Er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo kan het lastig zijn om conclusies te verbinden aan de resultaten van persoonlijke vraaggesprekken. Ieder interview verloopt immers anders; door het stellen van open vragen is zowel het voeren als uitwerken van zo'n gesprek een intensieve en behoorlijk tijdrovende klus.
4. Telefonische enquête
Een telefonische enquête verloopt ongeveer hetzelfde als de online versie, met als verschil dat je de vragenlijst telefonisch afwerkt. Een voordeel is het directe contact met respondenten; je kunt bij afwijkende of onduidelijke antwoorden eventueel nog doorvragen.
Een nadeel van telefonische enquêtes is dat de agressieve telemarketing van de laatste jaren ervoor heeft gezorgd dat mensen minder snel bereid zijn om hun medewerking te verlenen.
5. Groepssessie
Een groepssessie, ook wel groepsinterview genaamd, is de meer uitgebreide vorm van een persoonlijk interview. Laat in dit geval een groep van zo'n 10 tot 15 mensen bij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan.
De bijeenkomst zal in dat geval vaker uitlopen op een uitgebreide discussie dan dat het een standaard vraag-antwoordgesprek wordt, maar ook discussies kunnen een nuttig aspect zijn van een marktonderzoek.
De onderlinge interactie in een groep kan voor verrassende uitkomsten zorgen. Anderzijds kan het zijn dat er tijdens de sessie teveel wordt afgeweken van het hoofdonderwerp en dat achteraf blijkt dat je weinig tot niets aan de gekregen antwoorden hebt. Een goede discussieleider is geen overbodige luxe.