marieke

5 manieren om marktonderzoek te doen

Voordat je een bedrijf start, moet je wel zeker weten dat er een markt bestaat voor de producten of diensten die je gaat aanbieden. In deze checklist lees je op welke manieren dit kan: 5 manieren om marktonderzoek te doen.

Tip! Actueel artikel over marktonderzoek lezen? Ga naar: 8 manieren om branche- en marktonderzoek te doen.

1. Online enquête

Je hebt er zelf vast wel eens een ingevuld: de online enquête is dan ook de populairste onderzoeksmethode van tegenwoordig. Het is bovendien de goedkoopste optie, en je bereikt er snel en gemakkelijk veel mensen mee. Ze kunnen anoniem de vragenlijst vanachter hun computer invullen.

Die anonimiteit is overigens zowel een voor- als een nadeel. Wanneer blijkt dat hun privégegevens geheim blijven, zullen gebruikers vaker geneigd zijn aan de enquête mee te werken. Je weet uiteindelijk nooit helemaal zeker wie de vragenlijst heeft ingevuld, de respondent zelf of iemand anders uit het gezin die op de link heeft geklikt.

Doelgroep

Mocht je een prijs verloten onder de respondenten, zal het aantal reacties zeker toenemen, maar is het risico op klakkeloos ingevulde vragenlijsten weer stukken groter. Dat laatste kun je ondervangen door een controle in te bouwen, die te snel ingevulde enquêtes automatisch niet meeneemt in de resultaten.

Als je echt concrete informatie wilt hebben, kun je ook een onderzoeksbureau inhuren. De kosten zijn dan hoger, maar zo kun je wel de juiste doelgroep bereiken, waardoor de resultaten een stuk betrouwbaarder zijn.

2. Schriftelijke enquête

Het komt nog maar weinig voor dat mensen een enquête per post ontvangen, maar het kan nog steeds. Hierbij verstuur je de vragenlijst met een bijgesloten frankeerde antwoordenvelop en wacht vervolgens tot de enquêtes worden teruggestuurd.

Vergeet er niet een begeleidende brief bij te doen, waarin je beschrijft waar het onderzoek over gaat en - nog belangrijker - waarom je de vragenlijst juist naar deze persoon stuurt. Benadruk daarnaast dat alle gegevens vertrouwelijk behandeld zullen worden.

Een voordeel van een schriftelijke enquête is dat de ontvanger de vragenlijst kan invullen wanneer het hem of haar uitkomt. De respons valt alleen vaak lager uit dan bij een online vragenlijst, omdat de optie erg vrijblijvend is.

Als de ontvanger de brief in eerste instantie even weglegt, deze vervolgens vergeet en de vragenlijst bij het oud papier belandt, blijf je met lege handen achter. Het is daarom verstandiger om een schriftelijke enquête deel uit te laten maken van het marktonderzoek, maar er niet alle hoop op te vestigen.

3. Persoonlijk vraaggesprek

Een persoonlijk vraaggesprek is een bekende vorm van kwalitatief onderzoek, waarbij je - of de specialist je hiervoor inhuurt - persoonlijke interviews houdt met respondenten. Het grootste voordeel is dat je zo een gedetailleerd beeld krijgt van hoe jouw doelgroep over het product of de dienst denkt. Ook handig: je kunt uitgebreid doorvragen en je ziet de emoties die een vraag oproepen.

Er zijn ook nadelen aan verbonden. Zo kan het lastig zijn om conclusies te verbinden aan de resultaten van persoonlijke vraaggesprekken. Ieder interview verloopt immers anders; door het stellen van open vragen is zowel het voeren als uitwerken van zo'n gesprek een intensieve en behoorlijk tijdrovende klus.

4. Telefonische enquête

Een telefonische enquête verloopt ongeveer hetzelfde als de online versie, met als verschil dat je de vragenlijst telefonisch afwerkt. Een voordeel is het directe contact met respondenten; je kunt bij afwijkende of onduidelijke antwoorden eventueel nog doorvragen.

Een nadeel van telefonische enquêtes is dat de agressieve telemarketing van de laatste jaren ervoor heeft gezorgd dat mensen minder snel bereid zijn om hun medewerking te verlenen.

5. Groepssessie

Een groepssessie, ook wel groepsinterview genaamd, is de meer uitgebreide vorm van een persoonlijk interview. Laat in dit geval een groep van zo'n 10 tot 15 mensen bij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan.

De bijeenkomst zal in dat geval vaker uitlopen op een uitgebreide discussie dan dat het een standaard vraag-antwoordgesprek wordt, maar ook discussies kunnen een nuttig aspect zijn van een marktonderzoek.

De onderlinge interactie in een groep kan voor verrassende uitkomsten zorgen. Anderzijds kan het zijn dat er tijdens de sessie teveel wordt afgeweken van het hoofdonderwerp en dat achteraf blijkt dat je weinig tot niets aan de gekregen antwoorden hebt. Een goede discussieleider is geen overbodige luxe.

Bijgewerkt op: 21-11-2019

Wat vind je van dit artikel?

x13
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Marketing en verkoop

Je kunt nog zo'n mooi product (of goede dienst) leveren, maar zonder naamsbekendheid en genoeg klanten of opdrachtgevers zul je niet ver komen. Marketing en sales zijn dan ook een cruciaal aspect van het ondernemerschap. In deze categorie gaan we dieper in op het opstellen van een goede marketingstrategie. Hierbij komen onder andere de volgende zaken aan bod:

  1. Hoe zet ik een product of dienst in de markt?
  2. Moet ik een marketingplan schrijven? (en hoe pak ik dat aan?)
  3. Hoe bereik ik de juiste doelgroep?

Lees hier meer tips over starten met marketing en verkoop.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.